Рішення
від 18.03.2024 по справі 473/7149/23
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/7149/23

РІШЕННЯ

іменем України

"18" березня 2024 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючої судді - Ротар М.М., при секретарі Ніколаєнко Г.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вознесенську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Бузька сільська рада Вознесенського району Миколаївської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу

встановив

25 грудня 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Обґрунтовуючи свої вимоги заявник зазначила, що вона на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №065062 від 19.07.2004 року є власником земельної ділянки площею 5,47 га, розташована в межах території Таборівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак у Державному акті на право власності на земельну ділянку було допущено описку в написанні прізвища заявника « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_3 ».

В адміністративному порядку виправити помилку неможливо. В зв`язку з чим заявник просила встановити факт належності їй Державного акту на право власності на земельну ділянку.

Ухвалою суду від 27 грудня 2023 року провадження по справі було відкрито та справа призначена до розгляду в порядку окремого провадження.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності та підтримання заявлених вимог у повному обсязі.

В судове засідання представник заінтересованої особи Бузької сільської ради Вознесенського району Миколаївської області не з`явився, причини неявки не відомі, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Дослідивши докази по справі, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №065062 від 19.07.2004 року є власником земельної ділянки площею 5,47 га, розташована в межах території Таборівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

В даному у Державному акті на право власності на земельну ділянку було допущено описку в написанні прізвища заявника « ОСОБА_2 » замість вірного « ОСОБА_3 ».

В адміністративному порядку виправити помилку неможливо.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, що зазначені в документі не збігаються з ім`ям, по батькові цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження і паспорті.

Згідно Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вимога про встановлення факту, що має юридичне значення, розглядається, якщо такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Факт належності ОСОБА_1 правовстановлюючого документу, а саме Державного акту на право власності на земельну ділянку, підтвердився в судовому засіданні слідуючими доказами:

-паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , відповідно до якого прізвище заявника зазначено як « ОСОБА_3 »;

-карткою платник податків відповідно до якої прізвище заявника зазначено як « ОСОБА_3 ».

Розумних сумнівів щодо достовірності даної обставини у суду немає. Різне написання прізвища у документах, на думку суду, пояснюється технічною опискою з боку особи, що видавала вказаний документ. В судовому засіданні знайшла своє підтвердження та обставина, що заявниця позбавлена можливості одержати або відновити документи, що посвідчують даний факт.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документа має для заявниці юридичне значення, оскільки необхідно для підтвердження права власності на земельну ділянку.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 89, 263-265, 273 ЦПК України, суд

ухвалив

заяву - задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 правовстановлюючого документу, а саме Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №065062 від 19.07.2004 року на земельну ділянку площею 5,47 га, розташована в межах території Таборівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржене в Миколаївській апеляційний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: М.М. Ротар

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117699329
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —473/7149/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні