Ухвала
від 15.03.2024 по справі 606/573/24
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

606/573/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

15 березня 2024 року м. Теребовля

Суддя Теребовлянського районного суду Тернопільської області Ромазан Л.С., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту реєстрації шлюбу та встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И Л А:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 звернулись до суду із позовом до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту реєстрації шлюбу та встановлення факту родинних відносин.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана зпорушеннямст.175 ЦПК України.

Зокрема, позивачі звернулись до суду із декількома вимогами, одна з яких розглядається у позовному провадженні (визначення додаткового строку для прийняття спадщини), а інші (встановлення факту реєстрації шлюбу та встановлення факту родинних відносин) - в окремому провадженні.

Згідно із ч.7 ст.19 ЦПК України окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспоюваних прав.

Відповідно до ч.1 ст.174 ЦПК України при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору викоючно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Частиною першою ст.188 вказаного Кодексу передбачено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Оскільки у позовній заяві позивачі об"єднали позовні вимоги і вимоги, які розглядаються в окремому провадженні, останні не є похідними позовними вимогами у розумінні ч.1 ст.188 ЦПК України, тому, на думку суду, позивачі повинні звернутись до суду окремо із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та із заявою про встановлення фатків, що мають юридичне значення.

Згідно із п.2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування" справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Аналогічна позиція викладена і в постанові ВС від 14 квітня 2021 року у справі № 205/2102/19-ц.

Таким чином, у разі наявності спору між спадкоємцями, суд вправі розглянути за правилами позовного провадженні і вимоги особи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, однак при відсутності такого спору заяви про встановлення зазначених фактів розглядаються в окремому провадженні.

У позовних вимогах позивачів не зазначено, що між ними, як спадкоємцями, існує спір, тобто такий спір відсутній.

Відповідно до ч. 1ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

Згідно із ч. 2ст. 185 ЦПК Українив ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

При цьому, залишаючи позовну заяву без руху, суд зауважує, що наведені в ухвалі суду мотиви для залишення позову без руху не свідчать про створення перешкод позивачам у доступі до правосуддя.

Керуючись ст.175, 185 ЦПК України,-

У Х В А Л И Л А:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянська державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту реєстрації шлюбу та встановлення факту родинних відносин залишити без руху.

Повідомити позивачів про необхідність виправити зазначені в мотивувальній частині ухвали недоліки позовної заяви, зокрема, звернутись до суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, та із позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, у десятиденний строк з дня отримання ними цієї ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути її позивачам зі всіма доданими до неї документами.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117699618
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини, встановлення факту реєстрації шлюбу та встановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —606/573/24

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Ромазан Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні