Ухвала
від 15.03.2024 по справі 739/655/24
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/655/24

Провадження № 1-кс/739/220/24

УХВАЛА

про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

15 березня 2024 року м. Новгород-Сіверський

Слідчий суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участі:

секретаря ОСОБА_2

розглянувши в судовому засіданні погоджене з прокурором Новгород-Сіверської окружної прокуратури клопотання про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю внесене слідчим у кримінальному провадженні старшим слідчим слідчого відділення Новгород-Сіверського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023200450001265 від 13.12.2023 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий у кримінальному провадженні №12023200450001265від 13.12.2023року,яке перебуваєв провадженні СВ Новгород-Сіверського районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області звернулась до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання мотивоване тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що 13.12.2023 до Конотопського РВП звернувся ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , який повідомив, що 11.12.2023 виклав на сайт оголошення «ОЛХ» інформацію про продаж власного телевізору. Приблизно о 14 год. 45 хв. в месенджері «Вайбер» надійшло повідомлення від невідомого абонента, який використовував номер телефону НОМЕР_1 з пропозицією придбати телевізор. У ході спілкування з невідомою особою за допомогою смс повідомлень у месенджері «Вайбер» невідома особа надіслала ОСОБА_5 посилання для підтвердження продажу товару. Перейшовши за вказаним посиланням 11.12.2023 приблизно о 15 год. 34 хв. ОСОБА_5 ввів всі дані своєї банківської картки АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »№ НОМЕР_2 з розрахунком рахунком НОМЕР_3 після чого з даної банківської картки було списано грошові кошти у сумі 7340 грн.

Вході досудового розслідування було встановлено, що номер мобільного телефону НОМЕР_1 у момент вчинення кримінального правопорушення під час переписки у месенджері «Вайбер» з потерпілим ОСОБА_5 фіксувався за адресою: АДРЕСА_2 .

Отримані в операторів телекомунікації, зазначені відомості можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а також встановити особу, яка скоїла вказане кримінальне правопорушення.

Таким чином, в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_3 ) код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , знаходиться інформація, яка містить охоронювану законом таємницю, щодо мобільного номеру (номерного ресурсу) НОМЕР_1 .

Виходячи з вищевикладеного, з метою встановлення місцезнаходження невстановлених осіб, які телефонували потерпілому, точок розташування стаціонарних телефонів, виникла необхідність у отриманні роздруківки по номеру телефону НОМЕР_1 за період часу з 00 год. 00 хв. 10.12.2023 по 00год. 00 хв. 15.02.2024.

Інформація, що цікавить орган досудового розслідування, знаходиться в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_3 ) код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 .

Враховуючи можливість використання, як доказів вказаних документів та неможливість іншими способами здобути зазначену інформацію необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю їх вилучення. Зазначенні дані мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також містити обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Старший слідчийСВ Новгород-Сіверськогорайонного відділуполіції ГУНПв ЧернігівськійобластіОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, звернувшись з проханням провести розгляд клопотання без її участі та просила задовольнити його.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування кримінального провадження за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Зважаючи на доведеність наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, про тимчасовий доступ до яких вирішується питання, на підставі ч.2 ст.163 КПК України слідчим суддею прийнято рішення про розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться відповідні документи.

Вивчивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до висновків.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей та документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати відповідно у фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Також, п.7 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Ч. 6 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей та документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей та документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду. Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Наданими слідчим у кримінальному провадженні матеріалами кримінального провадження доведено, що інформація, яка знаходиться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_3 ), сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і може бути використана, як доказ та не може бути отримана у інший спосіб, окрім як на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, в рамкахкримінального провадження№12023200450001265від 13.12.2023року, необхідно надати тимчасовий доступ до документів, зазначених у клопотанні, з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 3, 40, 107, 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшогослідчого слідчоговідділення Новгород-Сіверськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Чернігівськійобласті ОСОБА_3 ,про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю задовольнити.

Надати в рамках кримінального провадження №12023200450001265 від 13.12.2023 року дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю та зобов`язати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_3 , код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), надати тимчасовий доступ та можливість вилучення слідчим слідчого відділення Новгород Сіверського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , а також оперуповноваженими сектору кримінальної поліції Новгород-Сіверського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 до документів,що містять інформацію про зв`язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційнихпослуг,з номером мобільного терміналу НОМЕР_1 в період часу з 00 год. 00 хв. 10.12.2023 по 00год. 00 хв 15.02.2024, яка складається з:

- адреси розташування та номери базових станцій, які забезпечували зв`язок кінцевого обладнання абонентського номера НОМЕР_1 ;

- типи з`єднання абонентського номера НОМЕР_1 : вхідні та вихідні дзвінки, переадресація тощо;

- дата, час та тривалість з`єднань, у тому числі з`єднання нульової тривалості (неприйняті виклики) абонентського номера НОМЕР_1 ;

- ідентифікаційні ознаки кінцевого обладнання споживачів телекомунікаційних послуг, з яким відбувався сеанс зв`язку абонентського номера НОМЕР_1 ;

- за наявності контрактної угоди (або відповідної реєстрації) з абонентським номером НОМЕР_1 , надати відомості про його особу;

- факти та підстави передачі іншим особам (як юридичним так і фізичним) в оренду або в інший спосіб абонентського номеру НОМЕР_1 за весь час володіння з наданням підтверджуючих документів.

Визначити строк дії даної ухвали тривалістю в один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити керівництву ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_3 , код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), що у разіневиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і окремому оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути поданні під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовгород-Сіверський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117702263
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —739/655/24

Ухвала від 15.03.2024

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні