Рішення
від 13.03.2024 по справі 347/2286/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №347/2286/23

13 березня 2024 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючої судді: Міськевич О.Я.

з участю секретаря судового засідання: Скоблей О.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому засіданні в приміщенні Надвірнянського районного суду цивільну справу за позовом Державного підприємства«Ліси України» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди у порядку регресу,-

УСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог.

ДП «ЛісиУкраїни» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України» звернулось до суду із позовом до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди у порядку регресу.

Позов мотивують тим, що наказом директора ДП «Делятинський лісгосп» від 02.024.2012 № 18-к ОСОБА_1 переведено на посаду майстра лісу Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп». З метою забезпечення схоронності матеріальних цінностей, що належать ДП «Делятинський лісгосп», 02.04.2012 з ОСОБА_1 , як майстром лісу, укладено договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до якого він взяв на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення схоронності всіх переданих йому матеріальних цінностей.

Наказом від 09.02.2016 № 20 за ОСОБА_1 було закріплено майстерську дільницю № 3, яка включала до свого складу кв. 25-27 Поляницького лісництва площею 510 га.

Відповідно до посадової інструкції майстра лісу Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», ОСОБА_1 був зобов`язаний безпосередньо здійснювати охорону лісу та іншого державного майна, закріпленого за лісництвом, організовувати роботи по освоєнню лісосічного фонду та відпуску лісопродукції. Згідно із названою інструкцією майстер лісу несе повну відповідальність за охорону лісу від лісопорушень, зобов`язаний добре знати місця рубок; організовувати освоєння лісосічного фонду і проведення всіх лісогосподарських заходів; не допускати випадків самовільних рубок, розкрадання лісопродукції, псування деревини та іншого майна; брати участь у відводах лісосік, також несе персональну відповідальність за кількісний та якісний сортиментний вихід деревини з лісосік.

Окрім того, згідно з Додатком до «Положення про державну лісову охорону», затвердженого Постановою КМУ від 16.09.2009 № 976, посада майстра лісу відноситься до посад державної лісової охорони.

Пунктом 4 вказаного Положення визначено, що основним завданням державної лісової охорони є здійснення державного контролю за додержанням вимог лісового та мисливського господарства, забезпечення охорони лісів від незаконних рубок, запобігання злочинам та адміністративним правопорушенням у сфері лісового та мисливського господарства.

На підставі вимог п. 4 ч. 1 ст. 93 ЛК України, на майстра лісу ОСОБА_1 , як працівника державної лісової охорони, покладались обов`язки щодо запобігання порушенням законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, своєчасного виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення.

В період з 15.05.2017 по 26.05.2017 Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області було здійснено планову перевірку ДП «Делятинський лісгосп». За результатами перевірки виявлено неналежне виконання майстром лісу ОСОБА_1 службових обов`язків. Так, на ввірених йому в охорону кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», виявлено незаконну рубку 22-х дерев різних порід загальною ліквідною масою 24,02 м3.

При цьому загальний розмір шкоди, завданої лісу, згідно з Додатком № 1 постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 склав 176911,37 грн.

Відповідачем у добровільному порядку було відшкодовано частину шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, у розмірі 19851,00 грн. Таким чином сума невідшкодованої шкоди склала 157060,37 грн.

08.11.2017 Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області звернулась із позовом до Господарського суду Івано-Франківської області про відшкодування шкоди, заподіяної лісу внаслідок порушення норм лісового законодавства, на суму 1035729,58 грн.

Вказана сума збитків, крім інших, включала збитки, завдані незаконною рубкою 22-х дерев на території лісових кварталів, ввірених в охорону ОСОБА_1 , а саме: в кв. 27 вид. 7, та кв. 26, вид. 1, на суму 157060,37 грн.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області у справі № 909/1044/17 задоволено позов Державної екологічної інспекції в Івано-Франківської області про стягнення з ДП «Делятинський лісгосп» 1035729,58 грн шкоди, заподіяної лісу внаслідок порушення норм лісового законодавства, в тому числі 157060,37 грн. шкоди, завданої незаконною рубкою лісу в кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп».

26.03.2018 головним державним виконавцем Надвірнянського районного відділу ДВС Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Михайлюком В.Д. була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження ВП56046439 про стягнення з ДП «Делятинський лісгосп» 1035729,58 грн. шкоди, завданої навколишньому природному середовищу.

28.05.2021 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Боберським Р.П. було винесено постанову про прийняття виконавчого провадження №56046439 до відділу примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

10.11.2021 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Боберським Р.П. було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження ВП№56046439 у зв`язку із фактичним виконанням ДП «Делятинський лісгосп» рішення Господарського суду Івано-Франківської області в повному обсязі.

В рамках зазначеного виконавчого провадження ДП «Делятинський лісгосп» перерахував, зокрема, і кошти у розмірі 157060,37 грн. - сума збитків, завданих незаконною рубкою лісу на території лісових обходів, ввірених в охорону відповідачу ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 130 КЗпП України, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків. Умовами настання матеріальної відповідальності працівника є: пряма дійсна шкода; протиправна поведінка працівника; вина в діях чи бездіяльності працівника; прямий причинний зв`язок між протиправною і винною дією чи бездіяльністю працівника і шкодою, яка настала.

Зважаючи на факт відшкодування ДП «Делятинський лісгосп», правонаступником якого є ДП «Ліси України» в особі філії «Делятинське лісове господарство» шкоди, завданої неналежним виконанням ОСОБА_1 своїх посадових обов`язків, з останнього в порядку регресу необхідно стягнути відшкодовану шкоду у розмірі 157060,37 грн.

Короткий зміст клопотання про засосування строків позовної давності.

Від відповідача ОСОБА_1 на адресу суду поступило письмове клопотання про застосування строків позовної давності до позовних вимог позивача про відшкодування майнової шкоди в порядку регресу.

Клопотання мотивує тим, що згідно позовної заяви ДП «Делятинський лісгосп» відшкодувало шкоду, завдану неналежним виконанням ним своїх посадових обов`язків, 10.11.2021 (дата винесення постанови про закінчення виконавчого провадження). При цьому право регресної вимоги до працівника виникає з часу виплати підприємством, організацією, установою сум третій особі, і з цього ж часу обчислюється річний строк, встановлений ст. 233 КЗпП України. Вважає, що річний строк, встановлений ст. 233 КЗпП України, для пред`явлення до нього регресної вимоги про відшкодування шкоди, минув 10.11.2022, що є підставою для відмови у задоволенні позовних вимог в повному обсязі.

Стислий виклад позицій сторін:

Представник позивачав судовезасідання нез`явився,від директораФілії «Делятинськелісове господарство»ДП «ЛісиУкраїни» поступилаписьмова заява,в якійпросить справурозглядати увідсутності представникаФілії,позовні вимогипідтримує повністюз підстав,зазначених впозовній заяві.Просить судухвалити рішення,яким стягнутиз ОСОБА_1 на користьДП «ЛісиУкраїни» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України», в порядку регресу 157060,37 грн. майнової шкоди, а також стягнути з ОСОБА_1 на користь позивача сплачений судовий збір.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся завчасно належним чином, поштовим зв`язком.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Косівського районного суду Івано-Франківської області від 15.11.2023 позовну заяву ДП «Ліси України» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди в порядку регресу, передано за підсудністю до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області, за місцем заподіяння шкоди.

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 11.12.2023 прийнято позов до розгляду та відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 31.01.2024 по даній справі закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що наказом директора ДП «Делятинський лісгосп» від 02.04.2012 № 18-к ОСОБА_1 з 02.04.2012 переведено на посаду майстра лісу Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», з повною матеріальною відповідальністю (а.с. 6).

02.04.2012 з ОСОБА_2 , як майстром лісу, було укладено договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до якого він взяв на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення схоронності всіх переданих йому матеріальних цінностей (а.с. 7).

Відповідно до посадової інструкції майстра лісу Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», ОСОБА_1 був зобов`язаний безпосередньо здійснювати охорону лісу та іншого державного майна, закріпленого за лісництвом, організовувати роботи по освоєнню лісосічного фонду та відпуску лісопродукції. Згідно із названою інструкцією майстер лісу несе повну відповідальність за охорону лісу від лісопорушень, зобов`язаний добре знати місця рубок; організовувати освоєння лісосічного фонду і проведення всіх лісогосподарських заходів; не допускати випадків самовільних рубок, розкрадання лісопродукції, псування деревини та іншого майна; брати участь у відводах лісосік, також несе персональну відповідальність за кількісний та якісний сортиментний вихід деревини з лісосік (а.с. 8).

Наказом від 09.02.2016 № 20 за ОСОБА_1 було закріплено майстерську дільницю № 3, яка включала до свого складу кв. АДРЕСА_1 (а.с. 9).

Додатком до «Положення про державну лісову охорону» (далі - Положення), затвердженого Постановою КМУ від 16.09.2009 № 976, посада майстра лісу відноситься до посад державної лісової охорони, тому на майстра лісу ОСОБА_1 , як працівника державної лісової охорони, покладались обов`язки щодо запобігання порушенням законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, своєчасного виявлення таких порушень і вжиття відповідних заходів щодо їх усунення.

В період з 15.05.2017 по 26.05.2017 Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області було здійснено планову перевірку ДП «Делятинський лісгосп». За результатами перевірки виявлено неналежне виконання майстром лісу ОСОБА_1 службових обов`язків. Так, на ввірених йому в охорону кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», виявлено незаконну рубку 22-х дерев різних порід загальною ліквідною масою 24,02 м3 (а.с. 10-13).

При цьому загальний розмір шкоди, завданої незаконною рубкою дерев, згідно з Додатком № 1 постанови КМУ від 23.07.2008 № 665, згідно наданих розрахунків склав 176911,37 грн.: кв. 27, вид. 7 - виявлено незаконну рубку 8-ми дерев різних порід загальною ліквідною масою 9,13 м3, сума шкоди - 66368,70 грн.; кв. 26, вид. 1 - виявлено незаконну рубку 14-ти дерев породи ялина загальною ліквідною масою 14,89 мЗ, сума шкоди - 110542,67 грн. (а.с. 14-15).

Відповідачем у добровільному порядку було відшкодовано частину шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, у розмірі 19851,00 грн. Таким чином сума невідшкодованої шкоди склала 157060,37 грн.

08.11.2017 Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області звернулась із позовом до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою № 21/17 про відшкодування шкоди, заподіяної лісу внаслідок порушення норм лісового законодавства, на суму 1035729,58 грн. (а.с. 16-21).

Вказана сума збитків, крім інших, включала збитки, завдані незаконною рубкою 22-х дерев на території лісових кварталів, ввірених в охорону ОСОБА_1 , а саме: в кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 на суму 157060,37 грн.

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області у справі № 909/1044/17 задоволено позов Державної екологічної інспекції в Івано-Франківської області про стягнення з ДП «Делятинський лісгосп» 1035729,58 грн. шкоди, заподіяної лісу внаслідок порушення норм лісового законодавства, в тому числі 157060,37 грн. шкоди, завданої незаконною рубкою лісу в кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп» (а.с. 22-25).

26.03.2018 головним державним виконавцем Надвірнянського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Михайлюком В.Д. була винесена постанова про відкриття виконавчого провадження ВП56046439 про стягнення з ДП «Делятинський лісгосп» 1035729,58 грн. шкоди, завданої навколишньому природному середовищу (а.с. 26-27).

28.05.2021 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Боберським Р.П. винесено постанову про прийняття виконавчого провадження №56046439 до відділу примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) (а.с. 28-29).

10.11.2021 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Боберським Р.П. було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження ВП56046439 у зв`язку із фактичним виконанням ДП «Делятинський лісгосп» рішення Господарського суду Івано-Франківської області в повному обсязі.(а.с. 30-31).

В рамках зазначеного виконавчого провадження ДП «Делятинський лісгосп» перерахував, зокрема, і кошти у розмірі 157060,37 грн. - сума збитків, завданих незаконною рубкою лісу на території лісових обходів, ввірених в охорону відповідачу ОСОБА_1 .

Мотиви, з яких виходить та застосовані норми права.

Згідно з ч. 1 ст. 1 ЦК України, цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 ЦК України, положення цього Кодексу застосовуються також до трудових відносин, якщо вони не врегульовані іншими актами законодавства.

За змістом ч. 1 ст. 3 КЗпП України, трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, регулює законодавство про працю.

Підставою настання матеріальної відповідальності працівників є трудове майнове правопорушення, тобто невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього трудових обов`язків, в результаті чого підприємству, установі чи організації була завдана майнова шкода.

Трудові обов`язки працівника визначаються законодавством, трудовим договором, посадовою інструкцією, наказами керівника тощо.

При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника (частина друга статті 130 КЗпП України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.130 КЗпП України, працівники несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації внаслідок порушення покладених на них трудових обов`язків.

Умовами настання матеріальної відповідальності працівника є: 1) пряма дійсна шкода; 2) протиправна поведінка працівника; 3) вина в діях чи бездіяльності працівника; 4) прямий причинний зв`язок між протиправною і винною дією чи бездіяльністю працівника і шкодою, яка настала.

Згідно із ст. 134 КЗпП України, відповідно до законодавства працівники несуть матеріальну відповідальність у повному розмірі шкоди, заподіяної з їх вини підприємству, установі, організації, у випадках, крім іншого, коли шкоди завдано діями працівника, які мають ознаки діянь, переслідуваних у кримінальному порядку.

Вичерпний перелік випадків повної матеріальної відповідальності передбачений ст. 134 КЗпП. Підставою настання матеріальної відповідальності працівників є трудове майнове правопорушення, тобто невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього трудових обов`язків, в результаті чого підприємству, установі чи організації була завдана майнова шкода. Трудові обов`язки працівника визначаються законодавством, трудовим договором, посадовою інструкцією, наказами керівника тощо. При покладенні матеріальної відповідальності права і законні інтереси працівників гарантуються шляхом встановлення відповідальності тільки за пряму дійсну шкоду, лише в межах і порядку, передбачених законодавством, і за умови, коли така шкода заподіяна підприємству, установі, організації винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника.

Таким чином, обов`язок відшкодувати завдані працівником збитки у повному обсязі встановлюється для відповідача у справі як на п. 1 ч. 1 ст. 134 КЗпП України, та і п.3 цієї норми.

З`ясування обставин, від яких згідно зі статтями 130, 135-3, 137 КЗпП України залежить вирішення питання про покладення матеріальної відповідальності та про розмір шкоди, що підлягає відшкодуванню, є передумовою для її стягнення.

У трудових спорах презумпція вини лежить на роботодавцеві. Наявність винних дій працівника доводить позивач. Обов`язок доведення наявності умов для покладення матеріальної відповідальності на працівника лежить на роботодавцеві (ст. 138 КЗпП України).

Як встановлено в судовому засіданні, рішенням Господарського суду Івано-Франківської області у справі № 909/1044/17 задоволено позов Державної екологічної інспекції в Івано-Франківської області про стягнення з ДП «Делятинський лісгосп» 1035729,58 грн. шкоди, заподіяної лісу внаслідок порушення норм лісового законодавства, в тому числі 157060,37 грн. шкоди, завданої незаконною рубкою лісу в кв. 27 вид. 7, та кв. 26 вид. 1 Поляницького лісництва ДП «Делятинський лісгосп», яка включає шкоду, яку позивач просить стягнути з відповідача за даним позовом у порядку регресу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Частиною 3 ст. 233 КЗпП України визначено, що для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду в питаннях стягнення з працівника матеріальної шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації, встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяної працівником шкоди.

Цей строк на відміну від загальних правил позовної давності, визначених ЦК України, підлягає обов`язковому застосуванню незалежно від зробленої заяви відповідача у справі, та в силу ст. 234 КЗпП України у разі пропуску з поважних причин може бути поновлений районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом.

За загальним правилом початок перебігу цього строку співпадає з днем виявлення шкоди, яким слід вважати день, коли власнику або уповноваженому ним органу стало відомо про наявність шкоди, заподіяної працівником. День виявлення шкоди, встановленої в результаті інвентаризації матеріальних цінностей, при ревізії або перевірці фінансово-господарської діяльності підприємства, установи, організації, слід вважати день підписання відповідного акту або висновку (п. 20 Постанови Пленуму ВСУ від 29 грудня 1992 року № 14 «Про судову практику у справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками»).

Такі правові позиції були викладені Верховним судом України у постановах від 02.03.2016 у справі №6-1263цс15, та від 23.11.2016 у справі 6-763цс16.

У постанові Верховного суду від 27.11.2019 у справі № 154/92/17 суд прийшов до висновку, що право регресної вимоги до працівника виникає з часу виплати підприємством, організацією, установою сум третій особі, і з цього ж часу обчислюється річний строк, встановлений ст. 233 КЗпПУкраїни.

Відповідно до п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1992 року № 14 «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками», право регресної вимоги до працівника виникає з часу виплати підприємством, організацією, установою сум третій особі і з цього ж часу обчислюється строк на пред`явлення регресного позову.

Як встановлено судом, 10.11.2021 старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській області Південно-Західного управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Боберським Р.П. було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження ВП56046439, у зв`язку із фактичним виконанням ДП «Делятинський лісгосп» рішення Господарського суду Івано-Франківської області в повному обсязі (а.с. 30-31).

Отже суд відмічає, що саме після сплати 157060,37 грн. шкоди, завданої незаконною рубкою лісу, у підприємства виникало право на звернення про відшкодування цих витрат до працівника, що є підставою застосування річного строку та відмови у задоволенні вимог.

Позовна заява в рамках цієї справи була направлена позивачем поштовим зв`язком 22.08.2023 (а.с. 50), та поступила до канцелярії суду 25.08.2023 (а.с. 1), тобто поза межами річного строку з часу закінчення виконавчого провадження.

Отже пропускстроку зверненнядо судуз позовомє самостійноюпідставою длявідмови узадоволенні позовуДП «ЛісиУкраїни» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди у порядку регресу. Тому клопотаннґ відповідана ОСОБА_1 про застосування строку позовної давності підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За подання до суду позовної вимоги про стягнення з відповідача матеріальної шкоди в порядку регресу, позивачем сплачено судовий збір в сумі 2684,00 грн., що підтверджується платіжною інструкцією № 1197 від 17.08.2023 (а.с. 5).

Висновки суду:

Враховуючи вище надене, та також факт пропуску позивачем строку звернення до суду з даним позовом, суд приходить до висновку, що у задоволенні позову необхідно відмовити.

Оскільки судом ухвалене рішення про відмову у задоволенні позову, враховуючи положення ст. 141 ЦПК України, судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

На підставі ст.ст. 1, 9, 1191 ЦК України, ст.ст. 3, 130, 134, 135-3, 137, 138, 233, 234 КЗпП України, п. 20 Постанови ПленумуВСУ від29.12.1992№ 14«Про судовупрактику усправах провідшкодування шкоди,заподіяної підприємствам,установам,організаціям їхпрацівниками», керуючись ст.ст. 4, 19, 76, 81, 82, 141, 258, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову Державного підприємства«Ліси України» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України» до ОСОБА_1 про відшкодуваннямайнової шкодиу порядкурегресу відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Державнепідприємство «ЛісиУкраїни» в особі Філії «Делятинське лісове господарство» ДП «Ліси України», код ЄДРПОУ 45123936, місцезнаходження: вул. 16 Липня 11, смт. Делятин, Надвірнянський район,Івано-Франківськаобласть, 78442.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: с. Вижній Березів, адреса проживання: с. Акрешори, Косівський район, Івано-Франківська область, 78617.

Суддя Міськевич О.Я.

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117704081
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди у порядку регресу

Судовий реєстр по справі —347/2286/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні