Постанова
від 15.09.2010 по справі 2а-9507/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИ ВНИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

15 вересня 2010 року № 2а-9507/10/2670

09:49

За позовом Виконуючого обов' язки п рокурора Шевченківського ра йону міста Києва в інтересах держави в особі Державної по даткової інспекції у Шевченк івському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Паладін-інв ест»

про стягнення 220259,56 грн.

Суддя: Кротюк О.В.

Секретар судового засідан ня: Гончаров В.В.

Обставини справи:

Позивач звернувся до Ок ружного адміністративного с уду міста Києва із адміністр ативним позовом про стягненн я з Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Паладін-інв ест»заборгованості з орендн ої плати за земельні ділянки державної і комунальної вла сності у розмірі 220259,56 грн.

Позовні вимоги мотивовані несплатою відповідачем само стійно визначеного зобов' я зання, в зв' язку з чим посила ючись на пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону Ук раїни “Про порядок погашення зобов' язань платників пере д бюджетами та державними ці льовими фондами”, просить ст ягнути з відповідача суму за боргованості.

Відповідач заперечення на позовну заяву не надав, явку с воїх представників у судове засідання не забезпечив, пов істки-виклики направлялися в ідповідачу за всіма наявними у матеріалах справи адресам и, в тому числі, зазначеною в Є диному державному реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б-підприємців.

Справа вирішується на під ставі наявних в ній доказів т а матеріалів.

Розглянувши подані докуме нти, всебічно і повно з'ясував ши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єк тивно оцінивши докази, які ма ють юридичне значення для ро згляду справи і вирішення сп ору по суті, Окружний адмініс тративний суд міста Києва, -

встановив:

згідно облікової картки відповідача за останнім рах ується заборгованість у розм ірі 220259.56 грн. з орендної плати з а земельні ділянки державної і комунальної власності.

За результатом розгляду сп рави судом встановлено, що за явлена до стягнення заборгов аність виникла внаслідок под ання відповідачем податкови х декларацій за 2008-2010 роки з орен дної плати за земельні ділян ки державної і комунальної в ласності (знаходяться в мате ріалах справи).

В зв' язку з несплатою у вст ановлені строки визначених с ум податкового зобов' язанн я, позивачем виставлено перш у податкову вимогу № 1/9483 від 17.11.20 09 та другу податкову вимогу № 2/10665 від 29.12.2009, які вручені адресат у.

Судом встановлено, що на ден ь розгляду справи відповідач ем не сплачено заявлену до ст ягнення суму податкового зоб ов' язання.

Аналізуючи викладені вище обставини, суд дійшов виснов ку, що позовні вимоги є обґрун тованими та такими, що підляг ають задоволенню з урахуванн ям наступного.

Відповідно до ст. 67 Конститу ції України кожен зобов' яза ний сплачувати податки і збо ри в порядку і розмірах, встан овлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону У країни “Про систему оподатку вання”, платники податків зо бов' язані, зокрема, сплачув ати належні суми податків і з борів (обов'язкових платежів ) у встановлені законами терм іни. Ненарахування та неспла та податків з коштів (доходів ), отриманих від здійснення го сподарської діяльності, є по рушенням інтересів держави т а суспільства.

Згідно ст. 2 Закону України “ Про державну податкову служб у в Україні”, завданнями орга нів державної податкової слу жби, зокрема, є здійснення кон тролю за додержанням податко вого законодавства, правильн істю обчислення, повнотою і с воєчасністю сплати до бюджет ів, державних цільових фонді в податків і зборів (обов' яз кових платежів), а також непод аткових доходів, установлени х законодавством.

Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платн иків податків перед бюджетам и та державними цільовими фо ндами»від 21.12.2000 N 2181-III (Далі - Зако н № 2181) є спеціальним законом з питань оподаткування, який у становлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фі зичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фонд ами з податків і зборів (обов'я зкових платежів), включаючи з бір на обов'язкове державне п енсійне страхування та внеск и на загальнообов'язкове дер жавне соціальне страхування , нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосо вуються до платників податкі в контролюючими органами, у т ому числі за порушення у сфер і зовнішньоекономічної діял ьності, та визначає процедур у оскарження дій органів стя гнення.

Підпунктом 4.1.4. Закону № 2181 вст ановлено, що податкові декла рації подаються за базовий п одатковий (звітний) період, що дорівнює:

а) календарному місяцю (у то му числі при сплаті місячних авансових внесків), - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) міся ця;

б) календарному кварталу аб о календарному півріччю (у то му числі при сплаті кварталь них або піврічних авансових внесків), - протягом 40 календар них днів, наступних за останн ім календарним днем звітного (податкового) кварталу (піврі ччя);

в) календарному року, крім в ипадків, передбачених підпун ктом "г" підпункту 4.1.4 цього пун кту, - протягом 60 календарних д нів за останнім календарним днем звітного (податкового) р оку;

г) календарному року для пла тників податку на доходи фіз ичних осіб (прибуткового под атку з громадян), - до 1 квітня ро ку, наступного за звітним.

Відповідно до п. 1.2 ст. 1 Закону № 2181 податкове зобов'язання - з обов'язання платника податкі в сплатити до бюджетів або де ржавних цільових фондів відп овідну суму коштів у порядк у та у строки, визначені цим З аконом або іншими законами У країни.

Пунктом 1.3 ст. 1 Закону № 2181 под атковий борг (недоїмка) визна чається як податкове зобов'я зання (з урахуванням штрафни х санкцій за їх наявності), сам остійно узгоджене платником податків або узгоджене в адм іністративному чи судовому порядку, але не сплачене у вс тановлений строк, а також пен я, нарахована на суму такого п одаткового зобов'язання.

Підпунктом 4.1.1. пункту 4.1 статт і 4 Закону 2181 встановлено, що пл атник податків самостійно об числює суму податкового зобо в'язання, яку зазначає у подат ковій декларації, крім випад ків, передбачених підпунктом "г" підпункту 4.2.2 пункту 4.2, а тако ж пунктом 4.3 цієї статті.

п.п. 5.3.1 Закону № 2181 встановлено , що платник податків зобов'яз аний самостійно сплатити сум у податкового зобов'язання, з азначену у поданій ним подат ковій декларації, протягом д есяти календарних днів, наст упних за останнім днем відпо відного граничного строку, п ередбаченого підпунктом 4.1.4 п ункту 4.1 статті 4 цього Закону д ля подання податкової деклар ації.

пп. 5.2.2. Закону № 2181 встановлено , що у разі коли платник податк ів вважає, що контролюючий ор ган невірно визначив суму по даткового зобов'язання або п рийняв будь-яке інше рішення , що суперечить законодавств у з питань оподаткування або виходить за межі його компет енції, встановленої законом, такий платник податків має п раво звернутися до контролюю чого органу із скаргою про пе регляд цього рішення, яка под ається у письмовій формі та м оже супроводжуватися докуме нтами, розрахунками та доказ ами, які платник податків вва жає за потрібне надати. Скарг а повинна бути подана контро люючому органу протягом деся ти календарних днів, наступн их за днем отримання платник ом податків податкового пові домлення або іншого рішення контролюючого органу, що оск аржується. Контролюючий орга н зобов'язаний прийняти вмот ивоване рішення та надіслати його протягом двадцяти кале ндарних днів від дня отриман ня скарги платника податків на його адресу поштою з повід омленням про вручення або на дати йому під розписку. У разі коли контролюючий орган над силає платнику податків ріше ння про повне або часткове не задоволення його скарги, так ий платник податків має прав о звернутися протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання відповіді , з повторною скаргою до контр олюючого органу вищого рівня , а при повторному повному або частковому незадоволенні ск арги - до контролюючого орган у вищого рівня із дотримання м зазначеного десятиденного строку для кожного випадку о скарження та зазначеного два дцятиденного строку для відп овіді на нього.

Процедура адміністративно го оскарження здійснюється т им контролюючим органом, яки й надіслав платнику податків податкове повідомлення, від повідно до своєї компетенції , визначеної цим Законом.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону № 2181 узгоджена сума податково го зобов' язання, не сплачен а платником податків у строк и, визначені статтею 5 вказано го Закону, визнається сумою п одаткового боргу платника п одатків.

Відповідач не спростував ж одних фактів з приводу необґ рунтованості позовних вимог та жодних доказів про сплату узгоджених податкових зобов ' язань.

Підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статт і 3 Закону № 2181 встановлено, що п ідставою для примусового стя гнення активів платників под атків в рахунок погашення йо го податкового боргу є виклю чно рішення суду.

З урахуванням наведеного с уд приходить до висновку про обґрунтованість позовних ви мог щодо стягнення з відпові дача заборгованості у розмір і 220259,56 грн. відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 2181.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір) стягненню з відпо відача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163 КАС Ук раїни, Окружний адміністрати вний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В :

Задовольнити адміністр ативний позов повністю.

Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю «П аладін-інвест»(01025, м. Київ, вул. В елика Житомирська, 20-А, код ЄДР ПОУ 35647525) до місцевого бюджету з аборгованість з орендної пла ти за земельні ділянки держа вної і комунальної власності у розмірі 220 259 (двісті двадцять тисяч двісті п' ятдесят дев ' ять) грн. 56 коп.

Постанова може бути оскарж ена в порядку та строки, встан овлені статтею 186 та набирає з аконної сили в порядку та стр оки, передбачені статтею 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України.

Суддя О.В.Кротюк

Дата складення та підп исання постанови в повному о бсязі - 21.09.2010.

Дата ухвалення рішення15.09.2010
Оприлюднено26.10.2010
Номер документу11770494
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9507/10/2670

Ухвала від 23.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 23.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Ухвала від 23.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Постанова від 15.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні