Рішення
від 18.03.2024 по справі 621/4978/23
ЗМІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 621/4978/23

Провадження № 2/621/269/24

Рішення

Іменем України

(заочне)

18 березня 2024 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області в складі: головуючого судді - Шахової В.В., за участю секретаря судового засідання - Девятерикової А.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Змієві в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Публічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних,

в с т а н о в и в :

Представник ПАТ «Центренерго» в особі відокремленого підрозділу Зміївської ТЕС звернувся до суду із позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних за період з січня 2020 року по жовтень 2023 року річних (адреса надання комунальних послуг: АДРЕСА_1 , особовий рахунок НОМЕР_1 ), у загальному розмірі 17172 грн 52 коп., а також 2684 грн витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позову зазначено, що у період з січня 2020 року по жовтень 2023 року Зміївською ТЕС надавалися послуги з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення по особовому рахунку № НОМЕР_1 , на якому обліковується житлове приміщення, а саме: квартира АДРЕСА_1 . Власником даного приміщення є ОСОБА_1 . Особовий рахунок відкрито на ім`я ОСОБА_1 . Поточна заборгованість за період з 01.01.2020 по 31.10.2023 становить 16278,00 грн, сума інфляційних втрат - 668,74 грн, 3% річних - 225,78 грн.

Відповідач користується житлово-комунальними послугами, які надає ПАТ "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської ТЕС, є боржником Зміївської ТЕС ПАТ "Центренерго" по несплаті отриманих житлово-комунальних послуг, у зв`язку із чим позивач змушений звернутись до суду із даним позовом.

10.01.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у порядку спрощеного провадження.

У судове засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача Срібна О.О. просила слухання справи проводити за її відсутності, позовні вимоги підтримує, просить суд задовольнити їх в повному об`ємі. Проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки не повідомив, заяв та відзиву на позов не надав.

Відповідно до ч. 4 ст. 223, ст. 280 ЦПК України, з огляду на те, що належним чином повідомлений відповідач повторно не з`явився у судове засідання та не повідомив про причини своєї неявки, суд вважає можливим проводити заочний розгляд справи з ухваленням заочного рішення на підставі наявних у справі доказів, враховуючи те, що позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та проаналізувавши докази, які містяться в матеріалах справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що Публічне акціонерне товариство "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції відповідно до статуту та Положення про Зміївську ТЕС здійснює свою господарську діяльність, одним з видів якої є надання послуг з централізованого опалення, водопостачання та водовідведення.

З довідки Зміївської теплової електричної станції ПАТ "Центренерго" вбачається, що особовий рахунок № НОМЕР_1 за адресою: квартира АДРЕСА_1 відкритий на ім`я ОСОБА_1 (а. с. 22).

З розрахунку заборгованості вбачається, що заборгованість за особовим рахунком № НОМЕР_1 за період з 01.01.2020 по 31.10.2023 становить 16278,00 грн, сума інфляційних втрат за період з 01.01.2020 по 31.01.2022 складає 668,74 грн, 3% річних за період з 01.01.2020 по 31.01.2022 складає 225,78 грн (а. с. 6 - 13).

З наданого позивачем розрахунку платежів за житлово-комунальні послуги по особовому рахунку № НОМЕР_1 , вбачається, за період з 01.01.2020 по 31.10.2023 наявна заборгованість загальним розміром 17172,52 грн, у тому числі за послуги централізованого опалення, за абонентську плату тепла за вузли обліку, за централізоване постачання холодної води, з абонентської плати за водопостачання та водовідведення, з абонентської плати за водопостачання, за водовідведення, з абонентської плати за водовідведення (а. с. 8 - 13).

Між позивачем та відповідачкою укладено договір № 4035 від 29.05.2017 про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення. Вказаний договір підписаний постачальником послуг та споживачем (а. с. 14 - 15).

Право власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_3 зареєстроване за відповідачем, що підтверджується копіями відповідних документів (а. с. 17 - 20).

Згідно з ч. 4 ст. 319, ч. 1 ст. 322 ЦК України власність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 11 ЦК України, цивільні права і обов`язки виникають з дій осіб, передбачених актами цивільного законодавства. Підставами для виникнення цивільних прав і обов`язків, крім договору, можуть бути і інші юридичні факти (наприклад, фактичне надання житлово-комунальних послуг). Цивільні права і обов`язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства, органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 ЦК України, цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п. 1 ч. 1, п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", споживач має право одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів, при цьому він зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Згідно ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 67 ЖК України плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Позивачем надано докази виникнення між сторонами правовідносин у зв`язку з наданням позивачем комунальних послуг та наявності з боку відповідача невиконаних зобов`язань щодо оплати спожитих житлово-комунальних послуг.

За змістом постанови Кабінету Міністрів України № 206 від 05.03.2022 року "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану": В умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 "Про введення воєнного стану в Україні", Кабінет Міністрів України постановляє:1. Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється: нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги; припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. 2. Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 24 лютого 2022 року.

Таким чином, з 24 лютого 2022 року існує заборона на нарахування пені, інфляційних втрат та трьох відсотків річних на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

Як вбачається з наданого позивачем розрахунку заборгованості, сума інфляційних втрат та 3% річник нарахована відповідачу за період з 01.01.2020 по 31.01.2022, тобто з дотриманням вимог постанови Кабінету Міністрів України № 206 від 05.03.2022 року .

Відповідачем, в свою чергу, не надано доказів на спростування факту надання послуг позивачем чи правильності розрахунку розміру заборгованості.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позивач ПАТ "Центренерго" належним чином виконав свої обов`язки з постачання житлово-комунальних послуг, а відповідач скористався наданими послугами, однак не розрахувався за їх споживання, а тому має сплатити заборгованість з урахуванням встановленого індексу інфляції, а також три відсотки річних.

Таким чином, позовні вимоги ПАТ "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції, є обґрунтованими й підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України з відповідача належить стягнути на користь позивача витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст. ст. 2, 19, 76 - 81, 89, 133, 141, 258, 259, 263 - 265, 268, 273, 280 - 283, 352 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції заборгованість за наданні комунальні послуги в розмірі 16278 (шістнадцять тисяч двісті сімдесят вісім) грн 00 коп, інфляційні втрати - 668 (шістсот шістдесят вісім) грн 74 коп.; 3% річних - 225 (двісті двадцять п`ять) грн 78 коп., а загалом 17172 (сімнадцять тисяч сто сімдесят дві) грн 52 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції судовий збір в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його складання.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення складено 18 березня 2024 року.

Позивач: Публічне акціонерне товариство "Центренерго" в особі відокремленого підрозділу Зміївської теплової електричної станції: місце знаходження: 63460, Харківська область, Зміївський район, смт. Слобожанське, вул. Балаклійське шосе, 2, ЄДРПОУ 05471247;

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_4 .

Суддя В. В. Шахова

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117706087
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, з урахуванням інфляційних втрат та 3% річних

Судовий реєстр по справі —621/4978/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Шахова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні