Рішення
від 14.03.2024 по справі 715/449/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/449/24

Провадження № 2-о/715/72/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Маковійчук Ю.В.

секретар судового засідання Затолошна Р.В.

за участі

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Волоківська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Грушівка Чернівецького району Чернівецької області померла її баба ОСОБА_4 . Зазначає, що відкрилася спадщина за заповітом, відповідно до якого остання заповіла їй та заінтересованій особі - ОСОБА_2 , земельні ділянки.

Вказує на те, що вона проживала із бабою в одному господарстві разом без реєстрації свого місця проживання.

Спадщину вона прийняла в порядку ст.1268 ЦК України, оскільки на протязі останніх років та на час відкриття спадщини проживала із спадкодавцем. Однак, оформити спадкові права не має можливості так як з заявою про прийняття спадщини у встановлений законом 6-ти місячний строк до нотаріальної контори не звернулася, а спільне проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини за однією адресою не було зареєстровано.

Вказує на те, що вона проживала із ОСОБА_4 за місцем проживання та реєстрації покійної в АДРЕСА_1 , хоч і не була там зареєстрованою.

На підставі наведеного, просить суд ухвалити рішення, яким встановити факт постійного її проживання з ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Грушівка Чернівецького району Чернівецької області за адресою: АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлені вимоги підтримала та просила заяву задовольнити.

Представник Волоківської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в судове засідання не з`явився, проте від сільської ради надійшла заява, згідно якої Волоківська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області просить розглянути справу у відсутності їхнього представника, проти задоволення заяви не заперечує.

Заінтересовані особи: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, надіслали на адресу суду заяви в яких вказали, що не заперечують проти задоволення заяви та просять суд про розгляд справи у їхній відсутності.

Свідки: ОСОБА_5 та ОСОБА_6 в судовому засіданні підтвердили факт постійного проживання ОСОБА_1 із її покійною бабою ОСОБА_4 на час смерті останньої.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що вимоги заяви обґрунтовані i підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Грушівка Чернівецького району Чернівецької області, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 .

Після її смерті відкрилася спадщина за заповітом.

Згідно ч.1 ст.4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцями на час відкриття спадщини безпосередньо породжує юридичні наслідки і необхідне заявниці для оформлення права на спадщину.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 4-13, 19, 76-81, 259, 264-265, 273,293,315 ЦПК України, суд,-

В И Р I Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 із ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Грушівка Чернівецького району Чернівецької області, за адресою: АДРЕСА_1 на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Cуддя

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117706533
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —715/449/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Маковійчук Ю. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Маковійчук Ю. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Маковійчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні