Ухвала
від 11.03.2024 по справі 645/6686/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/6686/23

Провадження № 2/645/538/24

У Х В А Л А

іменем України

11 березня 2024 року Фрунзенськийрайонний судм.Харковау складі:головуючого -судді УльянічІ.В.,при секретарі ЦиганокВ.М.,учасники справи:представник позивача КарасаваО.П.,представники відповідача БєловаО.Є.,Бабай Н.М.,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Харкові цивільнусправу за позовом Харківського національного медичного університету до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на утримання будинку й території та житлово-комунальних послуг,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Фрунзенського районного суду м.Харкова знаходиться вказана цивільна справа.

21.12.2023 року від представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Бєлової О.Є. надійшло клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи Харківську міську раду. В обгрунтування клопотання представник зазначає, що предметом розгляду зазначеної справи є спір про право стосовно витрат на утримання будинку й території та житлово-комунальних послуг. Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189- VІІІ від 09.11.2017 р. та Постанови Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 для всіх постачальників житлово-комунальних послуг ціни (тарифи) встановлюються відповідним органом влади. Постановою Кабінету Міністрів України № 869 «Порядку формування тарифів послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» встановлено, що послуги надаються з урахуванням встановленого рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг. Копія такого рішення є невід`ємною частиною договору про надання житлово-комунальних послуг. Відповідно до п.2 ч.11 ст.1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» 2189-VІІІ від 09.11.2017 р. позивач є суб`єктом господарювання, що надає комунальні послуги споживачу відповідно до договору та не допускає можливості відносин на підставі будь-яких контрактів. В п.5 ч.1 ст.1 Законі України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189- VІІІ від 09.11.2017 р. встановлена норма, а саме: «житлово-комунальні послуги результат господарської діяльності, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг». На протязі більше 13 років Харківська міська рада приймає участь у всіх судових провадженнях відкритих за безпідставними позовами позивача до мешканців гуртожитку, подає до позивача у справі свої пропозиції погодження житлово комунальних тарифів, тож, має розуміння ситуації, що склалась за предметом цього та аналогічних справ між позивачем та відповідачем, а також відкритих та вже розглянутих судом справ між позивачем та іншими мешканцями гуртожитку. Вважає, що до участі у справі, в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача необхідно залучити Харківську міську раду. Рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки Харківської міської ради.

Представники відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 та ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримали у повному обсязі, просили про його задоволення, при цьому не змогли пояснити, яким чином рішення по даній справі про стягнення заборгованості по комунальним послугам, може вплинути на права та обов`язки Харківської міської ради.

В судовому засіданні представник позивача ХМАПО - КарасаваО.П. щодо задоволення клопотання заперечував.

Суд, вислухавши пояснення представників позивача та відповідача, перевіривши матеріали справи, дійшов такого висновку.

Відповідно до ч.1,5 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Проаналізувавши доводи представника відповідача ОСОБА_2 , викладені в її клопотанні, суд не знаходить передбачених законом підстав для його задоволення і залучення Харківської міської ради в якості третьої особи до участі у справі, через необгрунтованість, а саме яким чином рішення суду по даній справі може вплинути на права та обов`язки Харківської міської ради. Крім того, враховуючи, що позовні вимоги стосуються тільки стягнення заборгованості, що виникла по сплаті комунальних послуг, ніяких зустрічних вимог щодо неправомірного використання тарифів чи їх оскарження або зобов"язання вчинити певні дії заявлено не було, тому суд вважає, що у задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Керуючись ст. 53, 260, 261 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Бєлової О.Є про залучення Харківської міської ради, як третьої особи до участі у справі за позовом Харківського національного медичного університету до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на утримання будинку й території та житлово-комунальних послуг - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з часу проголошення.

Суддя: І.В.Ульяніч

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117710699
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування витрат на утримання будинку й території та житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —645/6686/23

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні