Рішення
від 13.03.2024 по справі 592/1952/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа№592/1952/24

Провадження №2-о/592/70/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м.Суми у складі головуючого судді Онайка Р.А., за участі секретаря судового засідання Лазоренко Ю.Ю., розглянувши в режимі відеоконференції у відкритому судовому засіданні у м. Суми у приміщенні Ковпаківського районного суду м.Суми цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, про встановлення факту родинних відносин,

з участю учасників справи:

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

у с т а н о в и в:

Заявниця звернулася до суду з зазначеною заявою про встановлення факту родинних відносин та просить встановити факт зо вона являється донькою ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м .Дзержинськ Донецької області, а помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Барилівка Сумського району Сумської області.

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її батько ОСОБА_3 , який заповідав все своє майно заявниці, заявниця прийняла спадщину в порядку визначеному чинним законодавством, однак нотаріусом було звернуто увагу на різницю в написанні прізвища батька у свідоцтві про народження заявника та у свідоцтві про смерть спадкодавця, а саме « ОСОБА_4 » та « ОСОБА_5 ». Оскільки при прийнятті спадкоємцями першого та другого ступеня спорідненості вони звільнені від оподаткування, заявниця з метою зменшення витрат на оформлення спадщини на спадкове майно звернулася до суду з зазначеною заявою.

Ухвалою суду від 13.02.2024 відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, про встановлення факту родинних відносин, розгляд справи призначено на 10:00 13.03.2024.

У судовому засіданні заявниця та її представник підтримали вимоги заяви з наведених в ній підстав.

Заінтересована особа Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області участь свого представника під час розгляду заяви не забезпечила, заперечень щодо заяви не подала, клопотань про відкладення розгляду заяви не надходило.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.293ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними у постанові Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як зазначено у п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 від 17.07.2023 виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м.Суми Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (а.с.11).

За життя, 29.05.2012, ОСОБА_3 склав заповіт згідно якого все своє рухоме і нерухоме майно заповідає ОСОБА_1 , зареєстрований в реєстрі за №134 (а.с.9).

Згідно копії свідоцтва про народження НОМЕР_2 (а.с.5) ОСОБА_6 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 батьком зазначено « ОСОБА_7 ».

Згідно копії свідоцтва про шлюб (а.с.6) після реєстрації шлюбу ОСОБА_6 взяла прізвище « ОСОБА_8 ».

З метою реалізації свого права на спадщину після померлого батька заявниця звернулася до нотаріуса, однак отримала відмову, оскільки прізвище спадкодавця в свідоцтві про смерть зазначено « ОСОБА_5 », а в документі що посвідчує родинні зв`язки - свідоцтві про народження заявниці в графі батько вказано « ОСОБА_4 » (а.с.5, 11).

Допитані всудовому засіданніу якостісвідків ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,яка єматір`ю заявниціта ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ,яка єбабусею заявниці,в судовомузасіданні пояснили,що померлий ОСОБА_3 ,який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 ум.ДзержинськДонецької області,а помер ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.БарилівкаСумського районуСумської області дійсно був батьком ОСОБА_1 , однак через невірно зазначене прізвище при заповнені документів у заявниці наразі виникли труднощі з безкоштовним оформленням спадщини, так як вона є спадкоємицею першого ступеню споріднення.

Встановлення факту родинних відносин заявниці необхідно для реалізації своїх прав як спадкоємиці.

Враховуючи вищевикладене, факт родинних відносин між померлим ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 та ОСОБА_1 підтверджується письмовими доказами, наявними в матеріалах справи, дослідженими під час розгляду справи та показами допитаних свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , у зв`язку з чим заява про встановлення факту родинних відносин підлягає задоволенню.

Керуючись ст.258,259,263-265,268,293-294, 316,319 ЦПК України,

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_8 в м.Суми Сумської області, РНОКПП НОМЕР_3 являється донькою ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_9 у м.Дзержинськ Донецької області, а помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Барилівка Сумського району Сумської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Сумського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 13.03.2024.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса реєстрації АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Миропільська сільська рада Сумського району Сумської області, ЄДРПОУ 04389354, адреса Сумська обл., Сумський район, с. Миропілля, вул. Сумська, 23.

Суддя Р.А. Онайко

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117711346
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —592/1952/24

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні