Постанова
від 11.03.2024 по справі 521/2209/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/2808/24

Справа № 521/2209/23

Головуючий у першій інстанції Михайлюк О.А.

Доповідач Стахова Н. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Стахової Н.В.,

суддів: Кострицького В.В., Назарової М.В.

за участю секретаря

судового засідання Мокана В.В.

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1

відповідач - Державне підприємство «Адміністрація морських портів України»

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Одеського апеляційного суду в порядку спрощеного позовного провадження апеляційні скарги Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» та ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 ,

на рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 19 вересня 2023 року, ухваленого у складі судді Михайлюка О.А., в приміщенні того ж суду,

у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», третя особа Професійна спілка робітників морського транспорту України про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Херсонської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрації Херсонського морського порту), за участю третьої особи - Професійна спілка робітників морського транспорту України, про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, посилаючись на те, що він працював в державному підприємстві «Адміністрація морських портів України» на посаді слюсара-сантехніка 6 розряду дільниці енергозабезпечення служби головного енергетика Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту).

Позивач вказує, що 29 грудня 2022 року наказом №248-К від 28 грудня 2022 року його було звільнено за пунктом 6 ч. 1ст. 41 КЗпП Україниу зв`язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій, на підставі наказу від 15 грудня 2022 року №53-ОП «Про припинення трудових договорів з працівниками».

За таких обставин, посилаючись на порушення відповідачем процедури звільнення, позивач змушений звернутися з вказаним позовом до суду.

Відповідно до заяви про уточнення позовних вимог, яка надійшла до суду 19 квітня 2023 року, позивач просить суд скасувати п.1 Наказу про припинення трудових договорів з працівниками від 15 грудня 2022 року №53-ОП в частині його звільнення, скасувати Наказ (Розпорядження) №248-К від 28 грудня 2022 року про припинення трудового договору (контракту) з ним, поновити його на посаді слюсара-сантехніка 6 розряду дільниці енергозабезпечення служби головного енергетика Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту), стягнути з відповідача на його користь суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу починаючи з 30 грудня 2022 року по дату ухвалення рішення включно, з утриманням із цієї суми установлених законодавством України податків і зборів, допустити негайне виконання рішення в частині його поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу за один календарний місяць у розмірі 17020 (сімнадцять тисяч двадцять) гривень 19 (дев`ятнадцять) копійок.

Рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 19 вересня 2023 року позов ОСОБА_1 до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», третя особа Професійна спілка робітників морського транспорту України про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу було задоволено. Суд скасував п. Наказу про припинення трудових договорів з працівниками від 15 грудня 2022 року № 53 ОП в частині звільнення ОСОБА_1 .

Скасувати Наказ (Розпорядження) №248-К від 28 грудня 2022 року про припинення трудового договору (контракту) з ОСОБА_1 .

Поновив ОСОБА_1 на посаді слюсара-сантехніка 6 розряду дільниці енергозабезпечення служби головного енергетика Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту).

Стягнув з Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) (до спеціального фонду державного бюджету судовий збір у розмірі 1073 (одна тисяча сімдесят три) гривні 60 (шістдесят) копійок.

В решті вимог відмовив.

В апеляційній скарзі ДП «Адміністрація морських портів України в особі Херсонської філії державного підприємства (адміністрація Херсонського морського порту), посилаючись на незаконність судового рішення, просить його скасувати та ухвали по справі нове рішення, яким у позові відмовити.

Доводами апеляційної скарги є те, що ХФ ДП «АМПУ» створена з метою забезпечення функціонування морського порту Херсон, а морський порт Херсон закрито відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України від 28.04.2022 № 256, роботодавець не може забезпечити працівника роботою, визначеною трудовим договором, у звязку з відсутністю виробничих, організаційних та технічних умов та засобів виробництва. Крім того, після деокупації частини території Херсонської області, наразі залишається небезпечним проведення обстеження всіх приміщень ХФ ДП «АМПУ» через постійні обстріли. ДП «АМПУ» було зареєстровано ряд кримінальних проваджень за фактом пошкодження державного майна ДП «АМПУ». Позивачу при звільненні було запропоновано перелік вакантних посад . При цьому останній відмовився від переведення на будь-яку посаду з запропонованих, про що повідомив письмово, надіславши розписку через месенджер Вайбер. На виконання вимог ст. 49-2 КЗпП України листом від 19.12.2022 № 439/26-01-07/Вих ХФ ДП «АМПУ» повідомила профспілку Херсонського морського порту про заплановане вивільнення працівників Херсонської філії ДП «АМПУ». Окрім того, 19.12.2022 до територіального органу Державної служби зайнятості України була направлена звітність за формою №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у звязку із змінами в організації виробництва і праці». Чинне законодавство не визначає форму та зміст персонального повідомлення, а також алгоритм доведення його змісту до працівника. Оскільки законодавець не регламентує порядок персонального доведення інформації до працівника, доцільним є застосування аналогії закону в тотожних правовідносинах, виходячи з реалій воєнного стану в Україні.

У судовому засіданні позивач та його представник апеляційну скаргу не визнали, просили відмовити у її задоволенні.

Представник відповідача апеляційну скаргу підтримав, просив її задовольнити.

Представник третьої особи Професійної спілки робітників морського транспорту України в судове засідання не з`явилася, в ході розгляду справи просила апеляційну скаргу задовольнити.

Заслухавши доповідача, пояснення прокурора, дослідивши матеріали справи, перевіривши законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст.367ЦПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах

верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Задовольняючи позову, суд першої інстанції виходив з того, що роботодавцем не дотримано вимог ч.1 с. 47 КЗпП України, ч. 7 49 КЗпП України про вивільнення працівників відповідно до п.6 ч.1 ст. 41 цього Кодексу, а отже і звільнення позивача з роботи проведено без достатніх на те правових підстав, тобто є незаконним.

Проте, колегія суддів не погоджується з висновком суду з наступних підстав.

Судом встановлено, що що відповідно до наказу Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» в особі Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) від 15 грудня 2022 року №53-ОП, на підставі пункту 6 частини першоїстатті 41 Кодексу законів про працю Україниу зв`язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій; з відсутністю організаційних і технічних умов для господарської діяльності Херсонської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрації Херсонського морського порту) (далі-Філія), з виведенням Філії з 01.03.2022 у простій (наказ від 28.02.2022 № 27-ОП «Про організаційні заходи, пов`язані з введенням воєнного стану в Україні»), з призупиненням дії трудових договорів з працівниками Філії (наказ від 10.05.2022 № 28-ОП «Про припинення простою та призупинення дії трудових договорів з працівниками Філії) під час воєнного стану, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 64/2022 (зі змінами), враховуючи наказ Міністерства інфраструктури України від 28.04.2022 № 256 «Про закриття морських портів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.04.2022 № 470/37806; у зв`язку з розташуванням Філії на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії згідно з наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 28.10.2022 № 248), наказано припинити трудові договори 29 грудня 2022 року з працівниками філії, в тому числі і з ОСОБА_1 , що підтверджується витягом з Переліку працівників до цього наказу.

Повідомленням про заплановане вивільнення від 16 грудня 2022 року №125 ОСОБА_1 попереджено про наступне звільнення з 29 грудня 2022 року на підставі пункту 6 частини першоїстатті 41 КЗпП Україниу зв`язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій; запропоновано для подальшого працевлаштування ознайомитися з переліком вакантних посад ДП «АМПУ»; вказано, що у разі прийняття пропозиції про переведення на вакантну посаду Філія просить протягом трьох робочих днів з дня отримання даного повідомлення повідомити адміністрацію Філії у зручний спосіб: текстовим повідомленням на електронну скриньку або месенджером на номер телефону, та листом за адресою: АДРЕСА_1 ); у разі відмови про переведення на вакантну посаду повідомити протягом трьох робочих днів.

Відповідно до протоколу №125 від 21 грудня 2022 року Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) «Про направлення повідомлення про звільнення та пропозиції про переведення на вакантну посаду ДП «АМПУ» ОСОБА_1 , керуючисьст. 7 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року, 21 грудня 2022 року позивачу месенджером (VIBER) надіслано повідомлення про заплановане вивільнення від 16 грудня 2022 року №125, наказ від 15 грудня 2022 року №53-ОП «Про припинення трудових договорів з працівниками», витяг з переліку працівників до наказу від 15 грудня 2022 року №53-ОП, перелік вакантних посад ДП «АМПУ» від 12 грудня 2022 року.

Відповідно до наказу №248-К (Розпорядження) про припинення трудового договору (контракту) від 28 грудня 2022 року Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) ОСОБА_1 звільнено 29 грудня 2022 року з посади слюсара-сантехніка 6 розряду дільниці енергозабезпечення служби головного енергетика, причина звільненняпункт 6 частини першоїстатті 41 КЗпП Україниу зв`язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій, підстава звільнення - наказ від 15 грудня 2022 року №53-ОП «Про припинення трудових договорів з працівниками».

Згідно із п. 6 ч. 1ст. 41 КЗпП Україникрім підстав, передбаченихстаттею 40цього Кодексу, трудовий договір з ініціативи роботодавця може бути розірваний також у випадку неможливості забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Статтею 41 КЗпП Українитакож встановлено, що розірвання договору у випадках, передбаченихпунктами 4і6частини першої цієї статті, проводиться, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Відповідно до ч.7ст.49-2КЗпПУкраїни вивільнення працівників відповідно до пункту 6 частини першої статті 41цьогоКодексу здійснюється в такому порядку: про наступне вивільнення працівників персонально попереджають непізніше ніж за 10 календарних днів; не пізніше ніж за 10 календарних днів до запланованого вивільнення працівників первинним профспілковим організаціям надається інформація щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини вивільнення, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнення. У разі якщо вивільнення працівників є масовим відповідно достатті 48 Закону України "Про зайнятість населення", роботодавець за 10 календарних днів до проведення звільнення повідомляє державну службу зайнятості про заплановане вивільнення працівників, а також протягом п`яти календарних днів проводить консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведення їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Згідно із ч. 3ст. 29 КЗпП Україниознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов`язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронних комунікаційних мереж з накладенням удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису. У трудовому договорі за згодою сторін можуть передбачатися альтернативні способи ознайомлення працівника, крім інформації, визначеноїпунктом 4частини першої цієї статті, що доводиться до відома працівників у порядку, встановленому цією статтею.

Відповідно до ч. 2ст. 7 ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

Таким чином слушними є доводи відповідача про належне повідомлення позивача про наступне вивільнення разом з копіями наказу Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) від 15 грудня 2022 року №53-ОП та переліку вакантних посад в ДП «АМПУ» засобами поштового зв`язку цінним листом з описом вкладення та месенджером VIBER на його номер, на підтвердження надано опис вкладення, список згрупованих відправлень, фіскальний чек та роздруківки з месенджеру VIBER.

Позивачем не заперечувалося, що він відмовився від переведення на будь-яку з запропонованих посад, що підтверджується матеріалами справи.

З долучених до відзиву довідок, фотоматеріалів наслідків обстрілу дійсно вбачається пошкодження майна роботодавця.

Відповідно до довідки від 15 березня 2023 року №28/09-18 ОСОБА_1 , станом на дату звільнення з ініціативи роботодавця - Херсонської філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту), дійсно перебуває на обліку в Первинній профспілковій організації Херсонського морського торгового порту та є членом Професійної спілки робітників морського транспорту України.

Згідно ізст.22 ЗУ «Пропрофесійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки, їх об`єднання беруть участь у розробленні державної політики зайнятості населення, державних та територіальних програм зайнятості ,проводять спільні консультації з цих проблем з роботодавцями ,їх об`єднаннями, а також з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пропонують заходи щодо соціального захисту членів профспілок, які вивільняються в результаті реорганізації або ліквідації підприємств, установ, організацій, здійснюють контроль за виконанням законодавства про зайнятість. Права і повноваження профспілок щодо забезпечення захисту працівників від безробіття та його наслідків визначаються законодавством і колективними договорами та угодами. У разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного ,технологічного ,структурного чи аналогічного характеру або у зв`язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як затри місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів ,включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень. Профспілки мають право вносити пропозиції державним органам, органам місцевого самоврядування, роботодавцям, їх об`єднанням про перенесення термінів, тимчасове припинення або скасування заходів, пов`язаних з вивільненням працівників, які є обов`язковими для розгляду.

Відповідачем на виконання вимогст. 49-2 КЗпП України, листом від 19 грудня 2022 року №439/26-01-07/Вих було повідомлено первинну профспілкову організацію Херсонського морського порту про заплановане звільнення працівників Херсонської філії ДП «АМПУ» та 19 грудня 2022 року направлено до територіального органу Державної служби зайнятості України звітність за формою №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці».

21 грудня 2022 року за вихідним №442/26-01-07 Херсонською філією Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрація Херсонського морського порту) направлено голові професійної спілки робітників морського транспорту України лист щодо надання згоди на звільнення працівників Філії, обраних до профспілкових органів, в тому числі і ОСОБА_1 .

Постановою Президії Центральної Ради ПРМТУ від 26 грудня 2022 року №П-5-2 «Про звільнення членів виборного профспілкового органу ППО ХМТП» відмовлено державному підприємству «Адміністрація морських портів України» в особі його Херсонської філії в наданні згоди на звільнення працівників, обраних до складу виборних профспілкових органів Первинної профспілкової організації Херсонського морського торгового порту, в тому числі і відносно ОСОБА_1 , слюсаря-сантехніка 6 розряду дільниці енергозабезпечення служби головного енергетика.

Відповідно до Коментаря Мінекономіки доЗакону України від 1 липня 2022 р. № 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів україни щодо оптимізації трудових відносин»обов`язковою умовою для звільнення за п.6.ч.1ст. 41 КЗпП Українимає бути обгрунтована неможливість забезпечувати працівника роботою, визначеною трудовим договором та трудовою функцією, яка безпосередньо пов`язана з повним знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Оскільки наказом Міністерства інфраструктури України від 28.04.2022 № 256 «Про закриття морських портів « морський порт Херсон закрито до відновлення контролю над ним і станом на сьогоднішній день даний порт не відкрито, контроль над портом не відновлено, майно відповідача пошкоджено, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення позову та поновлення позивача на роботі, оскільки беззаперечним є причинно - наслідковий зв`язок між збройною агресією російською федерацією проти України та виданням наказу ХФ ДП «АМПУ» від 10.05.2022 № 28- ОП.

Враховуючи розміщення робочого місця позивача у м. Херсоні, безпідставними є висновки суду першої інстанції, що роботодавцем не надано доказів відсутності організаційних і технічних умов для виконання ним посадових обовязків на території закритого морського порту Херсон.

За таких обставин, рішення суду підлягає скасуванню на підставі ст. 376 ЦПК України з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», третя особа Професійна спілка робітників морського транспорту України про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Керуючись ст.ст. 367, 374, ст. 376, 384, 389, 390 ЦПК України, Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 , залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» задовольнити.

Рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 19 вересня 2023 року скасувати.

Ухвалити по справі нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», третя особа Професійна спілка робітників морського транспорту України про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу відмовити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови.

Дата складення повного тексту постанови - 15 березня 2024 року.

Головуючий Н.В. Стахова

Судді В.В. Кострицький

М.В. Назарова

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено19.03.2024
Номер документу117712149
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —521/2209/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Постанова від 11.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Постанова від 11.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Стахова Н. В.

Рішення від 19.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мирончук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні