Ухвала
від 13.03.2024 по справі 308/4663/24
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4663/24

1-кс/308/1475/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2024 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі :

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2

у складі учасників справи:

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши клопотання слідчого в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області капітана юстиції ОСОБА_5 погоджене прокурором Ужгородської окружної прокуратури ОСОБА_6 про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22024070000000042 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08 березня 2024 року за підозрою

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,громадянина України,уродженця м.Білогірськ,АР Крим,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,раніше несудимого -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 Кримінального кодексу України, -

встановив:

12 березня 2024 року слідчий в ОВС 1-го відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області капітан юстиції ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді з клопотанням погодженим прокурором Ужгородської прокуратури ОСОБА_8 , про здійснення спеціального досудового розслідування в рамках кримінального провадження № 22024070000000042 відомості про яке від 08 березня 2024 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст. 111-1 КК України.

В обґрунтуванняклопотання посилається на те,що 24.02.2022 Російською Федерацію здійснено повномасштабне військове вторгнення на територію України, чим самим розпочато ведення агресивної війни проти України та захоплення її території.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який неодноразово продовжувався і діє на даний час на підставі Указу Президента України від 06.02.2023 № 58/2023.

У зв`язку із веденням агресивної війни з боку Російської Федерації проти України, 01.03.2022 її армією захоплено м. Херсон.

На підтвердження контролю над містом, 03.03.2022, після захоплення міста, окупаційні війська РФ захопили приміщення Херсонської ОДА. 25.04.2022, в приміщення Херсонської міської ради за адресою: м. Херсон, проспект Ушакова, 37, увійшли озброєні військовослужбовці РФ, які попередили керівництво та працівників Херсонської міської ради, що управління місцевою адміністрацією переходить під керівництво Російської Федерації.

В той же час окупаційною владою на тимчасово окупованій території Херсонської області створено систему незаконних органів державної влади, в тому числі правоохоронних.

Зокрема, у тимчасово окупованому м. Херсон окупаційною адміністрацією на базі державної установи "Північна виправна колонія (№ 90)" (код ЄДРПОУ 08564699, м. Херсон, вул. Некрасова, 234) створено незаконний орган з питань виконання покарань "Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области" (далі "УСИН по Херсонской области"), зареєстрований як юридична особа РФ, який розпочав функціонувати з 01.06.2022 та об`єднав у собі всі установи виконання покарань, які знаходились на тимчасово окупованій території.

Починаючи з 01.06.2022 на службу в незаконний правоохоронний орган "УСИН по Херсонской области" набрано штат працівників. Зокрема, у липні 2022 року, але не раніше 01 липня 2023 року, прийнято на службу громадянина України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який обійняв посаду молодшого інспектора відділу охорони "УСИН по Херсонской области" із присвоєнням спеціального звання підполковник внутрішньої служби. До кола службових обов`язків ОСОБА_7 входило здійснення контролю за дотриманням режиму утримання ув`язнених на території установи.

Поряд з цим, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів", до правоохоронних органів, серед інших, належать органи і установи виконання покарань, а також інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції. З урахуванням наведеної норми закону можна зробити висновок про те, що незаконно створене "УСИН по Херсонской области" є незаконним правоохоронним органом, створеним на тимчасово окупованій території.

Таким чином, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являючись громадянином України, діючи умисно, всупереч вимогам діючого законодавства, достовірно знаючи про збройну агресією РФ проти України як обставину, яка є загальновідомим фактом, а також достеменно знаючи про факт захоплення частини Херсонської області, в т.ч. м. Херсон, збройними формуваннями РФ, у липні 2022 року, з метою переслідування своїх особистих інтересів, підтримуючи воєнну агресію та окупаційну політику РФ на території України, в порушення вимог Конституції та законів України, добровільно зайняв посаду молодшого інспектора відділу охорони незаконного "УСИН по Херсонской области", створеного представниками держави-агресора на території м. Херсон, тобто зайняв посаду в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Одночасно з цим ОСОБА_7 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, керуючись раніше виниклим корисливим мотивом, у липні 2022 року, але не раніше 01 липня 2022 року приступив до виконання своїх службових обов`язків у незаконному "УСИН по Херсонской области".

Протягом жовтня 2022 року, перед звільненням м. Херсон Збройними силами України, російська окупаційна адміністрація змінила дислокацію "УСИН по Херсонской области" та перемістила його вглиб тимчасово окупованої території Херсонської області. У зв`язку з цим ОСОБА_7 , здійснюючи колабораційну діяльність, у вересні 2022 року виїхав із м. Херсона за місцем нової дислокації незаконного "УСИН по Херсонской области", де продовжив виконувати свої службові обов`язки.

Таким чином, ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, а саме добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1КК України, повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

рапортом про виявлений злочин від 13.06.2023 з додатними матеріалами;

протоколом огляду російського інтернет-ресурсу юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

відповідями на доручення з оперативного підрозділу УСБУ в Херсонській області;

протоколом допиту свідка ОСОБА_9 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_9 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_10 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_10 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_11 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_11 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_12 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_12 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

відповіддю на доручення з Херсонського управління ДВБ НП України;

штатним розписомпрацівників незаконного "УСИН по Херсонской области".

25 січня 2024 року, громадянину України ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, тобто добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території, яке останньому не вручене у зв`язку з його перебуванням на тимчасово окупованій території м. Генічеськ, Херсонської області.

Повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення громадянину ОСОБА_7 , відповідно до вимог ст. ст. 135, 276-278 КПК України, опубліковано в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора.

Також, у зв`язку із перебуванням ОСОБА_7 на тимчасово окупованій території Херсонської області, в порядку ст. 135-138 КПК України, у офіційномудержавному друкованомувиданні "Урядовийкур`єр"та наофіційному сайтіОфісу Генеральногопрокурора розміщеноповістки про виклик останнього в слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області для участі в слідчих (розшукових) та процесуальних діях на 30.01.2024, 31.01.2024 та 01.02.2024. Однак в призначені дні та час ОСОБА_7 не з`явився на виклики слідчого, та не повідомив про причини неявки.

З метою забезпечення права на захист ОСОБА_7 , постановою слідчого від 25.01.2024 для здійснення захисту останнього був залучений захисник Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, якому цього ж дня було вручено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_7 .

Одночасно з цим, згідно з повідомленням ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області, проведеними оперативними заходами встановлено, що ОСОБА_7 переховується від органу досудового розслідування на тимчасово окупованій території Херсонської області в м. Генічеськ, де постійно проживає.

11 березня 2024 року, у зв`язку з перебуванням ОСОБА_7 на тимчасово окупованій території Херсонської області та неявкою без поважних причин на виклик слідчого, останнього оголошено в розшук, який доручено Херсонському управлінню Департаменту внутрішньої безпеки НП України.

Як вбачається з листа ДМС України ОСОБА_7 є громадянином України.

Свідки, яких необхідно допитати під час розгляду даного клопотання, відсутні.

На підставі наведеного, слідчий просить задовольнити клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22024070000000042 від 08березня 2024 року за підозрою громадянина України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Білогірськ, АР Крим, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України.

Прокурор в судовому засіданні клопотання про здійснення спеціального досудового провадження підтримала та просила задовольнити таке.

Захисник підозрюваного в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення клопотання слідчого.

Заслухавши позицію учасників кримінального провадження, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Як встановлено слідчим суддею, слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22024070000000042 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08березня 2024 року, за підозрою ОСОБА_7 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України.

Відповідно до ч.2 ст.297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави, на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні, зокрема, щодо злочинів передбачених статтею 111-1 КК України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук.

Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Згідно з ч.1 ст.42 КПК України підозрюваним є особа, якій у порядку, передбаченому статтями 276-279 цього Кодексу, повідомлено про підозру, особа, яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, або особа, щодо якої складено повідомлення про підозру, однак його не вручено їй внаслідок невстановлення місцезнаходження особи, проте вжито заходів для вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Водночас, положеннями ч. 1 ст. 297-5 КПК України передбачено, що повістки про виклик підозрюваного у разі здійснення спеціального досудового розслідування надсилаються за останнім відомим місцем його проживання чи перебування та обов`язково публікуються в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора. З моменту опублікування повістки про виклик у засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора підозрюваний вважається належним чином ознайомленим з її змістом.

25 січня 2024 року, громадянину України ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, тобто добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території, яке останньому не вручене у зв`язку з його перебуванням на тимчасово окупованій території м. Генічеськ, Херсонської області.

Повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення громадянину ОСОБА_7 , відповідно до вимог ст. ст. 135, 276-278 КПК України, опубліковано в засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора.

Також, у зв`язку із перебуванням ОСОБА_7 на тимчасово окупованій території Херсонської області, в порядку ст.135-138 КПК України, у офіційному державному друкованому виданні "Урядовий кур`єр" та на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора розміщено повістки про виклик останнього в слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області для участі в слідчих (розшукових) та процесуальних діях на 30.01.2024, 31.01.2024 та 01.02.2024. Однак в призначені дні та час ОСОБА_7 не з`явився на виклики слідчого, та не повідомив про причини неявки.

З метою забезпечення права на захист ОСОБА_7 , постановою слідчого від 25.01.2024 для здійснення захисту останнього був залучений захисник Західного регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, якому цього ж дня було вручено письмове повідомлення про підозру ОСОБА_7 .

Одночасно з цим, згідно з повідомленням ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області, проведеними оперативними заходами встановлено, що ОСОБА_7 переховується від органу досудового розслідування на тимчасово окупованій території Херсонської області в м. Генічеськ, де постійно проживає.

11 березня 2024 року, у зв`язку з перебуванням ОСОБА_7 на тимчасово окупованій території Херсонської області та неявкою без поважних причин на виклик слідчого, останнього оголошено в розшук, який доручено Херсонському управлінню Департаменту внутрішньої безпеки НП України.

Враховуючи наведене, положення ст. ст.135,276-279,297-5 КПК України, ОСОБА_7 набув статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

Долучені до матеріалів клопотання матеріали кримінального провадження надають слідчому судді підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_7 умисно переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, з метою ухилення від кримінальної відповідальності за вчинені ним злочини, про що свідчить неявка останнього за викликом до слідчого для участі у слідчих (розшукових) та процесуальних діях на 30.01.2024, 31.01.2024 та 01.02.2024.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких наданаВерховною Радою України, цього Кодексута інших законів України (ч.ч.1, 2ст.1 КПК України).

Відповідно до ч.5ст.139 КПК Україниухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який оголошений у міжнародний розшук, та/або який виїхав, та/або перебуває на тимчасово окупованій території України, території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження.

Проведеними оперативними заходами у рамках даного кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_7 переховується від органу досудового розслідування на тимчасово окупованій території м.Генічеськ, Херсонської області.

11березня 2024року у зв`язку з перебуванням ОСОБА_7 на тимчасово окупованій території Херсонської області та неявкою без поважних причин на виклик слідчого, останнього оголошено в розшук, який доручено ГВ ЗНД УСБУ в Херсонській області.

Постановою слідчого в ОВС 1 відділення СВ УСБУ в Закарпатській області капітана юстиції ОСОБА_5 від 11березня 2024року оголошено ОСОБА_7 в міжнародний розшук.

Виходячи з фактичних даних, що містяться у долучених до клопотання матеріалах кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про достатність доказів для початку спеціального розслідування у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України.

У клопотанні стверджується, що наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_7 кримінального правопорушення, підтверджується:

рапортом про виявлений злочин від 13.06.2023 з додатними матеріалами;

протоколом огляду російського інтернет-ресурсу юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

відповідями на доручення з оперативного підрозділу УСБУ в Херсонській області;

протоколом допиту свідка ОСОБА_9 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_9 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_10 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_10 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_11 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_11 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

протоколом допиту свідка ОСОБА_12 ;

протоколом пред`явлення ОСОБА_12 для впізнання за фотознімками гр. ОСОБА_7 ;

відповіддю на доручення з Херсонського управління ДВБ НП України;

штатним розписомпрацівників незаконного "УСИН по Херсонской области".

При цьомуКПК Українине визначає змісту поняття «обґрунтована підозра», а тому відповідно до ч. 5ст. 9 КПК, належить керуватись усталеною практикою Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), за якою «існування обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які могли б переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла таки вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин (наприклад, пункт 32 рішення ЄСПЛ у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990, пункт 175 рішення ЄСПЛ у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21.04.2011). Такий стандарт є найнижчим за рівнем переконання у кримінальному провадженні, тому факти, які є причиною виникнення підозри не повинні бути такими ж переконливими, як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого приходить на наступній стадії процесу кримінального розслідування» (пункт 55 рішення ЄСПЛ у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28.10.1994).

Слідчий суддя зазначає, що при вирішенні питання щодо обґрунтованості підозри оцінка наданих доказів здійснюється не з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності, доведення чи не доведення винуватості особи, що здійснюється судом при ухваленні вироку, а лише для визначення певної вірогідності причетності особи до вчинення кримінального правопорушення, а також того чи є підозра обґрунтованою настільки, щоби виправдати подальше розслідування або висунення обвинувачення, оскільки на стадії досудового розслідування слідчий суддя не вирішує питання, які повинен вирішувати вже суд під час розгляду кримінального провадження за сутністю.

З огляду на вищенаведене, слідчий суддя вважає, що наданих матеріалів цілком достатньо для висновку про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, в межах судового контролю, який здійснюється при розгляді питання про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування.

На даний час точне місце перебування ОСОБА_7 на підконтрольній території України не встановлено.

Враховуючи, що ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 КК України, те, що він умисно ухиляється від явки на виклики слідчого, переховується від органів слідства та суду, оголошений у міжнародний розшук та перебуває на тимчасово окупованій території України з метою ухилення від кримінальної відповідальності, а відтак для досягнення цілей виконання завдань кримінального судочинства, слідчий суддя дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання органу досудового розслідування про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22024070000000042, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08 березня 2024 року, щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного та керуючись ст.ст.297-1,297-3,297-4,309,376 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні № 22024070000000042 відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08 березня 2024 року за підозрою

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.7 ст.111-1 Кримінального кодексу України.

Відомості про здійснення спеціального досудового розслідування внести уповноваженій особі до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Повний текс ухвали було складено та оголошено 15 березня 2024 року о 16 год 50 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117713322
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про здійснення спеціального досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —308/4663/24

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні