Ухвала
від 06.03.2024 по справі 314/981/24
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/981/24

Провадження № 2-о/314/54/2024

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

06.03.2024 м. Вільнянськ

Суддя Вільнянського районного суду Запорізької області Свідунович Н.М., розглянувши матеріали заяви Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області про визнання спадщини відумерлою,

ВСТАНОВИВ:

04.03.2024 Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області через свого представника адвоката Сашкова М.В. звернулась до суду із вказаною заявою.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, відповідно до п. 4, п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Згідно з ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

У порушення вказаних вимог, заявник, сформулювавши позовні вимоги, виклавши обставини, якими обґрунтовує свої вимоги, взагалі не зазначив та не додав на їх обґрунтування жодного доказу.

Отже, заявникові необхідно надати докази на обґрунтування своїх вимог.

Як передбачено ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, оскільки встановлено, що заява Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області подана з порушенням вимог ЦПК України, вважаю, що її слід залишити без руху, надавши заявникові строк для усунення зазначених вище недоліків.

При винесенні ухвали враховується прецедентна практика Європейського суду з прав людини, яка виходить з того, що, реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах "Осман проти Сполученого королівства" від 28.10.1998 та "Круз проти Польщі" від 19.06.2001.

У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язкуз наведеним,залишення заявибез руху,відповідно доч.1ст.185ЦПК України,не єпорушенням правана справедливийсудовий розглядта неможе вважатисяобмеженням правадоступу досуду.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 294 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області про визнання спадщини відумерлою залишити без руху.

Надати заявникові десятиденний строк для усунення недоліків, який починає рахуватися з дня отримання заявником копії ухвали.

Повідомити заявникові про необхідність усунути такі недоліки позовної заяви, а саме, відповідно до п. 4, п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, ч. 5 ст. 177 ЦПК України, надати докази на обґрунтування своїх вимог.

Роз`яснити заявникові, що у разі якщо у строк, встановлений судом, недоліки заяви не будуть усунуті, заява, відповідно до вимог ч. 3 ст. 185 ЦПК України, вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М. Свідунович

06.03.2024

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117713445
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання спадщини відумерлою

Судовий реєстр по справі —314/981/24

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні