Рішення
від 12.03.2024 по справі 673/42/24
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/42/24

Провадження № 2/673/186/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Ягодіної Т.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Ставнічук Р.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вовковинецької селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, про визнання права власності на спадкове майно,-

ВСТАНОВИВ:

У січні 2024 року позивач звернувся із означеним позовом до суду, вказавши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого залишилося спадкове майно, яким є, зокрема, житловий будинок площею 57,4 кв.м., що знаходиться по АДРЕСА_1 . Після його смерті в управління спадковим майном вступила його дружина ОСОБА_3 , проте не оформила свої спадкові права померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Позивач є спадкоємцем за заповітом до майна померлої ОСОБА_3 та у встановленому законом порядку прийняв спадщину, проте нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний житловий будинок у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно. Враховуючи наведене, позивач, навівши доводи щодо належності вказаного спадкового майна ОСОБА_2 , просив задоволити його позов.

Ухвалою судді від 17.01.2024 року відкрито провадження у справі за даним позовом та призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву на позов, а позивачу - відповіді на відзив.

Ухвалою суду від 14.02.2024 року підготовче засідання закрито та справу призначено до судового розгляду.

12.03.2024 року ухвалено рішення по суті спору.

В судове засідання позивач не з`явився, натомість, як вбачається із наявної в матеріалах справи заяви позивача, розгляд справи просить проводити за його відсутності, підтримуючи позовні вимоги з підстав, наведених у позовній заяві.

Представник відповідача Вовковинецької селищної ради Хмельницької області у судове засідання не з`явився, проте подав на адресу суду клопотання в якому просить розгляд справи проводити у його відсутності, не заперечуючи проти задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи та письмові клопотання учасників справи відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, повно і всебічно оцінивши всі фактичні обставини справи та докази, які мають значення для розгляду справи, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 17.08.2023 року, виданим повторно Деражнянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа №669/2000 від 05.12.2000 року. Спадкоємцю: дружині ОСОБА_3 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) у землі, яка знаходиться в спілці селян «Перемога» с. Згарок Деражнянського району Хмельницької області, що підтверджується архівною довідкою виданою Хмельницьким обласним державним нотаріальним архівом №2582 від 14.12.2023 року.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Позивач є спадкоємцем до майна померлої ОСОБА_3 за заповітом, що підтверджується наявним в матеріалах справи заповітом від 17.10.2018 року посвідченим секретарем виконкому Згароцької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Відповідно до довідки виданої приватним нотаріусом Хмельницького районного нотаріального округу Бас Л.Й. №328/02-14 від 06.09.2023 року після смерті ОСОБА_3 заведена спадкова справа, єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину, є її рідний внук ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до виписки з погосподарської книги №3 с. Згарок за 1986-1990 роки Згароцької сільської ради Хмельницької області Хмельницького району (бувшого Деражнянського району) особовий рахунок № НОМЕР_3 за 1986-1990 роки, який розташований по АДРЕСА_1 власником значиться ОСОБА_2 ..

Так, згідно з письмового повідомлення приватного нотаріуса Хмельницького районного нотаріального округу Бас Л.Й. №430/02-14 від 15.12.2023 року, вбачається, що до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , яка прийняла спадщину після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , але не оформила свої спадкові права, на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташована по АДРЕСА_1 ,звернувся ОСОБА_1 , проте останньому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказаний житловий будинок, оскільки відсутні документи, які посвідчують право власності ОСОБА_3 на майно.

З огляду на наведене, суд вважає обґрунтованими твердження позивача про те, що він позбавлений можливості у встановленому законом порядку оформити свої спадкові права на означене спадкове майно.

Відповідно до довідки виданої Комунальним підприємством «Деражнянське міське бюро технічної інвентаризації» №485 від 02.11.2023 року відповідно до списків власників будинків, право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 право власності станом на 31.12.2012 року не зареєстроване.

Відповідно до висновку про вартість об`єкта оцінки без ідентифікатора за базою Фонду Державного Майна України від 09.01.2024 року вартість житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, загальною площею 57,4 м.кв., що розташовані по АДРЕСА_1 становить 86800 грн.

На момент завершення будівництва вказаного житлового будинку та в період до 19.01.1996 року (втрата чинності Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР) державна реєстрація нерухомого майна у сільській місцевості не проводилася.

Разом із цим, належність вказаного житлового будинку померлому ОСОБА_4 підтверджується наявними у справі письмовими доказами.

Відповідно до рішення про оформлення права особистої власності на житлові будинки громадян проживаючих в с. Згарок, Подолянське, Новосітріївка, Новий Майдан, Старий Майдан Деражнянського району постановлено оформити право власності на житлові будинки громадян с. Згарок Подолянське, Новосітріївка, Новий Майдан, Старий Майдан Деражнянського району згідно списків Згароцької сільської ради та зобов`язано видати громадянам вказаним у цьому рішенні свідоцтва про право особистої власності за особистою формою.

Також, відповідно до списків власників будинків по Згароцькій сільській раді від 08.09.1988 року доданих до вказаного рішення вбачається, що під №119 значиться ОСОБА_2 ..

Відповідно до технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , виготовленого КП «Деражнянське міське бюро технічної інвентаризації» 01.11.2023 року, домоволодіння за вказаною адресою складається з житлового будинку площею загальної площі 57,4 кв.м., коридору 5,0 кв.м., коридору 4,3 кв.м, житлової кімнати 11,2 кв.м. кухні 6,6 кв.м., шафи 0,2 кв.м., прохожої 6,0 кв.м., житлової 9,0 кв.м., житлової 11,1 кв.м., коридору 4,0 кв. м., означенні забудови були проведенні в період з 1945 по 1950 р.

Відповідно до ч.1 ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із ч.ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Аналізуючи вищезазначене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного вищевказаного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання за позивачем ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 право власності на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , паспорт № НОМЕР_5 виданого 13.11.2023 року органом 6818) до Вовковинецької селищної ради Хмельницького району (місце знаходження: смт. Вовковинці, вул. Миру, 24 Хмельницької області) про визнання права власності на спадкове майно задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 право власності на спадкове майно, яким є житловий будинок (літ. А-1) загальною площею 57,4 кв. м. житловою площею 31.3 кв.м., веранду (літ. а) прибудову (літ. а1); сарай з літн. кухнею (літ Б); сарай (літ . б); погріб (літ В), які знаходяться по АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення складено 18.03.2024 року.

Суддя: Т. В. Ягодіна

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117714583
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —673/42/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Ягодіна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні