Рішення
від 12.03.2024 по справі 675/12/24
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/12/24

Провадження № 2/675/205/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"12" березня 2024 р. Ізяславський районний суд Хмельницької області в складі: головуючого - судді Столковського В. І., за участю: секретаря судового засідання - Половенко Н. О., прокурора - Шудри Ю. В., відповідачки - ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження у залі суду в м. Ізяслав цивільну справу за позовом першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням,

В С Т А Н О В И В :

У січні 2024 року перший заступник керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації звернувся до суду з вказаним позовом до ОСОБА_1 , в обґрунтування якого посилається на те, що вироком Ізяславського районного суду Хмельницької області від 13 червня 2023 у справі № 675/364/23 ОСОБА_1 визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України. Відповідачка шляхом обману, незаконно заволоділа бюджетними коштами в загальній сумі 52 419,60 грн. Згідно інформації Управління соціального захисту населення Шепетівської районної військової адміністрації ОСОБА_1 в добровільному порядку повернено незаконно отримані кошти в сумі 400,00 грн. Разом з тим, шкода, завдана бюджету протиправними діями відповідачки, в розмірі 52 019,60 грн станом на даний час залишається невідшкодованою.

Тому заступник керівника Шепетівської окружної прокуратури просить стягнути з ОСОБА_1 завдану кримінальним правопорушенням майнову шкоду в сумі 52 019,60 грн на користь Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації.

Ухвалою судді Ізяславського районного суду Хмельницької області від 08 січня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) сторін.

Прокурор Шудра Ю. В. у судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити.

Представник позивача Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації Танасієнко Л. П. до суду не прибула, надіслала письмову заяву, у якій просила справу розглядати без її участі, вказавши, що позовну заяву підтримує.

Відповідачка ОСОБА_1 позовні вимоги визнала та зазначила про це у окремій письмовій заяві.

Заслухавши пояснення учасників справи, перевіривши матеріали справи, суд знаходить, що позов керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. До ухвалення судового рішення у зв`язку з визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Судом встановлено, що вироком Ізяславського районного суду Хмельницької області від 13 червня 2023 у справі № 675/364/23 ОСОБА_1 визнано винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Цим вироком встановлено, що ОСОБА_1 28 липня 2017 року зареєструвала шлюб із ОСОБА_2 , під час перебування у якому народила від останнього дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , маючи ще трьох неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У подальшому рішенням Ізяславського районного суду Хмельницької області від 29 грудня 2020 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, в той же час останні продовжили спільно проживати без реєстрації шлюбу в АДРЕСА_1 .

Відповідно до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 250 (далі - Порядок), державна соціальна допомога не призначається, якщо у складі сім`ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, та не працювали, не проходили військової служби, не провадили підприємницької чи професійної незалежної діяльності, не здобували освіти за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи.

Згідно з положеннями ч. 4 ст. 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми» жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.

Однак ОСОБА_1 , проживаючи спільно із ОСОБА_2 , який офіційно не працевлаштований, маючи та ведучи спільне господарство, будучи обізнаною із вимогами вказаного вище законодавства, вирішила шахрайським способом заволодіти коштами державного бюджету у вигляді допомоги на дітей одиноким матерям.

У подальшому 01 травня 2022 року, точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_1 , перебуваючи у приміщенні відділу № 2 Управління соціального захисту населення Шепетівської РДА Хмельницької області, яке розташоване по вул. Шевченка, 10 В у м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, керуючись корисливим мотивом, з метою особистого незаконного збагачення, передбачаючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи їх настання, шляхом обману, умисно, власноручно заповнила заяву про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг, в тому числі державної допомоги сім`ям з дітьми, а саме: допомоги на дітей одиноким матерям.

Окрім власноручно написаної заяви ОСОБА_1 також власноручно заповнила Декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, у якій факт спільного проживання з ОСОБА_2 умисно приховала, не вказавши його у розділі «Члени сім і або зареєстровані у житловому приміщенні/будинку особи, члени сім`ї, що проживають окремо (дружина, чоловік, неповнолітні діти)».

Як наслідок, Управлінням соціального захисту населення Шепетівської РДА Хмельницької області 02 червня 2022 року ОСОБА_1 призначено державну допомогу на дітей одиноким матерям.

Усього на підставі поданих ОСОБА_1 заяви та декларації за вказаних вище обставин Управлінням соціального захисту населення Шепетівської РДА їй нараховано та виплачено з державного бюджету допомогу на дітей одиноким матерям щомісячно в період часу з 01 травня 2022 року по 31 грудня 2022 року в загальній сумі 52 419 грн 60 коп.

Вирок набрав законної сили 14 липня 2023 року. Згідно інформації Управління соціального захисту населення Шепетівської районної військової адміністрації № 01-2059 від 18 грудня 2023 відповідачкою в добровільному порядку повернено незаконно отримані кошти в сумі 400,00 грн.

Разом з тим, шкода, завдана бюджету протиправними діями ОСОБА_1 , в розмірі 52 019,60 грн станом на даний час залишається невідшкодованою.

Вказані обставини підтверджуються письмовими доказами: копією вироку Ізяславського районного суду Хмельницької області від 13 червня 2023 року у справі № 675/364/23, листами Шепетівської окружної прокуратури від 28 червня 2023 року за № 54-446-23 та від 11 грудня 2023 року за № 54-3745-23, листами Управління соціального захисту населення Шепетівської районної військової адміністрації від 04 липня 2023 року за № 01-1108, від 04 липня 2023 року за № 01-1105, від 18 грудня 2023 року за № 01-2059, від 05 грудня 2023 року за № 01-2075.

Прокурор у позовній заяві довів визначені законом підстави для звернення до суду в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Відповідно до ч. 7 ст.128КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 6 ст.82ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно з п. 48 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім`ям з дітьми, затвердженого постановою КМУвід 27грудня 2001року №1751 (далі - Порядок), органи, що призначають і виплачують державну допомогу сім`ям з дітьми, мають право у разі потреби перевіряти обґрунтованість видачі та достовірність документів, поданих для призначення допомоги.

Відповідно до п. 49 Порядку особи, яким виплачується державна допомога сім`ям з дітьми, зобов`язані повідомляти органам соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на виплату такої допомоги (зміни у складі сім`ї, перевищення середньомісячного сукупного доходу сім`ї тощо).

Якщо отримувачам державної допомоги сім`ям з дітьми, якими подано документи із свідомо неправдивими відомостями, не подано відомостей про зміни у складі сім`ї, приховуються обставини, які впливають на призначення і виплату допомоги, було надміру виплачено суми допомоги, органи соціального захисту населення: визначають обсяг коштів, які підлягають поверненню, з місяця призначення державної допомоги сім`ям з дітьми та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану сім`ї; повідомляють отримувачу державної допомоги сім`ям з дітьми про обсяг коштів, які підлягають поверненню, та строки їх повернення. У разі неможливості добровільного повернення або утримання коштів, які підлягають поверненню, такі кошти стягуються в судовому порядку.

Відповідно до п. 1, п. 4, п.п. 25 п. 5, п. 14 Положення про управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації, затвердженого 09 лютого 2021 розпорядженням голови Шепетівської районної державної адміністрації, Управління є структурним підрозділом Шепетівської районної державної адміністрації, основним завданням якого є реалізація державної політики у сфері соціального захисту населення, дітей, підтримки сімей, призначення та виплата, серед іншого, державної допомоги сім`ям з дітьми та малозабезпеченим сім`ям. Управління є юридичною особою публічного права, має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства, печатку із зображенням державного герба України та своїм найменуванням.

З урахуванням вищевикладеного, органом, уповноваженим державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, на даний час є Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації.

Відповідно до ст.1166ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Дії ОСОБА_1 із приводу невідшкодування коштів державного бюджету, якими остання заволоділа у незаконний спосіб, порушують економічний інтерес держави та ускладнюють виконання Управлінням соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації своїх функцій, які на нього покладені, зокрема: призначення та виплата соціальної допомоги, адресної грошової допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, у спосіб та порядку установлених законодавством України.

Відтак, приймаючи до уваги, що визнання відповідачкою пред`явленого позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 142 ЦПК України та положень ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Так, дана позовна заява стосується відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

За подання цієї позовної заяви підлягав сплаті судовий збір у розмірі 3028 грн.

Відповідно доп.6ч.1ст.5Закону України«Про судовийзбір» відсплати судовогозбору підчас розглядусправи вусіх судовихінстанціях звільняються позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, перший заступник керівника Шепетівської окружної прокуратури звільнений від сплати судового збору за подання даної позовної заяви.

Згідно з п. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи те, що перший заступник керівника Шепетівської окружної прокуратури у силу вимог Закону України «Про судовий збір» звільнений від сплати судового збору за подання позовної заяви, яка визнана відповідачкою до початку розгляду справи по суті та задоволена судом, з відповідачки по справі на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1514 грн 00 коп.

На підставівикладеного,керуючись ст.ст.141,223,259,263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки АДРЕСА_1 , рнокпп - НОМЕР_1 , на користь Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації (р/р ЦА4082017203431100044000001602, ГУ ДКСУ в Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 03198540) завдану кримінальним правопорушенням майнову шкоду в розмірі 52 019 (п`ятдесят дві тисячі дев`ятнадцять) грн 60 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір у розмірі 1 514 (одна тисяча п`ятсот чотирнадцять) грн 00 коп.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його, складення, має право на поновлення пропущеного строку на його апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заступник керівника Шепетівської місцевої прокуратури: місце знаходження - м. Шепетівка, вул. Сергія Оврашка, 43 Шепетівського району Хмельницької області.

Позивач Управління соціального захисту населення Шепетівської районної державної адміністрації: місце знаходження - м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 47, код ЄДРПОУ-03198540.

Відповідачка ОСОБА_1 : місце проживання - АДРЕСА_1 , рнокпп - НОМЕР_1 .

Повний текст рішення суду складений 15 березня 2024 року.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117714605
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —675/12/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні