Ухвала
від 18.03.2024 по справі 916/3392/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

18 березня 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/3392/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі:

головуючого судді Савицького Я.Ф.,

суддів: Колоколова С.І.,

Принцевської Н.М.,

перевіривши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ

на рішення Господарського суду Одеської області

від 25 січня 2024 року (повний текст складено 05.02.2024)

у справі № 916/3392/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс

до відповідача: Державного підприємства Адміністрація морських портів України в особі відокремленого підрозділу Чорноморської філії Державного підприємства Адміністрація морських портів України

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України

про стягнення збитків в сумі 2 345 152,50 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23 (суддя Цісельський О.В.) у задоволені позову Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс відмовлено. Судові витрати у справі №916/3392/23 покладено на позивача.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ звернулось безпосередньо до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23 та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 06.03.2024 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ на рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23 залишено без руху, встановлено апелянту строк для усунення недоліків, виявлених при поданні апеляційної скарги, шляхом надання суду доказів сплати судового збору у розмірі 52 765,93 грн. та доказів надсилання апеляційної скарги з доданими до неї документами на адресу Товариству з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс, протягом 10-ти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

12.03.2024 від Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла заява про усунення недоліків апеляційної скарги, до якої апелянтом додано докази сплати судового збору, а саме: платіжна інструкція від 07.03.2024 №682 на суму 52 765,93 грн. та належні доказів надсилання апеляційної скарги з доданими до неї документами на адресу позивача (опис вкладення, накладна «Укрпошти» №6506204885810 та фіскальний чек).

За положенням ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги те, що апелянтом усунені недоліки апеляційної скарги, колегія суддів зазначає, що вказана скарга відповідає вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

За таких обставин, відповідно до вимог ст. 262 Господарського процесуального кодексу судова колегія вважає за можливе відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ на рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23.

При цьому, з метою реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне роз`яснити учасникам справи про їх право у визначений судом строк подати всі необхідні заяви чи клопотання, відзиви на апеляційну скаргу з доказами їх направлення іншим учасникам процесу та встановити строк для їх подання відповідно до приписів ст.ст. 42, 207, 267 Господарського процесуального кодексу України.

Крім цього, судова колегія зазначає, що раніше до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс на рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі № 916/3392/23.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 06.03.2024 відкрито апеляційне провадження за вищевказаною апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс та призначено розгляд останньої на 10.04.2024 об 11:00 год.

На підставі вищевикладеного, приймаючи до уваги що і апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс, і апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ стосуються рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23, колегія суддів вважає за необхідне об`єднати вказані апеляційні скарги в одне провадження для сумісного розгляду останніх.

Керуючись статтями 234, 256, 258, 262, 267, 268 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ на рішення Господарського суду Одеської області від 25.01.2024 у справі №916/3392/23.

2. Об`єднати до сумісного розгляду апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ з апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс.

3. Призначити розгляд апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Спільне підприємство РИСОІЛ ТЕРМІНАЛ на 10 квітня 2024 року об 11:00 год.

4. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю Новік Порт Сервіс та Державному підприємству Адміністрація морських портів України в особі відокремленого підрозділу Чорноморської філії Державного підприємства Адміністрація морських портів України строк для подання відзивів на апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі. До відзиву мають бути додані докази надсилання (надання) копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам процесу.

5. Роз`яснити учасникам справи про їх право протягом 10 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду заяви чи клопотання стосовно призначення експертизи, витребування доказів, судових доручень щодо збирання доказів, залучення у справі спеціаліста, перекладача, вжиття заходів забезпечення позову, затвердження мирових угод тощо, із доказами направлення копій таких заяв іншим учасникам справи.

6. Судове засідання відбудеться у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: місто Одеса, проспект Шевченка, 29, в залі судових засідань №1, другий поверх, тел. 301-429.

7. Роз`яснити учасникам судового провадження їх право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, у тому числі із застосуванням власних технічних засобів. При цьому, судова колегія звертає увагу на те, що з 01.10.2022 доступ користувачiв до сервiсу вiдеоконференцзв`язку буде можливий тiльки через Електронний кабiнет Електронного суду (https://cabinet.court.gov.ua), а тому, учасники даної справи повинні заздалегідь зареєструватись в Електронному суді.

8. Попередити учасників судового процесу, що адвокати або законні представники учасників процесу ОБОВ`ЯЗКОВО повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей, ордер для залучення останніх до матеріалів справи, посвідчення.

9. Роз`яснити учасникам справи про можливість надати до офіційної адреси електронної пошти суду (inbox@swag.court.gov.ua) процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, із засвідченням власним електронним цифровим підписом уповноваженої особи, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис". Повідомити учасників справи, що документи, які не засвідченні електронним цифровим підписом не приймаються судом як офіційні та не розглядаються.

10. Повідомити учасників судового процесу про можливість доступу до матеріалів справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

11. Попередити учасників судового процесу, що нез`явлення їх представників у судове засідання апеляційної інстанції не тягне за собою перенесення судового розгляду на інші строки і не є перешкодою для розгляду скарги по суті.

12. Повідомити учасників справи про те, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://swag.court.gov.ua.

13. Звернути увагу учасників справи на те, що введенням в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 №3200-IX передбачені процесуальні наслідки недотримання вимог ст. 6 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Я.Ф. Савицький

Суддя С.І. Колоколов

СуддяН.М. Принцевська

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117714881
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення збитків в сумі 2 345 152,50 грн

Судовий реєстр по справі —916/3392/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні