Ухвала
від 18.03.2024 по справі 688/180/23
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/180/23

№ 2-зз/688/15/24

Ухвала

Іменем України

18 березня 2024 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Козачук С.В.,

з участю секретаря судового засідання Гошовської О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в м. Шепетівка клопотання представника позивача Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Плюх Вікторії Олегівни про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23,

встановив:

Короткий зміст та обґрунтування вимог заяви, позиція позивача

13.03.2024 року представник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Плюх В.О. звернулась до суду в системі «Електронний суд» із клопотанням про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23.

В обґрунтуванняподаного клопотанняпосилається нате,що ухвалоюШепетівського міськрайонногосуду Хмельницькоїобласті від11.01.2023року накладеноарешт наземельну ділянкуз кадастровимномером 6825583800:04:024:0057площею 1,7971га,яка призначенадля веденнятоварного сільськогосподарськоговиробництва тазнаходяться натериторії Ленковецькоїсільської радиШепетівського районуХмельницької області.Рішенням Шепетівськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 18.07.2023року позовкерівника Шепетівськоїокружної прокуратурив інтересахдержави вособі органу,уповноваженого державоюздійснювати відповідніфункції успірних правовідносинах-Головного управлінняДержгеокадастру уХмельницькій областідо ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета споруна сторонівідповідача Товариствоз обмеженоювідповідальністю «ЛотівкаЕліт» проконфіскацію земельноїділянкизадоволено;конфісковано у власність держави в особі Головного управління Держеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку з кадастровим номером 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та належить на праві власності ОСОБА_1 . На даний час рішення суду виконане у повному обсязі та на земельну ділянку зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав за державою в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

А тому, у зв`язку із тим, що потреба узастосуванні арештувідпала,проситьсуд скасуватизаходи забезпеченняпозову увигляді накладенняарешту наземельну ділянку кадастровий номер 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, вжитих судом в цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23 за позовом керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Лотівка Еліт» про конфіскацію земельної ділянки.

Представник позивача Головного управління Дежгеокадастру у Хмельницькій області в судове засідання не з`явився. Проте представник за довіреністю у порядку передоручення від 02.11.2023 року Плюх В.О. в поданому клопотанні просила розгляд справи провести без участі представника Головного управління Дежгеокадастру у Хмельницькій області.

Прокурор Шепетівської окружної прокуратири Полякова К.Ю. у судове засідання не з`явилась, до канцелярії суду подала заяву, в якій клопотання підтримала в повному обсязі, просила розгляд справи проводити у її відсутність.

Позиція відповідача, третьої особи

Відповідач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Люблінський О.Ф. в судове засідання не з`явились. Представник позивача ОСОБА_2 на адресу суду надіслав клопотання, в якому просив розгляд справи провести у його відсутність та відсутність відповідача, проти задоволення клопотання не заперечують.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ТОВ «Лотівка-Еліт» в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлений у встановленому законом порядку.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 14.03.2024 року призначено розгляд заяви у відкритому судовому засіданні о 16 год. 00 хв. 18.03.2024 року.

У зв`язку з неявкою учасників справи, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Як встановлено в суді, в провадженні Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області перебувала цивільна справа №688/180/23 2/688/209/23 за позовом керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Лотівка Еліт» про конфіскацію земельної ділянки.

Ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11.01.2023 року задоволено заяву керівника Шепетівської окружної прокуратури про забезпечення позову; накладено арешт на земельну ділянку кадастровий номер 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та належить на праві власності ОСОБА_1 , заборонено останній розпоряджатися земельною ділянкою, змінювати її цільове призначення, здійснювати її перетворення, поділ, об`єднання з іншими земельними ділянками.

Рішенням Шепетівськогоміськрайонного судуХмельницької областівід 18.07.2023року,залишеним беззмін постановоюХмельницького апеляційногосуду від23.11.2023року,позов увказаній справізадоволено та конфісковано у власність держави в особі Головного управління Держеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку з кадастровим номером 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та належить на праві власності ОСОБА_1 .

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №369429529 від 12.03.2024 року слідує, що право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га,яка призначена дляведення товарного сільськогосподарського виробництва, та знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області 26.12.2023 року зареєстроване за державою в особі Головниого управління Держгеокадастру в Хмельницькій області.

Оцінка суду, застосовані норми права

Частиною 5 статті 124Конституції України передбачено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч. 1 ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 158 ЦПК України у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Відповідно до роз`яснень, які містяться в п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України №9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

Відповідно до п. 6 ч. 1ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»підставою для відмови в державній реєстрації прав є наявні зареєстровані обтяження речових прав на нерухоме майно, об`єкт незавершеного будівництва, майбутній об`єкт нерухомості, крім випадків, визначених цим Законом.

Згідно ч. 10 ст. 24 Закону України «Про державний земельний кадастр» державна реєстраціяземельної ділянкискасовується Державнимкадастровим реєстратором,який здійснюєтаку реєстрацію,у разі,в томучислі,ухвалення судомрішення проскасування державноїреєстрації земельноїділянки.Ухвалення судомрішення проскасування державноїреєстрації земельноїділянки допускаєтьсявиключно зодночасним припиненнямтаким рішеннямусіх речовихправ,їх обтяжень,зареєстрованих щодоземельної ділянки(занаявності такихправ,обтяжень).Ухвалення судомрішення провизнання нечиннимрішення органувиконавчої влади,органу місцевогосамоврядування пронадання дозволуна розробленнядокументації ізземлеустрою,за якоюбула сформованаземельна ділянка,щодо якоївиникли речовіправа,а такожпро скасуваннядержавної реєстраціїтакої земельноїділянки,що допускаєтьсяза умовивизнання нечиннимрішення прозатвердження такоїдокументації (зайого наявності)та припиненнятаких прав(заїх наявності).

З огляду на викладене вище, враховуючи, що обставини, які слугували підставою вжиття заходів забезпечення відпали, суд дійшов висновку клопотання про скасування заходів забезпечення позову задовольнити та скасувати накладений ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11.01.2023 року в цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23 арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, цільове призначенняякої дляведення товарного сільськогосподарського виробництва, та знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

На підставі ст. 24 Закону України «Про державний земельний кадастр»,керуючись ст.ст. 150,158,247,258-261, п. 4 ч. 1 ст. 353 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Клопотання представника позивача Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Плюх Вікторії Олегівни про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23- задовольнити.

Скасувати арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, накладений ухвалою Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області від 11 січня 2023 року у цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23.

Скасувати заборону ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) розпоряджатись земельною ділянкою кадастровий номер 6825583800:04:024:0057, площею 1,7971 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та знаходиться на території Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, змінювати її цільове призначення, здійснювати її перетворення, поділ, об`єднання з іншими земельними ділянками.

Ухвала може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Світлана КОЗАЧУК

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117715214
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування заходів забезпечення позову у цивільній справі №688/180/23 2/688/209/23

Судовий реєстр по справі —688/180/23

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Постанова від 23.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Постанова від 23.11.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

Рішення від 18.07.2023

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Козачук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні