Рішення
від 18.03.2024 по справі 905/1700/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901,UA368999980313151206083020649


Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

18.03.2024р. Справа №905/1700/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Зекунова Е.В., у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання) справу

за позовом ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА АКЦІОНЕРНИЙ БАНК "УКРГАЗБАНК" (код ЄДРПОУ 23697280)

до відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ" (код ЄДРПОУ 37884892)

про стягнення 106 805,40 грн., -

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО АКЦІОНЕРНИЙ БАНК "УКРГАЗБАНК", через підсистему «Електронний суд», звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ" про стягнення заборгованості за договором №313/2021/WO-17 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в загальному розмірі 106 805,40 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на факт порушення з боку відповідача зобов`язань за договором №313/2021/WO-17 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту, зв`язку з чим просить стягнути з відповідача ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ" заборгованість в загальному розмірі 106805,40грн. з яких: заборгованість по кредиту прострочена 99 315,02 грн. та заборгованість по процентах прострочена 7 490,38 грн.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 27.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №905/1700/23, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Щодо повідомлення відповідача про розгляд справи.

Відповідачем, станом на дату винесення рішення свій обов`язок, відповідно до приписів ст.6 Господарського процесуального кодексу України, зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модуль), що забезпечує обмін документами не виконано.

Судом встановлено, що єдиною відомою суду адресою реєстрації відповідача є місто Маріуполь, яке згідно з Переліком, затвердженим Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 №309, є тимчасово окупованою територією України, відділення Укрпошти на вказаній території не функціонують.

Згідно з ст. 12.1. ч.1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Ухвалу суду від 27.12.2023 направлена відповідачу на відому електрону адресу, згідно довідки листа доставлено до скриньки.

Судом на офіційному сайті Господарського суду Донецької області на веб-порталі "Судова влада" були опубліковані оголошення зі змістом резолютивної частини вказаної ухвали, роздруківка означеного оголошення наявна в матеріалах справи.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень» усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно із частинами 1, 2 статті 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Суд зазначає, що судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України «Про доступ до судових рішень»).

Відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами суду у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Враховуючи вищевикладене, судом було вжито всіх можливих заходів для належного повідомлення відповідача про розгляд справи №905/1700/23.

Таким чином, суд дійшов висновку, що сторони були належним чином повідомлені про розгляд даної справи.

Згідно із ст.2 Господарського процесуального кодексу України однією із засад господарського судочинства є розумність строків розгляду справи.

Суд зазначає, що станом на дату винесення цього рішення відповідачем не надано відзиву на позовну заяву.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.9 ст.165 Господарського процесуального кодексу України).

З огляду на те, що під час розгляду справи судом було створено сторонам необхідні умови для доведення фактичних обставин справи, зокрема, було надано достатньо часу для реалізації кожним учасником спору своїх процесуальних прав, передбачених статтями 42, 46 ГПК України, зважаючи на наявність у матеріалах справи доказів, необхідних і достатніх для вирішення спору по суті, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

16 червня 2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» (надалі - ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ`Ь, відповідач, позичальник, клієнт) та АБ «УКРГАЗБАНК» (надалі - банк, позивач) було укладено

Договір №313/2021/МУ/0-17 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «УКРГАЗБАНК» (надалі - Договір приєднання).

Пунктами 1-5 Договору приєднання сторони встановили, що:

- ліміт овердрафту встановлюється в розмірі 100 000,00 грн.;

- овердрафт надається за поточним рахунком Позичальника у національній валюті;

- ліміт овердрафту встановлюється з 16.06.2021 року по 15.06.2022 року (включно);

- за користування овердрафтом, в межах строку кредитування, визначеного п.3 цього Договору приєднання, Позичальник сплачує банку проценти за користування кредитними коштами, виходячи із встановленої банком базової процентної ставки, в розмірі 20,3% процентів річних; - за користування кредитним коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість) процентна ставка встановлюється в розмірі 30,3% процентів річних.

Договір підписаний уповноваженими особами та скріплений печатками Сторін.

Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК" (далі Правила), разом із Договором приєднання та всіма додатками та додатковими угодами до них складають Договір про надання кредиту на умовах овердрафту

Правила були затверджені рішенням Кредитної Ради АБ «УКРГАЗБАНК» від 10.07.2018, протокол №137/5 зі змінами згідно рішення Кредитної Ради АБ «УКРГАЗБАНК» від 13.08.2019р. №195/8; від 09.04.2020р. №95/2 та опубліковані на офіційному сайті позивача в мережі Інтернет: http://www.ukrgasbank.com

Приєднання Клієнта до Правил (акцептування публічної пропозиції у відповідності із ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України) було здійснено шляхом підписання Договору про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «УКРГАЗБАНК» (далі Договір про приєднання) за встановленою АБ «УКРГАЗБАНК» формою.

Відповідно до пункту 2.1. Правил Банк надає Позичальнику Кредит в межах Ліміту овердрафту, а Позичальник зобов`язується повернути Кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Відповідно до пункту 2.12.1 Правил кредитні кошти, надані банком в межах Ліміту овердрафту, повинні бути повернуті Позичальником в повному обсязі не пізніше, зокрема, кінця останнього банківського дня місяця, наступного за місяцем початку користування овердрафтом.

Надання Кредиту здійснюється шляхом сплати з Поточного рахунку Позичальника, відкритого в Банку, розрахункових документів на суму, що перевищує залишок на такому рахунку (пункт 2.4. Правил).

Овердрафт надається Позичальнику із наступним цільовим призначенням: поповнення обігових коштів (пункт 2.6. Правил).

Відповідно до п.2.8. Правил датою (днем) надання овердрафту вважається банківський день, на кінець якого виникає дебетове сальдо на Поточному рахунку Позичальника, в результаті оплати з Поточного рахунку платіжних документів Позичальника на суму, що перевищує кредитовий залишок коштів на такому рахунку.

Пунктом 2.17. Правил у випадку порушення Позичальником строків повернення Овердрафту та нарахованої Плати за овердрафт, наступного банківського дня суми непогашених у строки платежів визнаються простроченими.

Відповідно до пункту 3.3. Правил проценти за користування за користування кредитними коштами нараховуються на щоденні дебетові залишки по Поточному рахунку Позичальника або на дебетові залишки по окремому рахунку для обліку кредитної заборгованості, перенесеної з Поточного рахунку.

При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод «факт/360», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році (пункт 3.5. Правил).

Сплата процентів за користування кредитними коштами здійснюється щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування Овердрафтом, а також в день, зазначений в письмовому повідомленні Банку про дострокове розірвання Договору про надання кредиту на умовах овердрафту, в день закінчення строку, на який надано Овердрафт. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються з урахуванням положень п.3.12. цих Правил. (пункт 3.8. Правил).

Пунктом 8.5. Правил сторони встановили, що приєднанням до Правил Позичальник підтверджує зокрема що йому повністю зрозумілі всі умови Договору про надання кредиту на умовах овердрафту, свої права та обов`язки за Договором про надання кредиту на умовах овердрафт, він погоджується з ними та не має заперечень до них.

Відповідно до п.4.1.1 Правил банк зобов`язується: прийняти рішення про надання Кредиту відповідно до внутрішніх положень після підписання Позичальником Договору про приєднання, отримання всіх необхідних документів та інформації, проведення ідентифікації та вивчення особи Позичальника відповідно до вимог чинного законодавства України

Відповідно до п.4.3.3. Правил позичальник зобов`язується повністю погасити заборгованість за основним боргом за Овердрафтом перед Банком не пізніше строку зазначеного в Договорі про приєднання, а також здійснювати погашення заборгованості за основним боргом за Овердрафтом на умовах визначених Договором про надання кредиту у формі овердрафту у випадку перевищення фактичної заборгованості Позичальника за основним боргом за Овердрафтом Ліміту овердрафту за результатами його перегляду.

Відповідно до п.4.3.5. Правил позичальник зобов`язується своєчасно сплачувати (погашати) Плату за овердрафт та проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, на умовах та в порядку, передбачених Договором про надання кредиту у формі овердрафту.

Після підписання Договору приєднання відповідач користувався коштами, що зараховувались та знаходились на його рахунку в тому числі поза межами фактичного залишку на рахунку, що підтверджується випискою по особовому банківському рахунку ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ».

Таким чином Банк виконав свої зобов`язання за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Відповідач свої зобов`язання за договором щодо повернення позивачу кредитних коштів та сплати процентів за користування ними не виконав.

Надходжень на рахунок ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» не вистачало для покриття його витрат, відповідач також самостійно не здійснював погашення заборгованості у зв`язку із чим виникла прострочена заборгованість за рахунком, а саме овердрафт.

Станом на 05.07.2023 загальна сума заборгованості ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту становила 106 805,40 грн. з яких:

- заборгованість по кредиту прострочена - 99315,02 грн.

- заборгованість по процентах прострочена - 7490,38 грн.

Вважаючи порушеним своє право, АБ «УКРГАЗБАНК» звернувся до Господарського суду Донецької області з позовом про стягнення з ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» боргу за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту Договір №313/2021/WO-17 від 16.06.2021 в загальному розмірі 106 805,40 грн.

Джерела права, акти їх застосування та мотиви, з яких виходить господарський суд при прийнятті рішення.

Спірні правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Цивільного та Господарського кодексів України, Закону України "Про банки і банківську діяльність", умовами Договору Договір №313/2021/WO-17 від 16.06.2021, Правилами надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «УКРГАЗБАНК».

Відповідно до ст.509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Зобов`язання згідно із ст.ст.11, 509 Цивільного кодексу України, ст.174 Господарського кодексу України виникають, зокрема, з договору.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ч.1 ст.626, ч.1 ст.628 Цивільного кодексу України).

Положеннями статті 2 Закону України "Про банки і банківську діяльність" визначено, що банківський кредит - будь-яке зобов`язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов`язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов`язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов`язання на сплату процентів та інших зборів з такої суми.

Разом з тим відповідно до частини 1 статті 55 Закону України "Про банки і банківську діяльність" відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

За своєю правовою природою договір №313/2021/WO-17 від 16.06.2021 є кредитним договором, згідно з яким, за приписами ст. 1054 Цивільного Кодексу України, банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 Цивільного кодексу України, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (частини 1, 3 статті 1049 Цивільного кодексу України).

Відповідно до частин 1, 2 статті 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Зазначені Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «УКРГАЗБАНК» є публічною пропозицією (офертою) у розумінні статей 640-644 Цивільного кодексу України укласти із Банком Договір про надання кредиту на умовах овердрафту за програмою "Welcome овердрафт".

Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ "УКРГАЗБАНК" (далі Правила), разом із Договором приєднання та всіма додатками та додатковими угодами до них складають Договір про надання кредиту на умовах овердрафту

Правила були затверджені рішенням Кредитної Ради АБ «УКРГАЗБАНК» від 10.07.2018, протокол №137/5 зі змінами згідно рішення Кредитної Ради АБ «УКРГАЗБАНК» від 13.08.2019р. №195/8; від 09.04.2020р. №95/2 та опубліковані на офіційному сайті позивача в мережі Інтернет: http://www.ukrgasbank.com

Приєднання Клієнта до Правил (акцептування публічної пропозиції у відповідності із ст. 633, 634 Цивільного Кодексу України) здійснюється шляхом підписання Договору про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ «УКРГАЗБАНК» (далі Договір про приєднання) за встановленою АБ «УКРГАЗБАНК» формою.

Статтею 1066 ЦК України передбачено, що за договором банківського рахунка банк зобов`язується приймати 1 зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком. Банк має право використовувати грошові кошти на рахунку клієнта, гарантуючи його право безперешкодно розпоряджатися цими коштами. Банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд.

Банк зобов`язаний вчиняти для клієнта операції, які передбачені для рахунків даного виду законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунка. Банк зобов`язаний зарахувати грошові кошти, що надійшли на рахунок клієнта, в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не встановлений договором банківського рахунка або законом. Банк зобов`язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом. Клієнт зобов`язаний сплатити плату за виконання банком операцій за рахунком клієнта, якщо це встановлено договором. (ст. 1067 ЦК України)

Частиною 1-2 ст. 1069 ЦК України передбачено, що якщо відповідно до договору банківського рахунка банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

Права та обов`язки сторін, пов`язані з кредитуванням рахунка, визначаються положеннями про позику та кредит (параграфи 1 і 2 глави 71 цього Кодексу), якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до пункту 2.1. Правил Банк надає Позичальнику Кредит в межах Ліміту овердрафту, а Позичальник зобов`язується повернути Кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Відповідно до пункту 2.12.1 Правил кредитні кошти, надані банком в межах Ліміту овердрафту, повинні бути повернуті Позичальником в повному обсязі не пізніше, зокрема, кінця останнього банківського дня місяця, наступного за місяцем початку користування овердрафтом.

Надання Кредиту здійснюється шляхом сплати з Поточного рахунку Позичальника, відкритого в Банку, розрахункових документів на суму, що перевищує залишок на такому рахунку (пункт 2.4. Правил).

Овердрафт надається Позичальнику із наступним цільовим призначенням: поповнення обігових коштів (пункт 2.6. Правил).

Факт надання кредиту в розмірі 99 315,02 грн. підтверджується матеріалами справи (банківською випискою по особовому рахунку) та не заперечується відповідачем, таким чином, банк виконав свої зобов`язання, надавши відповідачу кредитні кошти на умовах, передбачених кредитним договором №313/2021/WO-17

На підтвердження розміру заборгованості за кредитом на умовах овердрафту та відсотками позивач долучив до матеріалів позовної заяви виписки з особових рахунків позичальника, які є належними та допустимими доказами у справі, що підтверджують рух коштів по конкретному банківському рахунку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій.

Пунктами 1,3 Договору передбачено, що:

- ліміт овердрафту встановлюється в розмірі 100 000,00 грн.;

- ліміт овердрафту встановлюється з 16.06.2021 року по 15.06.2022 року (включно).

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

У судовому засіданні встановлено, що після підписання Договору приєднання відповідач користувався коштами, що зараховувались та знаходились на його рахунку в тому числі поза межами фактичного залишку на рахунку, що підтверджується випискою по особовому банківському рахунку ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ».

Отже, Банк виконав свої зобов`язання за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Відповідач свої зобов`язання за договором щодо повернення позивачу кредитних коштів та сплати процентів за користування ними не виконав.

Надходжень на рахунок ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» не вистачало для покриття його витрат, відповідач також самостійно не здійснював погашення заборгованості у зв`язку із чим виникла прострочена заборгованість за рахунком, а саме овердрафт.

Станом на 05.07.2023 прострочена заборгованість ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» по кредиту за Договором №313/2021/WO-17 складає 99 315,02 грн.

Відповідач не надав суду доказів, які б підтверджували погашення ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» заборгованості за наданим кредитом за договором №313/2021/WO-17, у зв`язку доводи позивача про стягнення з Позичальника простроченої заборгованості по кредиту у сумі 99315,02 грн. є правомірними та обґрунтованими.

Щодо заборгованості по нарахованим процентам суд зазначає наступне.

Згідно ч.1 ст.1048 Цивільного кодексу України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

За змістом ч. ч. 1, 2 ст. 1056-1 Цивільного кодексу України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відповідно до пункту 3.3. Правил проценти за користування за користування кредитними коштами нараховуються на щоденні дебетові залишки по Поточному рахунку Позичальника або на дебетові залишки по окремому рахунку для обліку кредитної заборгованості, перенесеної з Поточного рахунку.

При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод «факт/360», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році (пункт 3.5. Правил).

Сплата процентів за користування кредитними коштами здійснюється щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування Овердрафтом, а також в день, зазначений в письмовому повідомленні Банку про дострокове розірвання Договору про надання кредиту на умовах овердрафту, в день закінчення строку, на який надано Овердрафт. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються з урахуванням положень п.3.12. цих Правил. (пункт 3.8. Правил).

Відповідно до п.4.3.5. Правил позичальник зобов`язується своєчасно сплачувати (погашати) Плату за овердрафт та проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, на умовах та в порядку, передбачених Договором про надання кредиту у формі овердрафту.

Пунктами 4,5 Договору встановлено, що:

- за користування овердрафтом, в межах строку кредитування, визначеного п.3 цього Договору приєднання, Позичальник сплачує банку проценти за користування кредитними коштами, виходячи із встановленої банком базової процентної ставки, в розмірі 20,3% процентів річних;

- за користування кредитним коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість) процентна ставка встановлюється в розмірі 30,3% процентів річних.

Як вже було досліджено судом, Відповідач свої зобов`язання за договором щодо повернення позивачу кредитних коштів та сплати процентів за користування ними не виконав.

Надходжень на рахунок ТОВ «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» не вистачало для покриття його витрат, відповідач також самостійно не здійснював погашення заборгованості у зв`язку із чим виникла прострочена заборгованість за рахунком.

Згідно наданого Позивачем розрахунку по процентах нарахованих на суми заборгованості по кредиту за період з 22.06.2021 по 15.06.2022, з урахуванням сум сплачених у цей період процентів, прострочена заборгованість по процентах складає 7490,38 грн.

Перевіривши розрахунок позивача, суд вважає його арифметично вірним та обґрунтованим, тому вимога про стягнення заборгованості по процентах у розмірі 7490,38 грн. є правомірною та обґрунтованою

Відповідно до ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Згідно з п.4 ч.3 ст.129 Конституції України та статями 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Враховуючи вищевикладене, дослідивши умови договору, надавши відповідну юридичну оцінку всім доказам на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки, позовні вимоги позивача задоволенні повністю до відшкодування йому за рахунок відповідача підлягає судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Щодо строку розгляду справи.

Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження. Розумним, зокрема, вважається строк, що є об?єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту. Відповідно до положень п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом. Також, відповідно до рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», «Шульга проти України», «Лагун проти України», «Буряк проти України», «ТОВ «ФПК «ГРОСС» проти України», «Гержик проти України» суду потрібно дотримуватись розумного строку для судового провадження. У зв?язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України Указом Президента України №64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного ст

Розпорядженням №9-р від 15.04.2022 року «Про організацію роботи та комунікацію між працівниками в Господарському суді Донецької області в умовах воєнного стану», наказом №23 від 15.04.2022 «Про впровадження дистанційної роботи працівникам апарату суду та оголошення простою» запроваджено роботу Господарського суду Донецької області у відділеному режимі, встановлено дистанційний режим роботи. Рішенням зборів суддів Господарського суду №2 від 13.06.2022 року з метою оптимізації знаходження працівників та відвідувачів у приміщенні суду, в залежності від об?єктивних обставин, пов?язаних із збройною агресією, у тому числі інтенсивністю бойових дій у місті Харкові подовжено обмежений доступ учасників судового процесу до приміщення суду та запропоновано дистанційне спілкування шляхом електронного та поштового листування, телефонування, участі в судових засіданнях в режимі відеоконференцій, подання документів в електронному вигляді із застосуванням підсистеми «Електронний суд».

Розпорядженням суду №6-р від 25.05.2023 продовжено особливий режим роботи Господарського суду Донецької області в умовах воєнного стану з урахуванням Рішення зборів суддів від 13.06.2022р. №1, а саме: суддям та працівникам апарату суду виконання посадових обов?язків в змішаному режимі (дистанційно в доступному для них місці в межах Україні або в приміщенні суду (за необхідністю та в умовах безпеки), яке дає можливість упродовж робочого часу забезпечувати отримання, оброблення, реєстрацію, відправлення вхідної та вихідної кореспонденції та відправлення правосуддя; зазначено, що приймаючи до уваги наявність загрози життю, здоров?ю учасників судового провадження при перебуванні у приміщенні Господарського суду Донецької області в місті Харкові, учасникам судових засідань рекомендується утриматись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

Приймаючи до уваги введення в Україні воєнного стану, наслідком чого стала дистанційна робота суду у віддаленому режимі, суд розглядає заяву в межах розумних строків в контексті положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод поза межами строків, що визначені процесуальним законом.

Керуючись ст.ст.12, 13, 73, 74, 76, 77, 79, 86, 91, 129, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальність «ЕНЕРГОТЕПЛОМАШ» (ЄДРПОУ 37884892; 87500, Донецька обл., м.Маріуполь, вул.Університетська, буд.4) на користь Публічного акціонерного товариство Акціонерний банк «УКРГАЗБАНК» (ЄДРПОУ 23697280; 03087, м.Київ, вул.Єреванська, буд.1) заборгованість за Договором №313/2021/WO-17 від 16.06.2021 у розмірі 106 805,40 грн. та судовий збір 2684,00 грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно із статтею 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду.

Рішення складено та підписано 18.03.2024.

Суддя Е.В. Зекунов

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117716231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1700/23

Судовий наказ від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Рішення від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

Ухвала від 27.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зекунов Едуард Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні