Рішення
від 18.03.2024 по справі 916/357/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/357/24

Господарський суд Одеської області у складі судді Литвинової В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Приватного підприємства "АЛЬФА ЛЮКС"

до відповідача: Приватного підприємства "ЕМ КОМПАНІ"

про стягнення 2346,43 грн

До суду надійшла позовна заява Приватного підприємства "АЛЬФА ЛЮКС" до Приватного підприємства "ЕМ КОМПАНІ" про стягнення 2346,43 грн заборгованості за договором поставки від 25.01.2021 № 22, з яких - 1890 грн основного боргу, 94,60 грн 3% річних та 361,83 грн інфляційних.

Ухвалою від 31.01.2024 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без призначення засідання. Встановлено Відповідачу строк, відповідно до ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): відзив на позов з документальним обґрунтуванням викладених обставин, заяви з процесуальних питань (за наявності), належним чином засвідчені копій статутних та реєстраційних документів.

Суд направив ухвалу від 31.01.2024 про відкриття провадження відповідачу на електронну пошту zvitkompani@ukr.net, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа до електронної скриньки від 01.02.2024.

Відповідно до п. 2) ч. 6 ст. 242 ГПК України (в редакції станом на час направлення ухвали відповідачу) днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

У постанові від 07.07.2022 у справі № 120/4298/21-а Верховний Суд зазначив, що відповідно до п. 5.8 розділу І Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затв. рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, офіційна електронна адреса - сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань електронна пошта відповідача zvitkompani@ukr.net, яка була зазначена в позовній заяві, є його офіційною електронною адресою.

Отже, відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи 01.02.2024.

До того ж, відповідно до п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Відповідач відзиву не надав, тому справа розглядається за наявними матеріалами відповідно до ст. 178 ГПК України.

Згідно з ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали справи, суд

встановив:

25.01.2021 між Приватним підприємством "АЛЬФА ЛЮКС" (позивач, постачальник) та Приватним підприємством "ЕМ КОМПАНІ" (відповідач, покупець) укладено договір поставки № 22, за умовами якого позивач зобов`язався відвантажити у власність відповідача продукцію - цеглу керамічну, газобетон та інші будівельні матеріали, а відповідач зобов`язався прийняти та оплатити товар на умовах, визначених цим договором (п. 1.1).

Пунктом 3.4 передбачено, що доставка товару здійснюється за рахунок покупця та автотранспортом покупця.

Згідно з п. 4.4 договору, вартість та перелік товару вказується у видаткових накладних до договору.

Відповідно до п. 5.1 договору оплата здійснюється покупцем у розмірі 100% вартості замовленого товару на розрахунковий рахунок постачальника протягом 7 робочих днів після поставки товару.

Пунктом 9.1 договору, сторони узгодили, що договір набирає чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2021, але якщо жодна із сторін за місяць до закінчення строку дії договору не має письмових претензій, то договір автоматично пролонгується на рік.

На виконання договору № 22 від 25.01.2021 позивач поставив, а відповідач прийняв продукцію - шпаклівка фасад фініш SCANMIX S WHITE (20кг) 10 мішків на загальну вартість 1890грн, що підтверджується видатковою накладною № 2362 від 19.04.2022, яка підписана відповідачем та скріплена його печаткою.

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Статтею 1 цього Закону визначено, що первинним є документ, який містить відомості про господарську операцію.

Крім того, первинні документи повинні мати такі обов`язкові реквізити як назву документа (форми); дату складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо (ст. 9 Закону України "Про бухгалтерській облік та фінансову звітність в України").

Згідно з абз. 1 п. 2.5. Положення про документальне забезпечення записів бухгалтерського обліку, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88, документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Електронний підпис накладається відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

З огляду на викладене, вищезазначена видаткова накладна відповідає вимогам до первинних бухгалтерських документів.

Відтак, у відповідача виник обов`язок з проведення розрахунку за відпущений позивачем товар.

Частиною 1 статті 193 ГК України встановлено обов`язок суб`єктів господарювання та інших учасників господарських відносин виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні вимоги щодо виконання зобов`язання закріплені і в статті 526 ЦК України.

Згідно з ч. 2 ст. 712 ЦК України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Частиною 1 статті 692 ЦК України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший порядок оплати товару.

З огляду на викладене, відповідач мав оплатити вартість отриманої продукції в сумі 1890грн протягом 7 робочих днів (п. 5.1 договору), тобто до 28.04.2022 включно.

Позивач надіслав відповідачу претензію № 135/23 від 30.05.2023 з вимогою сплатити 1890 грн заборгованості.

Відповідач доказів перерахування боргу в сумі 1890 грн за отриманий товар станом на день розгляду спору не подав, тому позовні вимоги про стягнення 1890 грн основного боргу підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи прострочення сплати відповідачем вартості отриманого товару позивач просить стягнути з відповідача 94,60 грн 3% річних та 361,83 грн інфляційних, нарахованих за період 29.04.2022 до 28.12.2023.

Перевіривши розрахунок річних та інфляційних, здійснений позивачем, суд дійшов висновку, що він здійснений правильно, тому позовні вимоги про стягнення 94,60 грн 3% річних та 361,83 грн інфляційних також підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Водночас обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. 77 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов висновку задовольнити позовні вимоги.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати в розмірі сплаченого судового збору покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладених норм права, керуючись ст.ст. 129, 232-240, 243, Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Приватного підприємства "ЕМ КОМПАНІ" (код 42490883, с. Салгани Білгород-Дністровського району Одеської області вул. Шабська 7) на користь Приватного підприємства "АЛЬФА ЛЮКС" (код 37351098, м. Одеса б. Французький, будинок 22, корпус 2, приміщення 3) 2346,43 грн заборгованості та 3028 грн витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Південно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 18 березня 2024 р.

Суддя В.В. Литвинова

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117717455
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/357/24

Рішення від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні