Ухвала
від 18.03.2024 по справі 925/317/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18 березня 2024 року м. Черкаси Справа № 925/317/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Гладуна А.І., розглянувши позовну заяву ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК МАШПРОМ" про стягнення 143767,20 грн,

ВСТАНОВИВ:

12.03.2024 ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО" (адреса місцезнаходження: 18013, м. Черкаси, просп. Хіміків, буд. 76) звернулося до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК МАШПРОМ" (адреса місцезнаходження: 03150, м. Київ, вул. Ямська, 41, оф. 2/1).

Предметом позову є майнова вимога позивача до відповідача про стягнення 143767,20 грн заборгованості за договором поставки №123 ВМТП від 29.03.2023, зокрема 62160,00 грн попередньої оплати,72727, 20 грн неустойки, 8880,00 грн штрафу.

Підставами позову є обставини, якими позивач обґрунтовує неналежне виконання договору відповідачем, зокрема не поставлення товару після отримання від позивача 62160 грн попередньої оплати, внаслідок чого утворилася заборгованість 143767,20 грн за договором поставки №123 ВМТП від 29.03.2023.

У позові позивач зазначив, що згідно з пункту 2.1 договору поставка повинна була здійснюватися на умовах терміну DDP міжнародних правил ІНКОТЕРМС-2010 до місця призначення: м. Черкаси, проспект Хіміків, 76. Керуючись пунктом 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України, позивач скористався своїм правом звернення до Господарського суду Черкаської області.

За своєю правовою природою, укладений між сторонами договір №123 ВМТП від 29.03.2023, є договором поставки, до якого застосовуються загальні положення про купівлю-продаж. Інше не встановлено договором укладеним між сторонами, законом та не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом зобов`язання, що виникло між сторонами позивач є боржником у зобов`язанні та зобов`язаний передати майно (поставки товару) відповідачу, а відповідач є кредитором у такому зобов`язанні, оскільки наділений правом вимагати передання йому майна. Відповідач є боржником у зобов`язанні та зобов`язаний сплати гроші за майно, а позивач є кредитором у такому зобов`язанні, оскільки наділений правом вимагати оплати за передане майно (поставлений товар).

Відповідно до частини 1 та статті 532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: 1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; 2) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; 3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; 4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання; 5) за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника.

У п. 2.1. договору поставки №123 ВМТП від 29.03.2023 сторони узгодили місце поставки товару: м. Черкаси, проспект Хіміків, 76.

Отже, місцем виконання зобов`язання з передання майна (поставки товару), відповідно до умов укладеного між сторонами договору, є м. Черкаси, проспект Хіміків, 76.

Визначаючи підсудність цього спору Господарському суду Черкаської області, позивач керувався нормою частини 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України, за змістом якої позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Спір між сторонами виник у зв`язку з неналежним виконанням зобов`язання з оплати переданого майна відповідачем, який є боржником у такому зобов`язанні.

Місце виконання грошового зобов`язання сторони у договорі не визначали. Обставин, які б свідчили про те, що виконати грошове зобов`язання можна тільки у певному місці й, зокрема, за місцем знаходження позивача суд не встановив.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку, що правила визначення підсудності справ, передбачені частиною 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України до позову позивача не підлягають застосуванню.

Частиною 1 та 2 статті 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань суд установив, що місцезнаходження відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК МАШПРОМ" (адреса місцезнаходження: 03150, м. Київ, вул. Ямська, буд. 41, оф. 2/1).

Отже, суд дійшов висновку, що спір у цій справі підсудний господарському суду за місцезнаходженням відповідача, за правилами визначення підсудності справ, встановлених частиною 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Поняття суд, встановлений законом з-поміж іншого передбачає дотримання правил юрисдикції (підвідомчості) та підсудності спору.

Відповідно до частини 9 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 1 частин 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (частина 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України).

Керуючись статтями 27, 29, 31, 176, 234, 255, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Справу №925/317/24 за позовом ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЧЕРКАСЬКЕ ХІМВОЛОКНО" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК МАШПРОМ" про стягнення 143767,20 грн передати за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду протягом 10 днів з дня її підписання може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Північного апеляційного господарського суду.

Суддя А.І. Гладун

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117717948
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 143767,20 грн

Судовий реєстр по справі —925/317/24

Ухвала від 19.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Лиськов М.О.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гладун А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні