Ухвала
від 12.03.2024 по справі 274/3578/23
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/3578/23 Провадження № 2/0274/99/24

УХВАЛА

про закриття провадження

12.03.2024 м.Бердичів

Суддя Бердичівськогоміськрайонного судуЖитомирської областіБольшакова Т.Б., за участю секретаря судового засідання Павлюк-Жук А.В.,

розглядаючи в судовому засіданні цивільну справу за позовом Керівника Бердичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до ОСОБА_1 , треті особи: ТОВ «Зелений вал», ТОВ «Український солод», про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з указаним позовом, у якому просить припинити громадянці російської федерації ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 1820885600:03:000:0007 площею 2,45 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, що розташована на території Семенівської ТГ Бердичівського району Житомирської області, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно номер запису про право власності 20851113 від 07.06.2017 (індексний номер рішення про державну реєстрацію 35617624 від 12.06.2017) шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області; стягнути з відповідача на користь Житомирської обласної прокуратури сплачений судовий збір.

Ухвалою суду від 26.06.2023 відкрито загальне позовне провадження.

29.02.2024 на адресу суду надійшло клопотання відповідача про закриття провадження у зв`язку з відсутністю предмету спору. В обґрунтування клопотання зазначає, що згідно договору купівлі-продажу земельної ділянки від 22.01.2024, посвідченого приватним нотаріусом Бердичівського районного нотаріального округу Житомирської області Богатирчуком А.М., зареєстрованого у реєстрі за № 497, вона продала належну їй земельну ділянку, площею 2,45 га, кадастровий номер 1820885600:03:000:0007, яка розташована на території Садківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області громадянину ОСОБА_2 .

У судове засідання учасники провадження не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Прокурор подав до суду заяву, у якій він не заперечує проти задоволення заяви відповідача про закриття провадження у справі, просить вирішити питання повернення сплаченого судового збору.

Представник відповідача подав до суду заяву про розгляд справи за відсутності відповідача та її представника, клопотання про закриття провадження підтримує в повному обсязі.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного пристрою не здійснювалося на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку про закриття провадження у зв`язку з відсутністю предмета спору з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відсутність предмету спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Суд закриває провадження у справі за відсутності предмета спору у випадку припинення існування предмета спору, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань, а також у випадку, коли спір врегульовано самими сторонами після звернення з позовом, за умови подання доказів такого врегулювання.

Судом встановлено, що упродовж року з дати набуття права власності на спірну земельну ділянку відповідач, будучи іноземною громадянкою, на виконання приписів ч. 4 ст. 81 ЗК України землю сільсьгосподарського призначення не відчужив. У зв`язку із чим прокурор в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області на підставі ст. 145 ЗК України звернувся до суду з даним позовом до відповідача про припинення права власності на спірну земельну ділянку, шляхом конфіскації.

З поданого до суду клопотання встановлено, що відповідач до початку розгляду справи по суті добровільно відчужила земельну ділянку, щодо якої виник цей спір, фактично усунула порушення нею Закону, у зв`язку з чим не залишилося неврегульованих питань щодо припинення права власності відповідачем на спірну земельну ділянку. Наведене свідчить, що на час розгляду справи між сторонами відсутній спір, що став підставою для пред`явлення вказаного позову, а тому провадження у справі необхідно закрити.

За таких обставин, клопотання відповідача підлягає задоволенню, а провадження у даній цивільній справі підлягає закриттю.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір", сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Враховуючи той факт, що провадження у справі закрито в зв`язку з відсутністю предмета спору, суд задовольняє клопотання прокурора та повертає позивачу суму сплаченого судового збору в розмірі 2684,00 грн.

Керуючись ст. ст. 255, 260-261, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про закриття провадження у справі у зв`язку із відсутністю предмету спору задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовом Керівника Бердичівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до ОСОБА_1 , треті особи: ТОВ «Зелений вал», ТОВ «Український солод», про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації - закрити за відсутності предмету спору.

Повернути Житомирській обласній прокуратурі з Державного бюджету сплачений судовий збір згідно платіжної інструкції № 1048 від 05 червня 2023 року в сумі 2684,00 грн.

Роз`яснити учасникам справи, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Повний текст ухвали виготовлено 15.03.2024

Суддя Тетяна БОЛЬШАКОВА

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117718623
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельні ділянки шляхом їх конфіскації

Судовий реєстр по справі —274/3578/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні