Ухвала
від 18.03.2024 по справі 357/15438/23
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/15438/23

Провадження № 2/357/906/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Ярмола О. Я.

при секретарі Пустовій Ю. В.

розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профіт Капітал" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2023 року представник ТОВ "Фінансова компанія "Профіт Капітал" звернувся до Білоцерківського міськрайонного суд Київської області з позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 суму заборгованості в розмірі 104 058,66 грн та 2684 грн судового збору.

Ухвалою судді від 10.01.2024 року прийнято позовну заяву до розгляду за правилами спрощеного провадження, призначено судове засідання.

Відповідачу ОСОБА_1 направлено копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та доданими до неї документів на адресу зазначену в позові. На адресу суду повернувся конверт разом з доданими документами з відміткою працівника поштового зв`язку «адресат відсутній за вказаною адресою, помер».

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що провадження у справі підлягає закриттю з огляду на таке.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Відповідно до ст. 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Частиною 4 ст. 25 ЦК України передбачено, що цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. Діючим законодавством України не передбачено судового врегулювання спору з особою, яка на час звернення до суду померла.

Оскільки згідно вимог ст. 25 ЦК України та ст. 48 ЦПК України стороною у справі може бути особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність на момент пред`явлення позову, то суд вважає, що цивільна правоздатність відповідача припинилась у день його смерті ще до пред`явлення до нього позову.

Правонаступництво у разі смерті фізичної особи у порядку ст. 55 ЦПК України можливе шляхом залучення правонаступника, а не заміни відповідача, однак лише за умови, що фізична особа померла після пред`явлення позову та відкриття провадження у справі.

Якщо правонаступництво у справі допускається, то правонаступників можна залучити тільки у випадку, коли смерть особи сталася після набуття нею статусу сторони у справі, тобто після відкриття провадження у справі.

При цьому незалежно від кількості процесуальних дій, які були вчинені судами та учасниками судового процесу під час розгляду справи, суд зобов`язаний закрити провадження у справі.

Саме такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 20.06.2019 у справі № 185/998/16.

В даному випадку, позивач померла до відкриття провадження у справі, тобто до набуття нею статусу сторони у справі, що стверджується довідкою Управління обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ЦМУ ДМС у м.Києві та Київській області (а.с. 44).

Враховуючи, що цивільна правоздатність відповідача припинилась у день його смерті ще до пред`явлення до нього позову, суд вважає за необхідне провадження у справі закрити.

При цьому, необхідно роз`яснити позивачеві, що він не позбавлений можливості звернутися до суду з позовом до осіб, які прийняли спадщину після ОСОБА_1 .

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що провадження у справі підлягає закриттю, що не позбавляє позивача права звернутися до суду з позовом до спадкоємців в порядку, передбаченому ст. 1281 ЦК України.

Керуючись статтями 255, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Профіт Капітал" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - закрити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 15-ти днів з дня проголошення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена у день її постановлення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду протягом 15-ти днів з дня вручення даної ухвали.

Суддя О. Я. Ярмола

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117719140
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —357/15438/23

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ярмола О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні