Ухвала
від 15.03.2024 по справі 532/541/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/541/24

2-о/532/59/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2024 р. м. Кобеляки

Суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області Назарьова Л. В, розглянувши заяву Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Встановив:

13 березня 2024 року до суду надійшла заява Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про визнання ОСОБА_1 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

У заяві представник заявника прохає суд визнати ОСОБА_1 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_2 його опікуном.

Заяву подано з додержанням вимог статей 175, 177 ЦПК України, підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження, відсутні. Заява підсудна Кобеляцькому районному суду Полтавської області і по справі може бути відкрито провадження.

Враховуючи вищевикладене, справу необхідно призначити до розгляду.

Крім цього, відповідно до ч.1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Згідно з вимогами п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

В свою чергу ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вирішення питання по суті може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_1 , а тому його необхідно залучити до участі в справі як заінтересовану особу.

Крім цього, враховуючи положення ч.5 ст. 293 ЦПК України та зважаючи на те, що ОСОБА_1 , як особі, стосовно якої розглядається справа, адвокат не залучений, а участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, є обов`язковою, необхідно залучити адвоката через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись статтями 13, 42, 87, 274, 294, 299, 300 ЦПК України, суд

Постановив:

Відкрити провадження у справі за заявою Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Залучити до участі у справі як заінтересовану особу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Житники Мурованокуриловецького району Вінницької області, мешканця АДРЕСА_1 (Ліщинівський ПНБІ), у цивільній справі за заявою Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Доручити Кременчуцькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для здійснення представництва за призначенням інтересів ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Житники Мурованокуриловецького району Вінницької області, мешканця АДРЕСА_1 (Ліщинівський ПНБІ), у цивільній справі за заявою Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Забезпечити прибуття призначеного адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, у судове засідання, у визначені судом дату та час.

Копію цієї ухвали негайно направити до Кременчуцького місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для відома та виконання.

Розгляд справи призначити на 08:30 годину 11 квітня 2024 року в приміщенні Кобеляцького районного суду Полтавської області за адресою: м. Кобеляки вул. Шевченка,16/25 Полтавська область.

Про день, час та місце судового засідання повідомити учасників судового засідання.

Заінтересовані особи можуть подати свої пояснення по справі до початку розгляду справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud0701/.

Надіслати заявнику копію ухвали про відкриття провадження у справі, а заінтересованим особам копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією заяви та доданими до неї матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили одразу після її підписання.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117720194
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —532/541/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Назарьова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні