Ухвала
від 12.03.2024 по справі 758/1191/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/1191/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2024 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Ковбасюк О.О.,

присяжних Бурими О.В., Алексєєнко А.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Макарчук І.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

адвоката Лєгостаєва І.В.,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Комунальне некомерційне підприємство «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ», Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду перебуває вказана цивільна справа, розгляд якої здійснюється за правилами окремого провадження.

Відповідно до заявлених вимог заявниця ОСОБА_1 просить визнати недієздатним її сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який разом із нею зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні із пояснень заявниці та її представника встановлено, що протягом останніх десяти років ОСОБА_1 та її син ОСОБА_3 , щодо якого заявлено вимоги про визнання недієздатним, фактично проживають за адресою: АДРЕСА_2 .

У відповідності до частини першої статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з частинами четвертою та п`ятою статті 63 ЦК України опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до частини першої статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна важливі і обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряються органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Отже, призначення опікуна недієздатної особи здійснюється за поданням органу опіки та піклування, яке повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог ЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

З урахуванням наведеного, з метою подальшого вирішення питання щодо можливості призначення заявниці ОСОБА_1 опікуном над її сином ОСОБА_3 , у разі визнання останнього недієздатним, судом поставлено на обговорення учасників справи питання щодо необхідності залучення до участі у справі в якості заінтересованої особи органу опіки і піклування за місцем фактичного проживання заявниці та її сина, яким є Орган опіки і піклування Бучанської міської ради Київської області.

Учасники справи щодо залучення вказаної заінтересованої особи не заперечили, вважаючи це за доцільне.

Згідно з ч. 3, ч. 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 258 ЦПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 258-261, 294 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Залучити до участі у справі №758/1191/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Комунальне некомерційне підприємство «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ», Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна в якості заінтересованої особи Орган опіки і піклування Бучанської міської ради Київської області (код ЄДРПОУ 04360586), адреса місцезнаходження: 08293, Київська область, Бучанський район, м. Буча, вул. Інститутська, 22.

Роз`яснити заінтересованій особі право на надання письмових пояснень щодо заяви ОСОБА_1 , встановивши їй строк для надання таких пояснень - сім днів з дня вручення копії даної ухвали.

Розгляд справи відкласти на 18.04.2024 о 13 год. 00 хв.

Направити Органу опіки і піклування Бучанської міської ради Київської області копію даної ухвали разом із копією заяви ОСОБА_1 з додатками.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяОлена КОВБАСЮК

Присяжні Анастасія АЛЕКСЄЄНКО

Ольга БУРИМА

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117721906
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —758/1191/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ковбасюк О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні