Ухвала
від 12.03.2024 по справі 260/7826/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у задоволенні клопотання

12 березня 2024 рокум. Ужгород№ 260/7826/23

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С.А.

при секретарі судових засідань - Романець Е.М.

та осіб, які беруть участь у справі:

позивач - не з`явився;

представник позивача - Шкорка І.М.;

представник відповідача 1 - Ларін А.М.;

представник відповідача 2 - Дементєва С.М., Григорук А.;

представник відповідача 3 - не з`явилася,

представник відповідача 4 - Матяшук В.К.,

третя особа - не з`явилася,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання Міністерства оборони України про залишення без розгляду позовних вимог в адміністративній справі ОСОБА_1 до Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево, Державної казначейська служба України, Міністерства оборони України про визнання дій протиправними і зобов`язання вчинити певні дії, третя особа - ОСОБА_2 , -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_3 звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево, Державної казначейська служба України про визнання дій протиправними і зобов`язання вчинити певні дії, а саме:

1. визнати незаконними дії ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо направлення/надання до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачева Витягу із Постановою (рішенням) житлової комісії від 13.04.2010 року №2, оформленого протоколом №31 засідання житлової комісії ІНФОРМАЦІЯ_2 від 13.04.2010 року в частині включення прапорщика запасу ОСОБА_1 в списки військовослужбовців, які мають право на першочергове одержання житлових приміщень;

2. визнати протиправною бездіяльність ІНФОРМАЦІЯ_1 , Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачева щодо незабезпечення житлом або компенсацією за неотримане житло ОСОБА_1 згідно п. 8 ст. 1 Закону України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їх сімей";

3. Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 шляхом безспірного списання з Єдиного казначейського рахунку Державної казначейської служби України шкоду у виді компенсації за неотримане житло, гарантоване п. 8 ст. 1 Закону України "Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їх сімей", моральну та матеріальну шкоду в загальному розмірі 2 426 811,89 грн.;

4. Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 шляхом списання Єдиного казначейського рахунку Державної казначейської служби України документально підтверджені судові витрати.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду 12.09.2023 року відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

У ході проведення підготовчого провадження до участі у справі залучено Міністерство оборони України в якості співвідповідача, а також третю особу - Куприч .В.

У підготовчому судовому засіданні представник відповідача міністерства оборони України заявив клопотання про залишення позовних вимог без розгляду, у зв`язку із пропуском строку звернення до суду.

Представник позивача проти заявленого клопотання заперечив, просив суд відмовити у задоволенні такого, як безпідставного.

Представники відповідачів підтримали заявлене клопотання та просили суд позов залишити без розгляду.

Вирішуючи клопотання про залишення позовних вимог без розгляду, суд виходить з наступного.

Відповідно до вимог ч. 1 та 2 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Як встановлено судом 28.05.2020 року позивач звернувся до Закарпатського обласного військкомату із заявою про згоду на отримання грошової компенсації за належне йому житлове приміщення в кількості двох осіб (а.с. 34).

Як встановлено судом, позивач відповіді на отриману заяву не отримав, не отримав і грошову компенсацію, що послужило підставою для звернення до Ужгородського міськрайонного суду у липні 2020 року.

Як вбачається із Ухвали Ужгородського міськрайонного суду від 07.08.2023 року провадження у вказаній справі закрито та вказано про те, що даний спір належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

07.09.2023 року представник позивача звернувся до суду із даним позовом, що не заперечується відповідачем.

Аналізуючи наведене, враховуючи те, що вказаний спір розглядався в Ужгородському міськрайонному суді, а після закриття провадження у цивільній справі позивач у місячний строк через свого представника звернувся до окружного адміністративного суду, то суд приходить до переконання про те, що строк звернення із даним позовом, який передбачено ст. 122 КАС України не пропущено.

Враховуючи наведене, у задоволенні клопотання відповідача про залишення позовних вимог без розгляду слід відмовити, як безпідставних.

Керуючись ст. ст. 122, 123, 248, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання відповідача - Міністерства оборони України про залишення без розгляду позовних вимог ОСОБА_1 до Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Мукачево, Державної казначейська служба України, Міністерства оборони України про визнання дій протиправними і зобов`язання вчинити певні дії, третя особа - ОСОБА_2 - відмовити.

Копію ухвали направити (надати) учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 256 КАС України. Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано18.03.2024 року.

СуддяС.А. Гебеш

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117723481
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними і зобов`язання вчинити певні дії,

Судовий реєстр по справі —260/7826/23

Ухвала від 18.04.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 12.03.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 14.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 19.01.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

Ухвала від 12.09.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні