Ухвала
від 18.03.2024 по справі 450/566/22
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у відкритті апеляційного провадження

18 березня 2024 рокуЛьвівСправа № 450/566/22 пров. № А/857/4135/24

Восьмий апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

судді-доповідача -Судової-Хомюк Н. М.суддів -Онишкевича Т. В. Сеника Р. П.перевіривши апеляційну скаргу Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Пустомитівського районного суду від 29 червня 2022 року у справі № 450/566/22 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Державної служби України з безпеки на транспорті про про визнання дії та бездіяльності протиправними.,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Пустомитівського районного суду Львівської області від 29 червня 2022 року задоволено повністю адміністративний позов ОСОБА_1 до Державної служби України з безпеки на транспорті про визнання дії та бездіяльності протиправними.

Із матеріалів справи слідує, що оскаржене судове рішення проголошено 29 червня 2022 року.

Не погодившись із прийнятим рішенням, 12 вересня 2022 року Державною службою України з безпеки на транспорті подано апеляційну скаргу.

27 грудня 2022 року ухвалою Восьмого апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу було повернуто апелянту у зв`язку із невідповідністю п. 1 ч. 4 ст 298 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію зазначеної ухвали апелянт отримав 27 грудня 2022 року до електронного кабінету користувача підсистеми «Електронний суд».

16 лютого 2024 року Державна служба України з безпеки на транспорті через підсистему «Електронний суд» повторно подала апеляційну скаргу на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 29 червня 2022 року у справі №450/566/22.

Скаржником разом із апеляційною скаргою заявлено клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження, яке обґрунтована тим, що скаржник має право на повторне звернення до суду з апеляційною скаргою якщо будуть усунуті недоліки апеляційної скарги, які стали підставою для повернення вперше поданої апеляційної скарги.

Апелянт зазначає, що первинну апеляційну скаргу було подано в межах строку та враховуючи, що контролюючий орган не мав можливості подати повторно апеляційну скаргу, яка б відповідала вимогам статті 296 КАС України в строк, визначений статтею 295 КАС України, у зв`язку з неможливістю сплати судового збору, що свідчить про об`єктивність причин пропуску такого строку та дає підстави для його поновлення.

Перевіряючи апеляційну скаргу, колегія суддів виходить з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, зокрема, на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

За правилами ч. 3 ст. 298 КАС України апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження визнані судом неповажними (п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України).

За правилами ч.2 ст.299 КАС України незалежно від поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у разі, якщо апеляційна скарга прокурора, суб`єкта владних повноважень подана після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення, крім випадків подання апеляційної скарги суб`єктом владних повноважень у справі, про розгляд якої він не був повідомлений або до участі в якій не був залучений, якщо суд ухвалив рішення про його права та (або) обов`язки.

З аналізу ч.2 ст. 299 КАС України видно, що використана законодавцем конструкція «незалежно від поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у разі, якщо апеляційна скарга прокурора, суб`єкта владних повноважень подана після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення» є чіткою та не викликає множинного розуміння, а тому правила частини другої статті 299 КАС України передбачають обов`язок, а не право суду, не підлягають обмеженню в застосуванні та розширеному тлумаченню.

Тобто, встановлений річний строк є присічним, таким, що не може бути поновлений. Це правило стосується випадків подання апеляційної скарги суб`єктом владних повноважень.

Із зазначеного правила існує виняток, згідно з яким річний строк на апеляційне оскарження може бути поновлений, якщо апеляційну скаргу подано суб`єктом владних повноважень у справі, про розгляд якої він не був повідомлений або до участі в якій не був залучений, якщо суд ухвалив рішення про його права та (або) обов`язки.

Як слідує з матеріалів справи, представник Державної служби України з безпеки на транспорті була повідомлена судом першої інстанції про розгляд справи №450/5666/22. Також представником відповідача подавалась первинна апеляційна скарга ще 12.09.2022 року, за наслідками якої 27.12.2022 постановлено ухвалу Восьмого апеляційного адміністративного суду про повернення апеляційної скарги Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 29.06.2022 року у справі №450/5662/22 у зв`язку із невідповідністю п. 1 ч. 4 ст. 298 Кодексу адміністративного судочинства України.

Копію вказаної ухвали Державній службі України з безпеки на транспорті доставлено до електронного кабінету користувача підсистеми «Електронний суд» 27.12.2022, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа, яка наявна у матеріалах справи.

Однак, повторну апеляційну скаргу на рішення на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 29.06.2022 року у справі №450/5662/22 Державної служби України з безпеки на транспорті, яка є суб`єктом владних повноважень, повторно подано до Восьмого апеляційного адміністративного суду через підсистему «Електронний суд» 15.02.2024 року, тобто після спливу одного року з дня складення повного тексту оскаржуваного рішення суду.

Оскільки апеляційна скарга Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Пустомитівського районного суду Львівської області від 29.06.2022 року у справі №450/5662/22 подана до Восьмого апеляційного адміністративного суду після спливу одного року з дня складення повного тексту судового рішення, а також враховуючи, що Державна служба України з безпеки на транспорті була повідомлена про розгляд цієї справи, винятки, за яких пропущений строк може бути поновлено, на відповідача не поширюються.

Отже, суд апеляційної інстанції, враховуючи імперативність норми ч.2 ст.299 КАС України, яка містить заборону поновлення строку на апеляційне оскарження, вважає необхідним відмовити у відкритті апеляційного провадження.

При цьому, відповідно до ч.2 ст.6 КАС України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

У пунктах 46, 47 цього ж Рішення ЄСПЛ вказує на те, що право на справедливий судовий розгляд, гарантоване пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція), повинно тлумачитися у світлі Преамбули Конвенції, відповідна частина якої проголошує верховенство права спільною спадщиною Високих Договірних Сторін. Одним з основоположних аспектів верховенства права є принцип правової визначеності, яка передбачає дотримання принципу res judicata, тобто принципу остаточності рішення, згідно з яким жодна зі сторін не має права домагатися перегляду остаточного і обов`язкового рішення лише з метою повторного слухання справи і постановлення нового рішення. Відхід від цього принципу можливий лише тоді, коли він зумовлений особливими і непереборними обставинами (див. рішення у справі «Рябих проти Росії»). Суд постановив, що якщо звичайний строк оскарження поновлюється зі спливом значного періоду часу, таке рішення може порушити принцип правової визначеності. Хоча саме національним судам, перш за все, належить виносити рішення про поновлення строку оскарження, їх свобода розсуду не є необмеженою. Суди повинні обґрунтовувати відповідне рішення. У кожному випадку національні суди повинні встановити, чи виправдовують причини поновлення строку оскарження втручання у принцип res judicata, особливо коли національне законодавство не обмежує дискреційні повноваження судів стосовно часу або підстав для поновлення строків (див. рішення у справі «Пономарьов проти України»).

На підставі викладеного, керуючись статтями 295, 299, 325 КАС України,

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державної служби України з безпеки на транспорті на рішення Пустомитівського районного суду від 29 червня 2022 року у справі №450/566/22.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Суддя-доповідач Н. М. Судова-Хомюк судді Т. В. Онишкевич Р. П. Сеник

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117729206
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дії та бездіяльності протиправними

Судовий реєстр по справі —450/566/22

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 21.02.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 27.12.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Ухвала від 12.09.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Курилець Андрій Романович

Рішення від 28.06.2022

Адміністративне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 15.05.2022

Адміністративне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 29.03.2022

Адміністративне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 23.02.2022

Адміністративне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 15.02.2022

Адміністративне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні