Рішення
від 04.03.2024 по справі 173/3437/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/3437/23

Провадження №2-о/173/19/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2024 р. Верхньодніпровськ

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді: Бурхана С.М.,

за участю: секретаря судового засідання: Баранник Ю.П. ,

заявника: ОСОБА_1 ,

представника заявника: адвоката Богачової Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу

за заявою ОСОБА_1

заінтересовані особи: Верхівцевська міська рада Дніпропетровської області,

про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - Заявник) звернулася до суду з заявою про встановлення факту родинних відносин. В обґрунтування заяви зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний син - ОСОБА_2 . Після смерті сина відкрилася спадщина. Заявник звернулася до нотаріуса, але нотаріус повідомив, що надані документи не підтверджують родинні відносини з померлим у зв?язку з розбіжностями в документах: прізвище сина зазначено як ОСОБА_3 замість ОСОБА_4 . Тому Заявник змушена звернутися до суду, оскільки іншим позасудовим шляхом факт родинних відносин встановити неможливо. Просить встановити факт родинних відносин, а саме, що померлий ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є її рідним сином.

09.11.2023 року ухвалою суду відкрито провадження у справі.

Заявник та його представник у судовому засіданні заяву підтримали та просили задовольнити заявлені вимоги з підстав, зазначених у заяві.

Представник заінтересованої особи, Верхівцевської міської ради в судове засідання не зявилась.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, допитавши свідків, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до п.1 ч.1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно роз`яснення п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину та інше.

Пункт 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказує, що суд може встановити факт родинних відносин, якщо в органах РАЦС не зберігся відповідний запис чи відмовлено в його відновленні, або ж він може бути відновлений лише на підставі рішення суду.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1 . Після його смерті залишилось спадкове майно.

Заявник, ОСОБА_1 , звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Проте в документах було виявлено розбіжності, тому неможливо встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та померлим ОСОБА_5 .

Так згідно зі свідоцтвом про народження НОМЕР_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_6 (рос.мовою), батьками якого є ОСОБА_7 та ОСОБА_1 .

Проте в паспорті та відповідно у свідоцтві про смерть прізвище зазначено як ОСОБА_3 .

Актом №132 від 18.07.2023 року, складеним Верхівцевською міською радою, підтверджується, що ОСОБА_5 проживав у м.Верхівцеве, підтримував відносини з батьками, ОСОБА_7 та ОСОБА_1 , допомагаю їм по господарству, батьки поховали сина на місцевому кладовищі у м.Верхівцеве.

Вказані обставини, факт родинних відносин, в судовому засіданні також підтвердили свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Отже, наявні розбіжності в документах не дають можливості підтвердити документально факт родинних відносин між померлим ОСОБА_5 та заявником. Проте такі розбіжності викладені неправильним перекладом прізвища померлого з російської мови на українську, і такі прізвища фактично є ідентичними, що підтверджується експертним висновком №056-1300-п від 08.09.2023 року, складеним Українським бюро лінгвістичних експертиз.

Враховуючи викладене суд доходить до висновку, що наданими заявником письмовими доказами та показаннями свідків підтверджується факт родинних відносин між заявником та померлим ОСОБА_5 , а саме те, що він був її рідним сином.

Встановлення цього факту необхідно заявнику для оформлення спадкових прав, тобто породжує юридичні наслідки для ОСОБА_1 , а встановити його іншим шляхом неможливо, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.4,13,247,258-259,263-265,293-294,315,319,354 ЦПК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд, -

ВИРІШИВ:

1. Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

2. Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

3. Рішення може бути оскаржено у встановленому порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його підписання. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

4. З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Повний текст рішення виготовлено 04.03.2024 року.

Суддя С.М. Бурхан

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117731856
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —173/3437/23

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Бурхан С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні