Рішення
від 19.02.2024 по справі 333/9030/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

справа 333/9030/23

провадження 2/333/165/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

19 лютого 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі: головуючої судді Михайлової А.В., за участю секретаря судового засідання Панченко К.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ до ОСОБА_1 , про стягнення заборгованості за найм приміщення,

ВСТАНОВИВ:

13 жовтня 2023 року, позивач КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з ОСОБА_1 суми заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг за період з 01 грудня 2021 року по 01 травня 2022 року в сумі 11 466 гривні 60 копійок та, крім того, судового збору в розмірі 2 684,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено наступне. 27 травня 2020 року між Комунальним некомерційним підприємством «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради (Балансоутримувач), та ОСОБА_1 (Наймач), далі за текстом - Відповдач , було укладено Договір № 21 найму приміщення у пансіонаті КНІ «ЗОКЛ» ЗОР.

Відповідно до п.1.1. умов цього Договору найму, Балансоутримувач надає Наймачу (членам його родини) площу в Пансіонаті КНП «ЗОКЛ» ЗОР для проживання, а Наймач (члени його родини) зобов`язуються сплачувати у встановленому договором порядку плату за проживання у Пансіонаті .

Пунктом 1.2. умов цього Договору сторони погодили, що Балансоутримувач надає Наймачу у тимчасове користування приміщення у Пансіонаті (ліжко - місце в кімнаті) кімната НОМЕР_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Починаючи з 01.12.2021 року та по 01.05.2022 року у Відповідача виникла заборгованість по сплаті грошових коштів з житлово-комунальних послуг за Договором в розмірі 11 466,60 грн.

Також, Позивач неодноразово попереджував Відповідача про наявність боргу та необхідність його негайного погашення, проте, Відповідач письмові та усні попередження та вимоги ігнорує по сьогоднішній день та до адміністрації підприємства не з`являється, сплачувати заборгованість не має наміру.

У зв`язку з тим, що Відповідач ухиляється від виконання своїх договірних обов`язків в частині сплати коштів з житлово-комунальних послуг, КНП «ЗОКЛ» ЗОР змушене звернутися до суду з даною позовною заявою.

Ухвалою Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 19 жовтня 2023 року прийнято в провадженні судді Михайлової А.В. та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

У судове засідання представник позивача не з`явився, але до суду надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності; позовні вимоги підтримують в повному обсязі; у разі повторної неявки відповідача у судове засідання просить ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений в установленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомив. На адресу місця реєстрації відповідача судом було направлено судову повістку разом з копіями відповідних документів. Заперечень стосовно позовних вимог позивача суду не надав.

Суд вважає можливим розглянути справу у відсутність сторін за наявними доказами.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності сторін на підставі наявних у ній доказів та відповідно до ст. 280 ЦПК України, за згодою позивача, ухвалити заочне рішення.

Відповідно до ст.ст. 76,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

27 травня 2020 року між Комунальним некомерційним підприємством «Запорізька обласна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради (Балансоутримувач), та ОСОБА_1 (Наймач) було укладено Договір № 21 найму приміщення у пансіонаті КНІ «ЗОКЛ» ЗОР.

Відповідно до п.1.1. умов цього Договору найму, Балансоутримувач надає Наймачу (членам його родини) площу в Пансіонаті КНП «ЗОКЛ» ЗОР для проживання, а Наймач (члени його родини) зобов`язуються сплачувати у встановленому договором порядку плату за проживання у Пансіонаті .

Пунктом 1.2. умов цього Договору сторони погодили, що Балансоутримувач надає Наймачу у тимчасове користування приміщення у Пансіонаті (ліжко - місце в кімнаті) кімната НОМЕР_3 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з п.1.4. Договору передбачено, що приміщення, яке надається для проживання являє собою: одна кімната загальною (жилою площею) 24,5 кв.м.

Пунктом 2.2.1. Договору передбачено, що Балансоутримувач має право вимагати своєчасної оплати згідно виставлених рахунків.

Відповідно до п.2.3.1. Договору наймач зобов`язується своєчасно, до 20 числа місяця наступного за розрахунковим, вносити плату за користування приміщенням, згідно наданих рахунків.

Згідно п.3.1. Договору передбачено, що вартість проживання у Пансіонаті складається з плати з житлово - комунальних послуг (послуг з управління Пансіонатом, послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання та розподілу природного газу, електричної енергії, послуги з поводження з побутовими відходами) та інших витрат, необхідних для забезпечення створення належних умов для проживання (утримання майна Пансіонату ).

Пунктом 3.2. Договору визначено, що розмір платежів встановлюється на підставі фактичних видатків лікарні на утримання Пансіонату та згідно наданих постачальниками комунальних послуг рахунків.

Відповідно до п.3.3. Договору передбачено, що оплата рахунків повинна здійснюватися Наймачем Пансіонату не пізніше 20-го числа місяця наступного за розрахунковим.

Пунктом 4.1. Договору передбачено, що договір вступає в силу з моменту його підписання і діє до його розірвання.

Згідно з п.5.2. Договору сторони погодили, що спори, що виникають між сторонами при виконанні договору, вирішуються відповідно до законодавства України у судовому порядку.

З 01.12.2021року та по 01.05.2022 року у Відповідача виникла заборгованість по сплаті грошових коштів з житлово-комунальних послуг за Договором в розмірі 11 466,60 грн

Статтею 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. До договору найму житла, крім найму житла, що є об`єктом права державної або комунальної власності, застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Згідно із ч. 3 ст. 815 ЦК України, наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму. Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги, що заборгованість відповідача по оплаті за спожиті ними комунальні послуги та найм житлового приміщення за період з 01 грудня 2021 року по 01 травня 2022 року становить 11 466,60 грн, то суд вважає, що позові вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2ст.141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача, у разі задоволення позову.

При подачі позовної заяви до суду позивач по справі КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ сплатив судові витрати при розгляді справи: а саме: судовий збір у сумі 2 684 гривень 00 копійок, а тому зазначені витрати підлягають стягненню з відповідача на користь позивача по справі.

На підставі вище викладеного, керуючись ст. ст.628, 629,810,815 ЦК України, 4, 12, 13, 76, 81, 141, 280, 289 ЦПК суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за найм приміщення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , на користь КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ (юридична адреса: вул. Оріхівське шосе, буд. 10, м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 02006716, р/р НОМЕР_2 , Банк: АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО 313399) заборгованість за оплату житлово-комунальних послуг за період з 01 грудня 2021 року по 01 травня 2022 року в сумі 11466 гривень 60 копійок (одинадцять тисяч чотириста шістдесят шість гривень шістдесят копійок).

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , на користь КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЗАПОРІЗЬКА ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ» ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ (юридична адреса: вул. Оріхівське шосе, буд. 10, м. Запоріжжя, код ЄДРПОУ 02006716, р/р НОМЕР_2 , Банк: АТ КБ «ПРИВАТБАНК», МФО 313399) судовий збір в розмірі 2 684 гривень 00 копійок (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири гривні).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду позивачем подається через Комунарський районний суд м. Запоріжжя до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Комунарського районного суду

міста Запоріжжя А.В. Михайлова

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117733624
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за найм приміщення

Судовий реєстр по справі —333/9030/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Михайлова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні