Рішення
від 12.03.2024 по справі 447/173/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/447/41/24 Справа №447/173/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

12.03.2024 Миколаївський районний суд Львівської області в складі судді Павліва В. Р., за участю секретаря судового засідання Вербінець Є.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві Львівської області в порядку окремого провадження заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Тростянецька сільська рада Стрийського району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

заявниця: ОСОБА_1

заінтересована особа: ОСОБА_2

встановив:

19.01.2024 ОСОБА_1 звернулась у Миколаївський районний суд Львівської області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. В обгрунтування заяви вказує, ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Тернопілля Миколаївського району Львівської області у віці 60-ти років помер ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 03.01.2019 виконавчим комітетом Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області.

ОСОБА_1 доводився ОСОБА_1 батьком, що стверджується відомостями в актовому записі про народження заявниці №3 від 12.03.1983 року, де у графі «батьки» батьком записаний: ОСОБА_1 , матір`ю: ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 12.03.1983, виданого Тернопільською сільською радою Миколаївського району Львівської області.

02.09.2011 виконавчим комітетом Тернопільської сільської ради Миколаївського району Львівської області, відповідно до актового запису № 04 зареєстрований шлюб між заявницею ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . У зв`язку з цим заявниця змінила своє дошлюбне прізвище: « ОСОБА_5 » на прізвище чоловіка: « ОСОБА_1 », що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_3 .

Вважає, що юридичний факт родинних відносин між нею - ОСОБА_1 та померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як дочки та батька є підтвердженим документально і окремого доведення не потребує.

Згідно відомостей актового запису № 36 від 26.11.1958 про народження ОСОБА_1 (батька заявниці) вчиненого Тернопільською сільською радою Щирецького району Львівської області його батьками записані: батько - ОСОБА_10 , мати - ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 01.12.1958.

ОСОБА_10 та ОСОБА_2 , шлюб між якими був зареєстрований 18.01.1958 виконавчим комітетом Глухівецької сільської ради Миколаївського району Львівської області, актовий запис № 01 доводяться заявниці рідними дідом та бабою по-батьківській лінії. ОСОБА_13 - дід заявниці, помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Тернопілля Миколаївського району Львівської області, актовий запис № 5, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 , виданим Тернопільською сільською радою Миколаївського району Львівської області.

ОСОБА_2 , 1936 року народження - баба заявниці по-батьківській лінії, яка залучена до участі у справі, як заінтересована особа, на даний час є особою дуже похилого віку (повних 87 років), у зв`язку з чим потребує постійного догляду і допомоги, у вирішенні щоденних життєвих потреб, представництва її інтересів перед офіційними органами та установами. У зв`язку з тим, що в особистому паспорті баби заявниці її прізвище записано: ОСОБА_2 замість: ОСОБА_5 , а по-батькові: « ОСОБА_2 » замість: « ОСОБА_2 », тобто є розбіжність у написанні прізвища та по-батькові з іншими особистими документами баби та документами батька заявниці (її сина), необхідно в судовому порядку встановити факт наявності родинних відносин між фізичними особами: батьком заявниці ( покійним нині) та бабою заявниці по-батьківській лінії, як сином та матір`ю, що у свою чергу свідчитиме про наявність родинних відносин (другої лінії) між заявницею та матір`ю батька заявниці, як внучкою та бабою по-батьківській лінії.

Заявниця вважає, що зазначені розбіжності у написанні прізвища ОСОБА_5 / ОСОБА_2 та по-батькові: ОСОБА_2/ОСОБА_2 , які є тотожними (спорідненими) іменами виникли внаслідок звичайної, своєчасно не виправленої помилки, допущеної при проведенні записів в особистих документах баби. Зважаючи на викладене, просила суд заяву задовольнити, встановити факт родинних відносин.

05.02.2024 суд прийняв заяву до розгляду і відкрив провадження у справі.

11.03.2024 від заінтересованої особи - Тростянецької сільської ради надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника Тростянецької сільської ради.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити. Пояснила суду, що необхідність встановлення вказаного факту виникла саме зараз, оскільки таким чином може довести родинні відносини із ОСОБА_2 та в майбутньому встановити над такою опіку. ОСОБА_2 , яка є її бабусею потребує у зв`язку з похилими віком та фізичною неспроможністю стороннього догляду. Такий догляд може забезпечити вона або її чоловік.

Заінтересована особа, ОСОБА_2 підтвердила викладене у заяві про встановлення факту родинних відносин, ОСОБА_1 є її онукою, ОСОБА_1 є її сином, а у документах допущені описки. Зазначила, що на даний момент за нею догляд здійснює син ОСОБА_19 , його дружина ОСОБА_20 та внук ОСОБА_6 .

Суд встановив.

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_6 від 02.09.2011, актовий запис 04, між ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 укладено шлюб, після укладення шлюбу у дружини прізвище « ОСОБА_1 ».

Відповідно до копії свідоцтва про смерть від 03.01.2019, серії НОМЕР_1 , актовий запис №4, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Тернопілля Миколаївського р-ну Львівської обл.

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 , він народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Тернопілля Щирецького р-ну Львівської обл. Батьками ОСОБА_1 записані ОСОБА_10 та ОСОБА_2 .

Відповідно до копії паспорта НОМЕР_7 виданого 06.02.2002 ОСОБА_2 вона народилась ІНФОРМАЦІЯ_6 ( у свідоцтві про народження сина ОСОБА_2 по батькові записана ОСОБА_2 ). У паспорті зазначено, що зареєстровано шлюб з ОСОБА_10 1935 року народження.

У карті фізичної особи - платника податків ОСОБА_2 по батькові зазначена як ОСОБА_2 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження діда заявниці, він вказаний як ОСОБА_10 (у свідоцтві про народження сина ОСОБА_1 як « ОСОБА_5 ») народився ІНФОРМАЦІЯ_7 , а його батьками записані ОСОБА_23 та ОСОБА_24 .

Відповідно до копії експертного висновку щодо ідентичності документальних записів виданого експертом завідувачем кафедри української мови імені професора Івана Ковалика ЛНУ імені Івана Франка, доктором філологічних наук, доцентом Зоряною Купчинською, документально засвідчені імена по батькові ОСОБА_2 і ОСОБА_2 є ідентичні. Проведено порівняльно-історичний та етимологічний аналізи прізвищ ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , встановлено що вини є ідентичні.

Оцінка суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ст. 318 ЦПК України, у заяві повинно бути зазначено: 1) який факт заявник просить встановити та з якою метою; 2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт; 3) докази, що підтверджують факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1, 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5, (зі змінами від 25 травня 1998 року) "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", судом розглядаються справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті (у тому числі факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали). Суд може встановлювати факти належності документів, які не належать до тих, що посвідчують особу.

Суду надано достатні докази того, що ОСОБА_2 , 1936 року народження є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в актовому записі про народження якого помилкого записана ОСОБА_2 замість ОСОБА_2 . Довести факт родинних відносин у позасудовому порядку неможливо, оскільки у документах наявні розбіжності

Системний аналіз наведених вимог законодавства та зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності та встановлені судом обставини свідчать про те, що заява підлягає до задоволення.

Керуючись ст. 4, 81, 89, 247, 259, 264, 265, 293, 315, 318, 319 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка села Глухівець Миколаївського району Львівської області доводиться матір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Тернопілля Миколаївського району Львівської області, в актовому записі про народження якого № 36 від 26.11.1958, вчиненого Тернопільською сільською радою Щирецького району Львівської області, матір`ю записана ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_8 .

Заінтересовані особи:

ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_9 .

Виконавчий комітет Тростянецької сільської ради Стрийського району Львівської області, місцезнаходження: вул. Зелена, буд.2 с. Тростянець, Стрийського р-ну, Львівської обл., ЄДРПОУ 40178802.

Повний текст рішення складено 18.03.2024.

Суддя Павлів В. Р.

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117734003
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, заявниця: ОСОБА_1 заінтересована особа: ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —447/173/24

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні