Рішення
від 05.03.2024 по справі 452/639/24
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/639/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" березня 2024 р. м. Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого судді Казана І.С.,

розглянувши у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у підготовчому засіданні у залі суду в місті Самборі Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області, - про визнання права на земельну частку (пай), -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою про визнання за нею права на земельну частку (пай). Позивач посилається на те, що вона з 19 квітня 1994 року була членом кооперативу та працювала у сільськогосподарському кооперативі «Ралівський» укладчиком цегли сирцю, що підтверджується записами у трудовій книжці, тобто на час розпаювання земель колективної власності СКП «Ралівський» на території Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області, однак її не було включено у списки. Вважає, що відповідно до Указу президента України від 08.08.1995р. №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствах і організаціям», будучи членом колективного сільськогосподарського підприємства на день розпаювання, має право на земельну частку (пай); таким чином просить задовольнити позовні вимоги та визнати за нею право на земельну частку (пай) в розмірі 1,43 в умовних кадастрових гектарах.

До суду позивач не з`явилася, подала заяву про підтримання позову та розгляд справи в її відсутності; представник відповідача Ралівської сільської Самбірського району Львівської області до суду також не прибув і подав заяву про визнання позову та розгляд справи у його відсутності.

Встановивши обставини справи та перевіривши їх доказами суд уважає, що позов слід задовольнити з наступних підстав:

Згідно ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України від 08.08.1995р. №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», право па земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського: підприємства, кооперативу, акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до Державного акта па право колективної власності на землю.

У відповідності до п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 року №7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» член колективного сільськогосподарського підприємства включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність, не може позбавити її права на земельну частку.

Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 року регламентовано організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток (паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками. Статтею першою вищезгаданого закону регламентовано, що право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено у судовому порядку і рішення суду відповідно до ст. 2 є документом, що посвідчує таке право.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 04.02.2004р. «Про організацію робіт методику розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв)» у разі виявлення після обробки проекту землеустрою факту не включення громадян, які відповідно до законодавства набули право на земельну частку (пай), до списку власників земельних ділянок таким громадянам здійснюється відповідною місцевою радою чи районною державною адміністрацією за рахунок коригування проекту, або за рахунок земель запасу чи резервного фонду.

Оскільки як установлено судом із заяви представника відповідача визнання ним позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб; позивач звернулася до суду із таким спором, бо іншого порядку отримання такого права немає і такий є законним на підставі наведених вище норм і наявних у справі документальних доказів; із Довідки Ралівської сільської ради Самбірського району №2349/06-03 від 21.12.2023р. на звернення особи установлено, що на території сільської ради наявні землі запасу, які б могли бути виділені особам, що не були включені у списки розпаювання земель, - а тому такий позов слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 7, 10, 12, 13, 206, 258, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителькою АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 , - право на земельну частку(пай) в розмірі 1,43 в умовних кадастрових гектарах із земель запасу чи резервного фонду Ралівської сільської ради Самбірського району Львівської області.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117734079
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —452/639/24

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Казан І. С.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Казан І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні