Рішення
від 18.03.2024 по справі 598/2876/23
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №598/2876/23

Провадження № 2/601/206/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 березня 2024 року

Кременецький районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Шульгач Н.М.,

з участю секретаря судового засідання Радчук І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Кременець в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог Кременецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд із позовом до відповідача ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Кременецький відділ ДРАЦС у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства.

В обґрунтування вимог позивач вказав, що у період з 2013 року по 2022 року він перебував у фактичних шлюбних стосунках з ОСОБА_2 , проживали однією сім`єю, вели спільне господарство та побут, однак шлюб у відповідних державних органах офіційно не реєстрували. За час спільного проживання у сторін по справі народилося двоє дітей: син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . При реєстрації народження дітей запис про батька був зроблений зі слів матері, відповідно до ч.1 ст.135 СК України. На даний час позивач та відповідач проживають разом та 27 серпня 2022 року зареєстрували шлюб. ОСОБА_1 вважає за необхідне визнати себе батьком своїх дітей та внести відповідні зміни в актовий запис про їх народження.

21 грудня 2023 року ухвалою судді Збаразького районного суду Тернопільської області позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог Кременецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства передано на розгляд до Кременецького районного суду Тернопільської області

Ухвалою судді Кременецького районного суду Тернопільської області від 17 січня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

В судове засідання позивач та його представник адвокат Корф П.К. не з`явилися, однак від представника позивача надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності заявлені позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнала в повному обсязі.

Представник Кременецький відділ ДРАЦС у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, подавши заяву про розгляд справи у відсутності представника відділу. При вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд встановив наступні обставини справи:

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Тернопіль Тернопільської області, що підтверджується паспортом громадянина України № НОМЕР_1 виданого 22.12.2017 року.

ОСОБА_1 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 27 серпня 2022 року. Після реєстрації шлюбу відповідач змінила прізвище на « ОСОБА_1 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 від 27.08.2022.

ОСОБА_7 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 11.09.2014 року. У графі батько вказано « ОСОБА_8 », а в графі мати « ОСОБА_5 ».

ОСОБА_9 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 22.08.2017 року. У графі батько вказано « ОСОБА_8 », а в графі мати « ОСОБА_5 ».

Згідно інформації Кременецького відділу ДРАЦС у Кременецькому районі Тернопільської області № 384/35.1-07.4 від 05.12.2023 в архіві відділу знаходяться актові записи: про народження №12 від 11.09.2014 року, складений Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області на ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ; про народження №12 від 22.08.2017 року, складений Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області на ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Державна реєстрація народження вище зазначених актових записів проведена відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов домогосподарства сім`ї ОСОБА_1 , проживаючого по АДРЕСА_1 від 28.11.2023 встановлено, що за даною адресою проживають члени його сім`ї, а саме: мати ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , дружина ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , син ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , син ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Згідно результату молекулярно-генетичного дослідження від 06.03.2024, проведеного відносно дитини ОСОБА_7 , вбачається, що ОСОБА_1 може бути біологічним батьком дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Ймовірність даної події складає 99,999 %.

Згідно результату молекулярно-генетичного дослідження від 06.03.2024, проведеного відносно дитини ОСОБА_9 , вбачається, що ОСОБА_1 може бути біологічним батьком дитини - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Ймовірність даної події складає 99,999 %.

З врахування встановлених обставин, суд вважає, що до виниклих між сторонами правовідносин слід застосувати наступні норми матеріального права.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В силу вимог ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Так, засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов`язки подружжя, підстави виникнення, зміст особистих немайнових і майнових прав та обов`язків батьків і дітей, усиновлювачів та усиновлених, інших членів сім`ї та родичів визначає Сімейний кодекс України.

Порядок визначення походження дитини регулює глава 12 Сімейного кодексу України.

Регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї (частина восьма ст. 7 Сімейного кодексу України).

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: за заявою матері та батька дитини; за рішенням суду.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

У п. 9 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», вказано, що відповідно до статей 213, 215 ЦПК України рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Європейський суд з прав людини зауважив, що «в ході національного розгляду суд призначив ДНК-тест з метою вирішення цього спору про батьківство. Тест продемонстрував, що відповідач був батьком дитини з ймовірністю 99,99 відсотків. Суд враховує, що на сьогодні ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини; його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства» (KALACHEVA v. RUSSIA, № 3451/05, § 34, ЄСПЛ, від 07 травня 2009 року).

Так, батьківство ОСОБА_1 відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підтверджено матір`ю дитини, яка як відповідач по справі позовні вимоги визнала та молекулярно-генетичним дослідженням.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, суд вважає, що позов слід задовольнити та визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , батьком ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до вимог п.п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Згідно з вимогами п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

За таких обставин, суд вважає, що необхідно внести зміни до актових записів про народження дітей ОСОБА_7 , та ОСОБА_9 , змінивши прізвища дітей та зазначивши позивача в графі «батько».

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 263, 265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог Кременецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про визнання батьківства - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , громадянина України батьком ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , який народився у с.Лосятин Кременецького району Тернопільської області, згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 , виданого Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області, актовий запис №12 від 11.09.2014 року.

Внести зміни до актового запису № 12 від 11.09.2014 року про народження ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , складеного Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області, змінивши прізвище дитини з " ІНФОРМАЦІЯ_13 " на " ІНФОРМАЦІЯ_13 " та зазначивши в графі «батько» - « ОСОБА_1 , громадянин України».

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , громадянина України батьком ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , який народився у с.Лосятин Кременецького району Тернопільської області, згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області, актовий запис №12 від 22.08.2017 року.

Внести зміни до актового запису № 12 від 22.08.2017 року про народження ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , складеного Лосятинською сільською радою Кременецького району Тернопільської області, змінивши прізвище дитини з " ІНФОРМАЦІЯ_14 " на " ІНФОРМАЦІЯ_14 " та зазначивши в графі «батько» - « ОСОБА_1 , громадянин України».

Після набрання рішенням законної сили направити рішення в орган державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення необхідних змін до актового запису про народження дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Відповідач: ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_6 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 .

Третя особа: Кременецький відділ ДРАЦС у Кременецькому районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місцезнаходження: вул.Козубського,4 м.Кременець Тернопільська область.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117735088
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —598/2876/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Шульгач Н. М.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Збаразький районний суд Тернопільської області

Гудима І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні