Ухвала
від 18.03.2024 по справі 495/8793/23
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3208/24

Справа №: 495/8793/23

Головуючий у першій інстанції Боярський О. О.

Доповідач Кострицький В. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

18.03.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Кострицького В.В., Назарової М.В., Лозко Ю.П., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою військової частини НОМЕР_1 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 року у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та зустрічною позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

Рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу задоволено. Зустрічний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради Одеської області, про позбавлення батьківських прав задоволено.

Не погодившись з вказаним рішенням, 21 листопада 2023 року представник військової частини НОМЕР_1 звернувся через суд першої інстанції до Одеського апеляційного суду з апеляційною скаргою. Разом з апеляційною скаргою скаржник заявив клопотання про поновлення строків на апеляційне оскарження, обґрунтовуючи тим, що про існування оскаржуваного рішення ВЧ НОМЕР_1 дізналась 08.11.2023 року в день реєстрації рапорта ОСОБА_2 про звільнення з лав ЗСУ, з апеляційною скаргою звернулась до Одеського апеляційного суду 21 листопада 2023 року до суду першої інстанції, що підтверджується штампом вхідної кореспонденції на апеляційній скарзі (а.с.39).

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 28 листопада 2023 року апеляційну скаргу залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

На виправлення недоліків апелянтом надано заяву про усунення недоліків вказаних в ухвалі Одеського апеляційного суду від 28.11.2023р., надавши копію квитанції про сплату судового збору.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Викладені в клопотанні обставини дають підстави для поновлення строку на оскарження судового рішення, оскільки право доступу до суду апеляційної інстанції є невід`ємною частиною права на справедливий судовий розгляд, з метою перевірки законності та обґрунтованості рішення суду першої інстанції.

Під час вирішення питання про відкриття провадження у справі поважність причин пропуску скаржником процесуального строку на апеляційне оскарження рішення Приморського районного суду м. Одеси від 29 серпня 2023 року знайшла своє підтвердження, тому апеляційне провадження може бути відкрито.

Щодо клопотання відповідача у справі, щодо відкриття апеляційного провадження у справі, судова колегія зазначає, що з доказів наданих позивачем вбачається, що стороною скаржника вказані недоліки були усунуті і скаржник зареєструвався в елктронному кабінеті підсистеми "Електронний суд", тому вбачаючи такі обставини судова колегія вважає, що таке клопотання слід залишити без задоволення .

Судовий збір сплачений в повному обсязі відповідно до вимог ЗУ Про судовий збір.

Форма і зміст апеляційної скарги відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

Підстав для повернення апеляційної скарги, залишення її без руху, відмови у відкритті провадження не вбачається.

Керуючись ст. ст. 359, 360, 361 ЦПК України, апеляційний суд-

у х в а л и в:

Клопотання військової частини НОМЕР_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 року- задовольнити.

Поновити військової частини НОМЕР_1 строк на апеляційне оскарження рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 року.

Клопотання ОСОБА_2 про повернення апеляційної скарги військової частини НОМЕР_1 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 - залишити без задовлення.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою військової частини НОМЕР_1 на рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20 вересня 2023 року.

Надіслати учасникам справи копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Встановити строк для подачі відзиву на апеляційну скаргу протягом 10 днів з моменту отримання даної ухвали.

До відзиву додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи (ч. 4 ст. 360 ЦПК України).

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції (ч. 3 ст. 360 ЦПК України).

Звернути увагу, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», який введено в дію з 18.10.2023 року, передбачено обов`язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет - https://court.gov.ua/fair/sud4813/.

Копію ухвали направити учасникам справи для відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді В.В. Кострицький

М.В. Назарова

Ю.П. Лозко

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117736112
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —495/8793/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Рішення від 20.09.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні