Рішення
від 19.03.2024 по справі 576/514/24
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/514/24

Провадження № 2/576/194/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

19 березня 2024 року Глухівський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді Колодяжного А.О.,

за участю секретаря Опанасенко Т.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань суду в м. Глухів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Глухівської міської ради Шосткинського району Сумської області, третя особа: Приватний нотаріус Шосткинського районного нотаріального округу Міхно Дар`я Валеріївна, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 , він є спадкоємцем після смерті матері, проте він не звернувся у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини, оскільки 24 лютого 2022 року відбулася збройна агресія російської федерації проти України, і він в березні 2022 року вимушений був виїхати до м. Києва до свого рідного дядька ОСОБА_3 , де перебував до листопада 2023 року. А коли в січні 2024 року він звернувся до приватного нотаріуса Міхно Д.В. з заявою про прийняття спадщини за законом після померлої ОСОБА_2 , то нотаріусом йому було роз`яснено, що ним пропущений встановлений законом шестимісячний строк на прийняття спадщини і йому необхідно звернутися до суду із заявою про визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини. Тому він вимушений звернутися до суду з даним позовом.

Позивач в підготовче судове засідання не з`явився.

Відповідач - Глухівська міська рада в підготовче судове засідання свого представника не направила, але подала заяву, у якій просила розглянути справу без участі її представника, просить розглядати справу за наявними в матеріалах справи документами.

Третя особа в підготовче судове засідання не з`явилася, хоча про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, так як розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем, а відповідно до ч. 4 ст. 206 цього кодексу у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідач визнав позов на стадії підготовчого провадження у справі, зазначивши про це в окремій письмовій заяві, а тому перевіривши та дослідивши письмові докази і матеріали справи, суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення про задоволення позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що мати позивача ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Перемога, Глухівська ТГ, Шосткинського району Сумської області у віці 69 років (а.с. 7, 8).

Згідно довідки № 46 від 31.01.2024 р., виданої виконавчим комітетом Глухівської міської ради Сумської області, на день смерті померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 . Заповіт від імені померлої ОСОБА_2 не посвідчувався Перемозькою сільською радою (а.с. 9).

Згідно довідки ВП № 1 (м. Глухів) від 30.01.2024 р. за № 58/Г-9/04-2024, наданої ОСОБА_1 відносно його рідного брата ОСОБА_4 , вбачається, що громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець с. Перемоги Глухівського району Сумської області, знаходився в розшуку з 14.10.2004 р., як особа яка зникла безвісті, та 27.06.2011 року ОСОБА_4 був визнаний судом як безвісно відсутній (а.с. 13).

За інформацією нотаріальної контори, після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась, заповіт відсутній (а.с. 11, 12).

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, а спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина 1 статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини 3 статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи зазначені обставини, заінтересованістю позивача у спадщині, відсутністю заперечень відповідача на поновлення позивачу строку для подання заяви про прийняття спадщини та з урахуванням загальних засад цивільного законодавства, суд вважає, що визначення позивачу додаткового строку для прийняття спадщини, не буде суперечити Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності, а тому задовольняє позов.

На підставі викладеного та відповідно до статей 3, 16, 1220, 1222, 1270, 1272 ЦК України, керуючись статтями 12, 13, 81, 259, 263, 264 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ( АДРЕСА_2 ,ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Перемога, Глухівської ТГ, Шосткинського району Сумської області, тривалістю один місяць.

Рішення може бути оскаржене до Сумського апеляційного суду через Глухівський міськрайонний суд Сумської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя А.О.Колодяжний

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117736789
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —576/514/24

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Колодяжний А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні