Рішення
від 14.03.2024 по справі 523/2677/24
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/2677/24

Провадження №2-о/523/186/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" березня 2024 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м. Одеси у складі колегії

головуючої судді - Середи І.В.,

присяжних - Шубіної Т.А., Гаєвої О.В.,

за участю секретаря - Щербан О.Д.,

заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представника заявників - ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Пересипської районної адміністрації ОМР - Дмитрієвої Т.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 9 в м. Одесі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, Комунальне некомерційне підприємство «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини «Одеської обласної ради», Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про усиновлення дитини,

УСТАНОВИВ:

16 лютого 2024 року ОСОБА_1 і ОСОБА_2 звернулися до Суворовського районного суду м. Одеси із заявою про усиновлення дитини, в якій просили надати їм дозвіл на усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оголосити їх батьками малолітньої,внести зміни до актового запису про народження № 237 від 18 жовтня 2019 року, складеного Березівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, змінивши: прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 »; місце народження з «Україна, Одеська область, Березівський район, місто Березівка» на «Україна, Одеська область, місто Одеса»; у графі відомості про батька і матір записати заявників, виключивши з актового запису відомості про батьків дитини.

В обґрунтування вимог заявники вказували на те, що вони перебувають у шлюбі, дітей у них не має, тому бажають усиновити ОСОБА_4 , яка позбавлена батьківського піклування, заявниця є опікуном неповнолітньої, дитина проживає у сім`ї заявників, дуже любить заявників і погоджується на усиновлення, у свою чергу заявники бажають створити для дівчинки сім`ю та мають для цього відповідні можливості.

У судовому засіданні заявники та їхній представник підтримали заяву, повідомили, що їхнє рішення усиновити дитину було виважене, вони створили належні умови для розвитку дитини, тривалий час опікуються дитиною. Крім того, заявники зазначили, що також готують документи на усиновлення молодшого брата ОСОБА_9 .

Представник Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради - Дмитрієва Т.П. також підтримала заяву, вказуючи на те, що органом опіки та піклування надано висновок про доцільність усиновлення дитини заявниками.

Представник заінтересованої особи - КНП «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини «Одеської обласної ради» у судове засідання не з`явився, повідомив суд про неможливість прибути у судове засідання для представництва інтересів малолітньої дитини, а також просив задовольнити заявлені вимоги.

Представник заінтересованої особи - Березівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, із клопотаннями до суду не звертався, письмових пояснень не надав.

Заслухавши пояснення заявників, їхнього представника, представника Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визнані кандидатами в усиновлювачі та перебувають на обліку усиновителів за № 35 у Службі у справах дітей Одеської міської ради (висновок про можливість бути усиновлювачами від 24.10.2022 № 35).

Заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі з 05 липня 2022 року (актовий запис про одруження від 05.07.2022 № 874 по Суворовському відділу ДРАЦС у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса). Подружжя виховує малолітню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для якої прагнуть створити умови справжньої сім`ї та бажають її усиновити.

Родина проживає у приватному житловому будинку зі всіма зручностями за адресою: АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності матері заявника, ОСОБА_10 . Заявник ОСОБА_1 зареєстрований за даною адресою. ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до акту обстеження складеного спеціалістами Служби у справах дітей Одеської міської ради, двоповерховий житловий будинок, складається з трьох житлових кімнат, кухні, санвузла та коридору. Всі помешкання відремонтовані, приміщення обладнані необхідними меблями та побутовою технікою. Санітарно-гігієнічний стан помешкання відповідає нормам. Для проживання, виховання та розвитку дитини створено усі необхідні умови.

ОСОБА_1 працює в ФОП « ОСОБА_11 » з 01.06.2018 та на даний момент займає посаду автослюсаря. ОСОБА_2 - домогосподарка.

ОСОБА_1 згідно з Витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВР - 000239872, наданого Департаментом інформатизації МВС України, станом на 16.08.2022 на території України до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

ОСОБА_2 згідно з Витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВР - 001720769, наданого Департаментом інформатизації МВС України, станом на 06.11.2023 на території України до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до медичних висновків заявники за станом здоров`я можуть бути усиновителями.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, у Одеському обласному центрі соціальних служб Одеської обласної державної адміністрації (довідка від 12.10.2022 № 06/01-931).

Заявники з правовими наслідками усиновлення дитини, правами та обов`язками усиновителів ознайомлені, усвідомлюють всю відповідальність прийнятого ними рішення.

Малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку з усиновлення в Службі у справах дітей Ананьївської міської ради з 14 грудня 2021 року (анкета № 286).

Відповідно до акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 18 березня 2020 року, складеного адміністрацією КНП «Ананьївська центральна районна лікарня» Ананьївської районної ради за присутності представника органів внутрішніх справ, виявлена покинута дитина жіночої статі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Мати дитини - ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканка с. Ананьїв. Відомості про батька внесені відповідно до ч. 1 ст.135 Сімейного кодексу України.

Розпорядженням Ананьївської районної державної адміністрації Одеської міської ради №68/А-2020 від 30.03.2020 «Про тимчасове влаштування малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до державного дитячого закладу на повне державне забезпечення» дитина влаштована до КНП «Білгород-Дністровський спеціалізований будинок-дитини».

Розпорядженням Ананьївської районної державної адміністрації Одеської міської ради №76/А-2020 від 08.04.2020 малолітній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Рішенням Ананьївського районного суду Одеської області від 26.05.2021 ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавлена батьківських прав стосовно доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розпорядженням Подільської районної державної адміністрації Одеської області № 22/22 від 13.01.2022 на підставі рішення Ананьївського районного суду Одеської області 26.05.2021, внесені зміни до розпорядження Ананьївської районної державної адміністрації Одеської міської ради №76/А-2020 від 08.04.2020 щодо надання статусу дитині.

Розпорядженням Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради № 579р від 30.10.2023 ОСОБА_2 призначена опікуном малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідні брати та сестри:

-ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , знятий з обліку у зв`язку з досягненням повноліття;

-ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлені у 2023 році;

-ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , усиновлені у 2012 році;

-ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , перебуває на обліку СЖО служби у справах дітей Раухівської селищної ради та знаходиться в КНП «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини». У провадженні Ананьївського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом органу опіки та піклування Раухівської селищної ради до ОСОБА_12 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Згідно з висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, наданий 01.12.2023 р КНП «Дитяча міська поліклініка № 1», дитина має діагнози: G 98 та L 99.8.

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зі станом здоров`я та соціальним походженням дитини ознайомлені і згодні її усиновити. Правові наслідки усиновлення заявникам відомі.

У зв`язку з тим, що малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за віком не усвідомлює факту усиновлення, усиновлення проводиться без згоди дитини.

ОСОБА_2 надала письмову згоду на усиновлення підопічної, ОСОБА_4 .

Служба у справах дітей Одеської міської ради вважає, що усиновлення ОСОБА_1 та ОСОБА_2 малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Відповідно до наданого висновку від 12 січня 2024 року Пересипська районна адміністрація в особі органу опіки та піклування, вважає, що усиновлення малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянами України: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

За вимогами п.п.1, 4 ч.1 ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони: невідомі; позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Згідно з вимогами ст.222 СК України на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу. Усиновлення може бути проведене без згоди цього закладу, якщо суд встановить, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Як визначено нормами ст.224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Відповідно до вимог ч.1 ст.229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

За нормами ч.ч.1, 2 ст. 231 СК України, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до вимог ч.1 ст.233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Таким чином, враховуючи те, що малолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилася без батьківського піклування та турботи, її долею ніхто не цікавиться, перебуває під опікою заявниці ОСОБА_2 , суд, враховуючи інтереси дитини, бажання і наявність можливостей у заявників забезпечити виховання, турботу, піклування, матеріальне забезпечення, вважає заяву про усиновлення такою, що підлягає задоволенню та можливим дозволити усиновлення і оголосити заявників батьками малолітньої, що є підставою для внесення змін до актових записів.

Керуючись ст.ст. 76, 81, 89, 258-259, 263-265, 268, 273, 293, 313-314, 354-355 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Пересипська районна адміністрація Одеської міської ради в особі органу опіки та піклування, Комунальне некомерційне підприємство «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини «Одеської обласної ради», Березівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про усиновлення дитини - задовольнити.

Дозволити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , РНОКПП: НОМЕР_2 , усиновлення та оголосити їх батьком та матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Направити копію рішення суду до Березівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Березівському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для внесення змін в актовому записі про народження № 237 від 18 жовтня 2019 року, складеного Березівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінивши прізвище дитини з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 », по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 »; місце народження з «Україна, Одеська область, Березівський район, місто Березівка» на «Україна, Одеська область, місто Одеса», ім`я та дату народження - залишити без змін.

В графі відомості про батька записати: ОСОБА_1 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_9 , громадянин України, місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

В графі відомості про матір записати: ОСОБА_2 , дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_10 , громадянка України, місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Виключити з актового запису № 237 від 18 жовтня 2019 року відомості про ОСОБА_20 , як про батька дитини та відомості про ОСОБА_12 , як про матір дитини.

Видати нове свідоцтво про народження дитини з урахуванням вказаних змін.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного рішення.

Суддя

Присяжні

Повне рішення складено 19 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117737580
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —523/2677/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Середа І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні