Рішення
від 15.03.2024 по справі 172/91/24
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/91/24

Провадження № 2/172/29/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.03.2024 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Лук`яненко О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності, -

В С Т А Н О В И В

Представник позивача звернувся до суду з вищевказаним позовом. В обґрунтування позовних вимог вказує, що ОСОБА_1 , на праві приватної власності належить однокімнатна квартира загальною площею 33,8 м2, житлова площа 17,5 м2, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на підставі договору купівлі-продажу, посвідченого 22 листопада 1994 року державним нотаріусом Первомайської державної нотаріальної контори Луганської області, зареєстрованим в реєстрі за № 4507.

Згідно з Реєстраційним написом в зазначеному договорі, право власності на вказану квартиру було зареєстровано за позивачем в Первомайському міському госпрозрахунковому бюро технічної інвентаризації, про що 30.12.1994 року було здійснено запис в реєстрову книгу за № 1128/8.

Відповідно до технічного паспорту на квартиру АДРЕСА_2 , однокімнатна квартира АДРЕСА_3 знаходиться на четвертому поверсі п`ятиповерхового житлового будинку, має загальну площу 33,8 кв.м, житлову 17,5 кв. м.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України позивач був вимушений покинути місце свого постійного проживання в сел. Тошківка Сєвєродонецького району (раніше Попаснянський район) Луганської області та переміститись до м. Львова.

Наразі Сєвєродонецький район Луганської області, у тому числі Гірська міська територіальна громада, до якої належить сел. Тошківка, тимчасово окупований російською федерацією.

Згідно інформаційної довідки № 361853205, з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відсутні відомості щодо зареєстрованого права власності на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 .

24.10.2023 року позивач звернувся до Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області з запитом про надання архівної даних щодо зареєстрованих речових прав на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідь на запит № 03-41/2100 від 10.11.2023 року було надано інформацію, що надати архівні дані реєстрації права власності майна, технічної документації до неї у паперовому або електронному вигляді не надається можливим у зв`язку з тим, що Бюро технічної інвентаризації, яке обслуговувало сел. Тошківка, з 2014 знаходиться на тимчасово окупованій території, а саме у м. Первомайськ Луганської області. 17 листопада 2023 року, позивач звернувся до Державного реєстратора прав на нерухоме майно виконавчого комітету Бібрської міської ради Львівського району Львівської області з заявою про реєстрацію прав власності на квартиру. Однак, 22.12.2023 року отримав рішення про відмову в проведенні реєстраційних дій № 70859664 мотивоване тим, що - Після завершення строку, встановленого частиною третьою статті 23 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», не усунені обставини, що були підставою для прийняття рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, а саме : не отримано відповіді від бюро технічної інвентаризації, що містить відомості про зареєстроване право власності на паперовому носії інформації до 1 січня 2013 року. Неможливість отримання відповіді від бюро технічної інвентаризації обумовлене тим що зазначене БТІ знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області, а отже і отримати інформацію про зареєстроване право власності на нерухоме майно не є можливим.

Просить суд визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на однокімнатну квартиру АДРЕСА_2 .

Ухвалою судді від 24.01.2024 року провадження у справі відкрито, постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Позивач у судове засідання не з`явився, про дату, місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідач надав суду заяву про розгляд справи без участі представника, у зв`язку з відсутністю майнових претензій до позивача справу просив розглянути всебічно та об`єктивно, винести рішення у відповідності до норм діючого законодавства України.

Дослідивши матеріалисправисуд приходить до такого.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно зі ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом (ч. 1 ст. 328 ЦК України).

Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону (ст. 334 ЦК України).

Відповідно до ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Пунктом 37 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 07.02.2014 року «Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав» передбачено, що з урахуванням положень частини першої статті 15 та статті 392 ЦК власник майна має право пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомостей щодо об`єкта нерухомого майна немає.

З копії рішення №70859664 від 22.12.2023 року про відмову в проведенні реєстраційних дій видно, що державним реєстратором Виконавчого комітету Бібрської міської ради Львівського району Львівської області було відмовлено у проведенні реєстраційних дій.

З копії технічного паспорту на квартиру АДРЕСА_2 видно, що вказана квартира перебуває у особистій власності громадянина ОСОБА_1 .

З копії договору купівлі-продажу посвідченого 22 листопада 1994 року державним нотаріусом Первомайської державної нотаріальної контори Луганської області, зареєстрованим в реєстрі за № 4507, а також згідно з реєстраційним написом в зазначеному договорі, право власності на вказану квартиру було зареєстровано за ОСОБА_1 в Первомайському міському госпрозрахунковому бюро технічної інвентаризації, про що 30.12.1994 року було здійснено запис в реєстрову книгу за № 1128/8.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі статтею 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

В ході розгляду справи суд встановив, що позивач у 1994 році на підставі договору купівлі-продажу придбав квартиру АДРЕСА_2 , право власності у встановленому законом порядку не оформив.

В результаті повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, змушений був виїхати з місця постійного проживання за вищевказаною адресою.

Аналізуючи вищевикладені доводи, беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносин, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_1 про визнання права власності.

Щодо розподілу судових витрат між сторонами суд зазначає таке.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 134 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог (ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України).

Враховуючи, що позовні вимоги ОСОБА_1 про визнання права власності задоволені, то з відповідача на його користь слід стягнути судові витрати у вигляді сплаченого судового збору за подання позову до суду в сумі 969,00 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 15, 316, 317, 319, 328, 334, 392 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 211, 247, 259, 263, 279 ЦПК України, -

У Х В А Л И В

1. Позов ОСОБА_1 до Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області про визнання права власності задовольнити.

2. Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на однокімнатну квартиру АДРЕСА_2 , яка має загальну площу 33,8 кв.м., житлову 17,5 кв.м.

3. Стягнути з Гірської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви до суду в сумі 969,00 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117737994
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —172/91/24

Рішення від 15.03.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні