Рішення
від 19.03.2024 по справі 185/10345/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/10345/23

Провадження № 2-о/185/17/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2024 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Зінченко А.С., присяжних Кравченко Н.А., Барчукової І.В., за участю секретаря судового засідання Коваленко К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 185/10345/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

представник ОСОБА_2 адвокат Давидов Д.О.,

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, в якій просить визнати її онука ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_1 , його опікуном, в зв`язку з тим, що ОСОБА_2 внаслідок стійкого психічного розладу не усвідомлює значення своїх дій та не здатен керувати ними.

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 25 серпня 2023 року відкрито провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки.

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 17 жовтня 2023 року у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки призначено судово-психiатричну експертизу, виконання якої доручено Дніпровській філії судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України. Провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

02.02.2024 на адресу суду надійшов супровідний лист від 10.01.2024 № 11, яким Дніпровська філія судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України надіслала медичну документацію та висновок СПЕ № 470 від 29.12.2023 стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 05 лютого 2024 року поновлено провадження у справі та призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

Заявник у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заяву підтримала у повному обсязі.

Представник ОСОБА_2 адвокат Давидов Д.О. надав заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилась, в матеріалах справи наявне подання про встановлення опіки над ОСОБА_2 , з боку бабусі ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши письмові матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, оскільки згідно ст.300 ЦПК України, ст.39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Згідно приписів ч.1 ст.60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 470 від 29.12.2023 ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. За своїм психічним станом на теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Згідно подання від 26.07.2023 Виконавчий комітет Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області вважає за доцільне призначення ОСОБА_1 , опікуном над хворим онуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 22.06.2005, копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 22.01.2005, копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 06.01.1982.

За таких обставин, суд вважає необхідним визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановити над ним опіку та призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , його опікуном.

На підставі викладеного, керуючись ст. 5, 12, 13, 81, 89, 142, 258, 259, 263-265, 268, 300 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії даного рішення про визнання фізичної особи недієздатною протягом двох років.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування при Виконавчому комітеті Богданівської сільської ради Павлоградського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 40210421), знаходиться за адресою: вул. Українська, 35-А, с. Богданівка, Павлоградський район, Дніпропетровська область.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк, з дня його проголошення, апеляційної скарги.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана через Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Рішення знаходиться в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя А. С. Зінченко

Присяжні Н.А. Кравченко

І.В. Барчукова

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117738720
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки, представник ОСОБА_2 адвокат Давидов Д.О

Судовий реєстр по справі —185/10345/23

Рішення від 19.03.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Зінченко А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні