Ухвала
від 18.03.2024 по справі 953/1897/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/1897/24

2/953/1926/24

У х в а л а

"18" березня 2024 р. Суддя Київського районного суду м. Харкова Губська Я.В., отримавши цивільну справу за позовною заявою Харківської державної академії фізичної культури до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг ,-

ВСТАНОВИВ:

12.03.2024 року через систему «Електронний суд» до Київського районного суду м.Харкова надійшла зазначена цивільна справа, яка розподілена в провадження судді Губської Я.В.

Дослідивши позовну заяву встановлено, що даний позов не відповідає вимогам ст.175 та ст.177 ЦПК Україниз наступних підстав.

Згідно ч.3ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна містити:найменування судупершоїінстанції,доякогоподається заява; повненайменування(дляюридичнихосіб)абоім`я(прізвище,ім`ятапо батькові-дляфізичнихосіб)сторінтаінших учасниківсправи,їхмісцезнаходження(дляюридичнихосіб)абомісцепроживання чиперебування(дляфізичнихосіб),поштовийіндекс,ідентифікаційнийкодюридичної особивЄдиномудержавному реєстріпідприємствіорганізацій України(дляюридичнихосіб,зареєстрованихзазаконодавством України),атакожреєстраційний номеробліковоїкарткиплатника податків(дляфізичнихосіб)зайогонаявності абономерісерію паспортадляфізичнихосіб -громадянУкраїни(якщотаківідомостіпозивачу відомі),відоміномеризасобів зв`язку,офіційноїелектронноїадреси таадресиелектронноїпошти;відомостіпро наявністьабо відсутністьелектронного кабінету; зазначенняцінипозову,якщопозовпідлягає грошовійоцінці;обґрунтованийрозрахуноксум,щостягуютьсячи оспорюються; змістпозовнихвимог:спосіб(способи)захиступравабо інтересів,передбаченийзакономчи договором,абоіншийспосіб (способи)захиступравта інтересів,якийнесуперечить законуіякийпозивач проситьсудвизначитиу рішенні;якщопозовподано докількохвідповідачів-змістпозовнихвимог щодокожногозних; викладобставин,якимипозивачобґрунтовує своївимоги;зазначеннядоказів,щопідтверджуютьвказані обставини; відомостіпровжиттязаходів досудовоговрегулюванняспору,якщотакіпроводилися,втомучислі,якщозакономвизначений обов`язковийдосудовийпорядокурегулювання спору; відомостіпровжиттязаходів забезпеченнядоказівабопозову доподанняпозовноїзаяви,якщотакіздійснювалися; перелікдокументівтаінших доказів,щододаютьсядо заяви;зазначеннядоказів,якінеможуть бутиподаніразоміз позовноюзаявою(занаявності);зазначеннящодонаявності упозивачаабоіншої особиоригіналівписьмовихабо електроннихдоказів,копіїякихдодано дозаяви; попередній(орієнтовний)розрахуноксумисудових витрат,якіпозивачпоніс іякіочікуєпонести узв`язкуізрозглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

В поданій до суду позовній заяві, всупереч вимогам ст. 175 ЦПК України не зазначено:адреси електронноїпошти відповідача, не зазначено про докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою, не зазначено про наявність у сторін електронних кабінетів.

Згідно з ч. 2 ст. 175 ЦПК України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

За правилом ч. 8 ст.14ЦПК України особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (надалі ЄСІТС), можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронний підпис», якщо інше не передбачено цим Кодексом. Особливості використання електронного цифрового підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Частиною 8 статті 43ЦПК України передбачено, що якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Відповідно до ч. 5, 6 ст.43ЦПК України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом. Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом заповнення форм процесуальних документів відповідно до Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

Відповідно до ч. 1ст. 177 ЦПК Українипозивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Позивач не виконав дані вимоги і не надав документи в електронному вигляді, які підтверджують направлення відповідачу копії позову та додатків до нього.

Подана до суду через систему «Електронний суд» позовна заява не містить відомості щодо реєстрації відповідача в системі «Електронний суд», що позбавляє суд можливості у разі відкриття провадження, на виконання вимог статті 190ЦПКУкраїни направити йому копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Відповідно до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, заява ХДАФК відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення її недоліків, а саме:

- надати докази направлення копії позовної заяви відповідачу;

- зазначити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету сторін;

- зазначити докази, які не можуть бути подані разом із позовною(за наявності).

Вказані недолікиперешкоджають вирішеннюпитання провідкриття провадженняу справі.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

Керуючись ст. 185, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Харківської державної академії фізичної культури до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг залишити без руху та надати строк для усунення зазначених недоліків протягом 10 діб з моменту отримання позивачем зазначеної копії ухвали, роз`яснивши, що у разі невиконання вищевказаних вимог у встановлений суддею строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута заявникові.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя - Губська Я.В.

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117745181
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання послуг

Судовий реєстр по справі —953/1897/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні