Ухвала
від 19.03.2024 по справі 635/313/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/313/24

Провадження № 1-в/635/87/2024

У Х В А Л А

19 березня 2024 року Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Покотилівка Харківського району Харківської області подання начальника державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» ОСОБА_4 щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання засудженого:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Мартиноша Новомиргородського району Кіровоградської області, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, до засудження мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,раніше судимого, останній раз вироком Красноградського районного суду Харківської області від 09 жовтня 2020 року за ч.2 ст.185 КК України із застосуванням ч.4 ст.70, ч.1 ст.71 КК України до остаточного покарання у виді 4 років позбавлення волі,-

ВСТАНОВИВ:

Начальник державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» ОСОБА_4 звернувся до суду з поданням, в якому просить про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого вироком Красноградського районного суду Харківської області від 09 жовтня 2020 року за ч.2 ст.185 КК України із застосуванням ч.4 ст.70, ч.1 ст.71 КК України до остаточного покарання у виді 4 років позбавлення волі.

В обґрунтування подання зазначив, що засуджений ОСОБА_5 сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

Засуджений та представник виправної колонії в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно і належним чином, надали суду заяви про розгляд справи без їх участі.

Відповідно до положень ч. 4 ст.539КПК України неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду.

Суд,вислухавши думкупрокурора,який незаперечував протизвільнення ОСОБА_5 від відбуванняпокарання умовно-достроково,дослідивши матеріалисправи,оглянувши матеріалиособової справина засудженого,вважає поданнятаким,що підлягаєзадоволенню знаступних підстав.

ОСОБА_5 відбуває покарання за вироком Красноградського районного суду Харківської області від 09 жовтня 2020 року, яким його засуджено за ч.2 ст.185 КК України із застосуванням ч.4 ст.70, ч.1 ст.71 КК України до остаточного покарання у виді 4 років позбавлення волі.

Початок строку відбування 09.10.2020, кінець строку відбування покарання 09.10.2024.

Судом встановлено, що засуджений ОСОБА_5 в місцях позбавлення волі знаходиться з 09.10.2020 року. Під час гримання в державній установі «Харківський слідчий ізолятор» характеризувався задовільно, режим тримання не порушував, стягнень та заохочень не мав.

З 29.12.2020 року відбуває покарання в державній установі «Темнівська виправна колонія (№100)», де характеризується позитивно, заохочувався два рази, стягнень не має.

Постановою начальника державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» від 16.02.2022 року переведений для подальшого відбування покарання до дільниці соціальної реабілітації як засуджений, який стає на шлях виправлення. За час відбування покарання характеризується позитивно, чотири рази заохочувався адміністрацією установи за виконання покладених обов`язків та до держання правил поведінки, встановлених Кримінально-виконавчим кодексом України та правил внутрішнього розпорядку, дотримання правил трудового розпорядку та вимог безпеки праці, стягнень не має.

Працевлаштований до будівельної бригади. До виконання поставлених завдань ставиться сумлінно.

У взаємовідносинах з іншими засудженими не конфліктний, підтримує рівні взаємовідносини з іншими засудженими.

Дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин з персоналом установи.

Спальне місце та приліжкову тумбочку утримує у чистоті і порядку, має охайний зовнішній вигляд.

Дбайливо ставиться до майна установи і предмет, якими користується при виконанні дорученої роботи, здійснює за ними належний догляд.

Виконує передбачені законом вимоги персоналу установи.

До виконання робіт із благоустрою установи ставиться з розумною ініціативою. Не допускає порушень вимог пожежної безпеки і безпеки праці.

Адміністрація виправної колонії в характеристиці зазначила, що засуджений ОСОБА_5 за час відбування покарання своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, застосування до нього ст. 81 КК України можливе.

Відповідно до положень ст. 81 КК України особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим: не менше 2/3 строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин.

Відповідно до ч.1 ст. 50 КК України покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаною винною у вчинені злочину, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Виконання призначеного покарання є доцільним тільки за тієї умови, що ним досягається поставлена в законі мета: крім кари ще і виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів. Якщо ця мета може бути досягнута ще до закінчення призначеного судом строку покарання, то в подальшому у його виконанні відпадає необхідність. З огляду на це, закон передбачає можливість застосування судом умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Згідно п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким № 2 від 26 квітня 2002 року умовно-дострокове звільнення від відбування покарання можливе лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Матеріали про умовно-дострокове звільнення, які подають органи, що відають виконанням покарання мають відображати процес виправлення засудженого на протязі всього періоду відбування ним покарання, у зв`язку з чим орган має надати дані про попередні судимості, відшкодування матеріальних збитків та витяг із рішення спостережної ради.

У відповідності до положень п. 17 вказаної Постанови Пленуму Верховного Суду України суду слід ретельно з`ясувати: ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці та навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях, а також його наміри щодо прилучення до праці. Висновок суду про виправлення засудженого повинен бути зроблений і з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, а також даних, що характеризують його особу.

Враховуючи, що засуджений ОСОБА_5 на час розгляду клопотання відбув не менше 2/3 строку покарання, залишок невідбутої частини покарання, дані про особу засудженого, його ставлення до вчиненого злочину, праці, додержання ним вимог режиму, наявність 2 заохочень, працевлаштування, громадську позицію, суд вважає, що засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення, а тому підлягає звільненню від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі умовно-достроково на невідбутий строк 6 місяців 20 днів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 537, 539 КПК України, ст. 81 КК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника державної установи «Темнівська виправна колонія (№100)» ОСОБА_4 щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,- задовольнити.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,звільнити відвідбуванняосновногопокарання увиглядіпозбавленняволі,призначеноговирокомКрасноградського районногосуду Харківськоїобласті від09жовтня 2020року,умовно достроково на невідбутий строк шість місяців 20 днів.

Ухвала можебутиоскарженадо Харківськогоапеляційногосудупротягом семиднів з дня її оголошення через Харківський районний суд Харківської області.

Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Оскарження прокурором ухвали суду щодо умовно-дострокового звільнення зупиняє її виконання.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117745799
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —635/313/24

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 11.01.2024

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні