Постанова
від 15.03.2024 по справі 487/2159/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/2159/24

Провадження №1-кс/487/1831/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2024 Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання слідчого СВ Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 42024152010000009 від 16.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

04.03.2024 слідчий СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Окружної прокуратури м.Миколаєва ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 42024152010000009 від 16.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до оригіналів документів: за договором № 04/09-1 про закупівлю товару за державні кошти ціною 7 499 165 грн. без ПДВ а також додаткових угод та інших документів, а саме: договорів, товарно-транспортних накладних; накладних, рахунків на оплату; видаткових накладних; актів прийому-передачі; сертифікатів якості; платіжних доручень; додаткових угод;специфікацій; листування між замовником та постачальником; тендерну документацію замовника, підтвердження пропозицій постачальника(в т.ч. пояснювальні записки, зведені кошторисні розрахунки вартості, кошторисні розрахунки, локальні кошториси, відомості ресурсів до локальних кошторисів, підсумкові відомості ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат тощо);документації щодо проведення переговорів до укладення договорів поставки, листування, попередні угоди та протоколи про наміри; договорів поставки та додатків до них (в т.ч. змін, доповнень, додаткових угод тощо); протоколів узгодження договірної ціни;графіків фінансування;календарних планів поставки; дефектних актів;відомостей ресурсів узгоджених замовником;документації з усунення виявлених під час приймання недоліків;актів прийому-передачі матеріалів; сертифікатів якості; документації, що підтверджує факт поставки матеріалів (специфікації, сертифікати якості, квитанції до прибуткових касових ордерів, товарні накладні, товарні чеки, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури тощо);документів про оплату, в т.ч. платіжних доручень про перерахування коштів на конкретні рахунки суб`єктів господарювання в банківських установах, в т.ч. і авансових платежів, протоколи узгодження вартості ціни або інформація щодо формування вартості цін на вказані об`єкти в договорі, які перебувають у володінні Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що вказані документи необхідні органу досудового розслідування для експертного дослідження, а також запобігання можливості їх знищення та/або внесення до них виправлень в період розслідування кримінального провадження посадовими та службовими особами Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства, які можуть бути причетними до вчинення розслідуваного злочину.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, клопотання підтримує.

Клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що в провадженні СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42024152010000009 від 16.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

Органом досудового розслідування встановлено, що восени 2023 року Комунальне спеціалізоване монтажно експлуатаційне підприємство закупило 1540 секцій пішохідного огородження, довжиною 2 метри кожна, та 1550 стійок. На сайті постачальника, ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", пішохідні огородження пропонують по 1650 грн за штуку, однак згідно тендерної документації одиниця направляючої пішохідного огородження коштує 3671,80 грн.

04.09.2023 року між Комунальним спеціалізованим монтажно експлуатаційним підприємством, в особі директора ОСОБА_5 , і Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора ОСОБА_6 укладено договір про закупівлю товару за державні кошти №04/09-1 з подальшою його поставкою за адресою: АДРЕСА_2 (ДК 021:2015 34920000-2 Дорожнє обладнання направляюче пішохідне огородження, стійки направляючого пішохідного огородження), ціна договору 7 499 165 грн. без ПДВ. Строк виконання договору до 31.12.2023

На думку органу досудового розслідування службовими особами Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства шляхом зловживання службовим становищем умисно завищено ціни на поставку 1540 штук секцій пішохідного огородження та 1550 штук стійок пішохідного огородження з метою одержання неправомірної вигоди для себе та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », під час виконання договору поставки вказаних матеріалів за адресою: АДРЕСА_2 .

На теперішній час у органу досудового розслідування виникла необхідність в одержанні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні та розпорядженні Комунального спеціалізованого монтажно-експлуатаційного підприємства, а саме документи щодо виконання умов договору укладеного між Комунальним спеціалізованим монтажно експлуатаційним підприємством, в особі директора ОСОБА_5 та Товариством з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в особі директора ОСОБА_6 про закупівлю товару за державні кошти №04/09-1 з подальшою його поставкою за адресою: АДРЕСА_2 (ДК 021:2015 34920000-2 Дорожнє обладнання направляюче пішохідне огородження, стійки направляючого пішохідного огородження), ціна договору 7 499 165 грн. без ПДВ, а саме: договорів, товаро-транспортних накладних; накладних, рахунків на оплату; видаткових накладних; актів прийому-передачі; сертифікатів якості; платіжних доручень; додаткових угод; специфікацій; листування між замовником та постачальником; тендерну документацію замовника, підтвердження пропозицій постачальника; інші документи які мають відношення до складеного договору.

Вказані документи перебувають у володінні Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства, що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 .

Іншим способом, ніж шляхом тимчасового доступу з правом вилучення вищевказаних документів, неможливо їх вивчити та дослідити, надати правову оцінку та провести експертні дослідження.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин на які він посилається, та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим надані докази обставин на які він посилається, та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

Разом з тим, слідчим не обґрунтовано та не доведено необхідність вилучення оригіналів згаданих документів.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про те, що клопотання слід задовольнити в частині надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю отримати завірені належним чином їх копії.

Такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування.

За такого клопотання слідчого належить задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 тимчасовий доступ до документів (з можливістюотримання належнимчином завіренікопії) а саме: документів за договором № 04/09-1 про закупівлю товару за державні кошти ціною 7 499 165 грн. без ПДВ а також додаткових угод та інших документів, а саме: договорів, товарно-транспортних накладних; накладних, рахунків на оплату; видаткових накладних; актів прийому-передачі; сертифікатів якості; платіжних доручень; додаткових угод; специфікацій; листування між замовником та постачальником; тендерну документацію замовника, підтвердження пропозицій постачальника(в т.ч. пояснювальні записки, зведені кошторисні розрахунки вартості, кошторисні розрахунки, локальні кошториси, відомості ресурсів до локальних кошторисів, підсумкові відомості ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат тощо); документації щодо проведення переговорів до укладення договорів поставки, листування, попередні угоди та протоколи про наміри; договорів поставки та додатків до них (в т.ч. змін, доповнень, додаткових угод тощо); протоколів узгодження договірної ціни; графіків фінансування; календарних планів поставки; дефектних актів;відомостей ресурсів узгоджених замовником; документації з усунення виявлених під час приймання недоліків;актів прийому-передачі матеріалів; сертифікатів якості; документації, що підтверджує факт поставки матеріалів (специфікації, сертифікати якості, квитанції до прибуткових касових ордерів, товарні накладні, товарні чеки, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури тощо);документів про оплату, в т.ч. платіжних доручень про перерахування коштів на конкретні рахунки суб`єктів господарювання в банківських установах, в т.ч. і авансових платежів, протоколи узгодження вартості ціни або інформація щодо формування вартості цін на вказані об`єкти в договорі, які перебувають у володінні Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), що зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1

Ухвала дійсна до 15.04.2024 (включно).

Роз`яснити посадовим особам Комунального спеціалізованого монтажно експлуатаційного підприємства положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117748491
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —487/2159/24

Постанова від 15.03.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Щербина С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні