Ухвала
від 18.03.2024 по справі 916/5738/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

18 березня 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/5738/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Богацької Н.С.

суддів: Савицького Я.Ф., Принцевської Н.М.,

розглянувши апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Одеської міської ради

на рішення Господарського суду Одеської області від 19.02.2024, ухвалене суддею Литвиновою В.В., м. Одеса

у справі № 916/5738/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія»

до відповідача: Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Одеської міської ради

про: стягнення 63258,88 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Одеської області від 19.02.2024 у справі № 916/5738/23 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» задоволено в повному обсязі, стягнуто з Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Одеської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» 63258,88 грн заборгованості та 2147,20 грн витрат зі сплати судового збору.

Не погодившись з рішенням суду, Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Одеської міської ради подало на нього апеляційну скаргу, в якій просить його скасувати та прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до вимог ст. 32 ГПК України за результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, оформленого протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями, для розгляду справи визначено судову колегію у складі головуючого судді Богацької Н.С., Савицького Я.Ф., Принцевської Н.М.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 11.03.2024 витребувано у Господарського суду Одеської області матеріали даної справи, вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою відкладено до надходження справи з суду першої інстанції.

12.03.2024 матеріали даної справи надійшли до суду апеляційної інстанції.

Розглянувши отримані матеріали, колегія суддів зазначає наступне.

Статтею 258 ГПК України встановлені вимоги до форми і змісту апеляційної скарги, пунктом 3 ч. 3 якої визначено, що до обов`язкового числа документів, що додаються до апеляційної скарги, відносяться докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Згідно статті 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні.

Згідно частині 7 статті 42 ГПК України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Згідно з частиною 2 статті 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно із ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

В якості доказів надсилання копії скарги іншій стороні у справі Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Одеської міської ради додано роздруківку з електронної пошти.

Водночас, вказана роздруківка не дає можливості перевірити вміст відправлення, обставини його фактичного направлення, а також отримання адресатом.

Колегія суддів звертає увагу, що направлення копії апеляційної скарги іншим учасникам справи засобами електронного зв`язку не звільняє апелянта від обов`язку виконання положень статей 258, 259 ГПК України щодо направлення скарги іншим учасникам за їх належною адресою, а також необхідності подання суду відповідних доказів, оформлених згідно вимог чинного законодавства.

Враховуючи викладене, колегія суддів доходить висновку, що Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Одеської міської ради до апеляційної скарги не додано належних та допустимих, в розумінні статті 77 ГПК України, доказів надсилання її копії іншим учасникам справи, що свідчить про недотримання вимог пункту 3 частини 3 статей 258, 259 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 2 статті 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

За таких обставин, оскільки скаржником не виконано вимоги п. 3 ч. 3 ст. 258 ГПК України, апеляційна скарга відповідно до статей 174, 260 ГПК України підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 174, 234, 258, 259, 260 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Одеської міської ради на рішення Господарського суду Одеської області від 19.02.2024 у справі № 916/5738/23 - залишити без руху.

Встановити Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Одеської міської ради строк для усунення недоліків апеляційної скарги шляхом подання Південно-західному апеляційному господарському суду доказів надсилання копії апеляційної скарги і доданих до неї документів листом з описом вкладення або шляхом надсилання до електронного кабінету Товариства з обмеженою відповідальністю «Одеська обласна енергопостачальна компанія» - протягом 10 днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Попередити Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Одеської міської ради, що у разі не усунення недоліків апеляційної скарги у строк, встановлений судом, апеляційна скарга буде вважатися неподаною і повернута скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддяН.С. Богацька

суддіЯ.Ф. Савицький

Н.М. Принцевська

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117749178
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення 63258,88 грн

Судовий реєстр по справі —916/5738/23

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богацька Н.С.

Рішення від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні