Ухвала
від 18.03.2024 по справі 521/5766/15-ц
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ОДЕСИ

Справа №521/5766/15-ц

Пр. №6/521/113/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2024 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого судді Сегеди О.М.

при секретарі Ткач А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів,

встановив:

У вересні 2023 року Головне управлінняПенсійного фондуУкраїни вОдеській області(далі ГУПФУ вОдеській області) звернулося до суду із заявою про видачу дублікату виконавчого листа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі №521/5766/15-ц за позовом Управління Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси (далі УПФУ в Малиновському районі м. Одеси) до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів.

В обґрунтування заяви заявник зазначив, що рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 27 травня 2015 року позовні вимоги УПФУ в Малиновському районі м. Одеси до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів були задоволені в повному обсязі та стягнуто з ОСОБА_1 переплату пенсії в розмірі 6246,00 грн.

Ухвалою Малиновського районного суду від 16 грудня 2019 року у справі №521/5766/15-ц замінено сторону виконавчого провадження з Малиновського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (ЄДРПОУ 41249156) на ГУ ПФУ в Одеській області (ЄДРПОУ 20987385).

Вказував, що виконавчий лист по даній справі було видано 01 грудня 2015 року та після отримання направлено на примусове виконання до Першого Малиновського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального Управління юстиції в Одеській області (далі - Перший Малиновський ВДВС).

Востаннє виконавчий лист направлявся на примусове виконання до Першого Малиновського ВДВС 29 липня 2020 року, та відкрито виконавче провадження №62809094.

Станом на 29 листопада 2023 року згідно даних АСВП виконавче провадження завершено, але оригінал на адресу Головного управління не надійшов.

Зазначив, що ГУ ПФУв Одеськійобласті 20 червня 2022 року звернулось з заявою до Першого Малиновського ВДВС з проханням повернути виконавчий.

12 липня 2022 року на адресу ГУ ПФУУкраїни вОдеській області надійшла відповідь вхід. №5577/14 з Першого Малиновського ВДВС в якій зазначено, що виконавчий документ було направлено стягувачу рекомендованою кореспонденцією на адресу ГУ ПФУв Одеськійобласті 15 квітня 2021 року.

Стверджував, що станом на 29 листопада 2023 року оригінал виконавчого документа разом з постановою державного виконавця на адресу ГУ ПФУв Одеськійобласті не надходив.

Посилаючись на викладені обставини, оскільки постанова державного виконавця про повернення виконавчого документа стягувачу разом з виконавчим документом до теперішнього часу не надійшли на адресу правонаступника ліквідованих управлінь Пенсійного фонду України - ГУ ПФУ в Одеській області, заявник просив суд видати дублікат виконавчого листа №521/5766/15-ц та поновити строк для його пред`явлення.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу справ між суддями Малиновського районного суду м. Одеси від 06 лютого 2024 року, у зв`язку із наданням відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку судді Леонову О.С. справу було передано на розгляд судді Сегеді О.М.

Справа отримана суддею 07 лютого 2024 року.

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 07 лютого 2024 року було прийнято заяву до провадження та призначено судове засідання (а.с. 101).

Учасники справи в судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися судом у відповідності до вимог ст. 128 ЦПК України.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення від 07 липня 1989 року Європейського суду з прав людини у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії» (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 року у справі «Смірнова проти України»).

Відомості про розгляд справ (залишення позову без руху, повернення позовної заяви, дані про відкриття провадження та дати призначення справи до розгляду) публікуються на офіційному веб-сайті Малиновського районного суду м. Одеси у відповідності до Рішення ради суддів загальних судів № 12 від 28 лютого 2013 року «Про організацію роботи з інформаційного наповнення і функціонування офіційних веб-сайтів загальних судів на офіційному веб-порталі судової влади України» та відправлено до ЄДРСР.

Європейський суд з прав людини неодноразово вказував, що на зацікавлену сторону покладається обов`язок проявляти належну увагу в захисті своїх інтересів та вживати необхідних заходів, щоб ознайомитись із подіями процесу (див. серед іншого «Гуржій проти України», заява № 326/3, 01 квітня 2008 року, «Олександр Шевченко проти України», № 8771/02, § 27, 26 квітня 2007 року). Поряд з цим, Європейський суд з прав людини (далі - ЄСПЛ) неодноразово наголошував, що національні суди мають організовувати судові провадження таким чином, щоб забезпечити їх ефективність та відсутність затримок (див. рішення ЄСПЛ від 02 грудня 2010 року у справі «Шульга проти України» № 16652/04).

Суд вважає, що неявка осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання з розгляду питання про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для його пред`явлення до виконання не перешкоджає розгляду цього питання.

Оскільки учасники справи в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява ГУ ПФУ в Одеській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що заочним рішенням Малиновського районного суду м. Одеси від 27 травня 2015 року позовні вимоги УПФУ в Малиновському районі м. Одеси до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів були задоволені в повному обсязі та стягнуто з ОСОБА_1 переплату пенсії в розмірі 6246,00 грн. (а.с. 28-29).

Вищевказане рішення набрало законної сили та на його виконання 01 грудня 20158 року було видано виконавчий лист №521/5766/15-ц, який було направлено на примусове виконання до Першого Малиновського ВДВС.

Ухвалою Малиновського районного суду від 16 грудня 2019 року у справі №521/5766/15-ц замінено сторону виконавчого провадження з Малиновського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (ЄДРПОУ 41249156) на ГУ ПФУ в Одеській області (ЄДРПОУ 20987385) (а.с. 67-69).

Востаннє вказаний виконавчий лист направлявся на примусове виконання до Першого Малиновського ВДВС 29 липня 2020 року, на підставі чого було відкрито виконавче провадження №62809094.

Згідно відповіді вхід. №5577/14 з Першого Малиновського ВДВС, виконавчий документ було направлено стягувачу рекомендованою кореспонденцією на адресу ГУ ПФУв Одеськійобласті 15 квітня 2021 року (а.с. 86).

Однак, згідно відомостей щодо повернення оригіналів виконавчих документів ГУ ПФУ в Одеській області, оригінал виконавчого документа разом з постановою державного виконавця на адресу стягувача не надходив.

Таким чином, оскільки в матеріалах справи відсутні докази того, що виконавчий лист був повернутий стягувачу та отриманий ним, то, за думкою суду, є всі підстави вважати, що виконавчий лист був втрачений.

За таких обставин, суд прийшов до висновку про поважність причин пропуску строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Відповідно до ч. 1ст. 431 ЦПК України, виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до п. 17.4 Перехідних положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зі змісту вищезазначеної статті вбачається, що дублікат виконавчого листа може видаватись у випадках втрати його оригіналу та в межах строку пред`явлення його до виконання.

Відповідно до ст. 433 ЦПК, у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа, виданого судом, подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції. Заява розглядається в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк.

Листом Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 липня 2015 року «Узагальнення про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах» роз`яснено, що при вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу у зв`язку з його втратою заявники повинні подати докази, а суди мають обов`язково перевірити, чи не було виконано судові рішення, судові накази, чи не втратили вони законної сили.

Цим же листом Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ роз`яснено, що із заявою про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу можна звернутися лише в межах строків пред`явлення їх до виконання. У разі пропуску такого строку одночасно із заявою про видачу дубліката слід подати і заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Згідно правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 21 серпня 2019 року у справі №2-836/11, якщо строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання не сплив або суд його поновив, то заява про видачу дубліката цього документа, який втрачений, вважається поданою у межах встановленого для пред`явлення його до виконання строку. Натомість, коли строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання сплив, і суд його не поновив, то за результатами розгляду заяви про видачу дубліката втраченого виконавчого документа суд відмовляє у задоволенні цієї заяви.

Встановлено, що заочне рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 27травня 2015року набрало законної сили, проте на теперішній час боржником не виконано.

У п. 9 ч. 3 ст.129Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод 1950 року.

У рішенні по справі «Горнсбі проти Греції» (Hornsby v. Greece) від 19 березня 1997 року, заява № 18357/91, п. 40 зазначається, що «…право на звернення до суду було б ілюзорним, якби національна правова система Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду одній зі сторін. Важко уявити ситуацію, щоб пункт 1 статті 6 докладно описував процедурні гарантії, які надаються сторонам цивільного судового процесу у провадженні, що є справедливим, відкритим і оперативним, і не передбачав би при цьому гарантій виконання судових рішень; тлумачення статті 6 як такої, що стосується виключно права на звернення до суду і проведення судового розгляду, могло б призвести до ситуацій, несумісних із принципом верховенства права, що його Договірні Сторони зобов`язалися дотримуватися, коли вони ратифікували Конвенцію. Отже, виконання рішення, винесеного будь-яким судом, має розглядатися як невід`ємна частина «судового процесу» для цілей статті 6.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви ГУ ПФУ в Одеській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення до виконання по справі №521/5766/15-ц за позовом УПФУ в Малиновському районі м. Одеси) до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів 6246,00 грн., оскільки заочне рішення суду від 27 травня 2015 року набрало законної сили та на теперішній час не виконано.

Керуючись ст. 433, п. 17.4 розділу XIII перехідних положень ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку на його пред`явлення по справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси до ОСОБА_1 про стягнення безпідставно набутих коштів задовольнити.

Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Одеській області пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа, виданого на підставі заочного рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 27 травня 2015 року у справі №521/5766/15-цпро стягнення з ОСОБА_1 на користь Управління пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси переплату пенсії в розмірі 6246 (шість тисяч двісті сорок шість) гривень 00 копійок.

Видати дублікат виконавчого листа на виконання заочного рішення Малиновського районного суду м. Одеси від 27 травня 2015 року у справі №521/5766/15-цпро стягнення з ОСОБА_1 на користь Управління пенсійного фонду України в Малиновському районі м. Одеси переплату пенсії в розмірі 6246 (шість тисяч двісті сорок шість) гривень 00 копійок.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя: О.М. Сегеда

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117749367
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —521/5766/15-ц

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Сегеда О. М.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 21.12.2017

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Целух А. П.

Рішення від 27.05.2015

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

Ухвала від 15.04.2015

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Леонов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні