Ухвала
від 14.03.2024 по справі 522/17560/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/17560/23

Провадження № 2/522/97/24

УХВАЛА

про залишення заяви без розгляду

14березня 2024року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого судді Суворової О.В.,

за участю секретаря судового засідання Довгань Ж.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріализаяви ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління державної міграційної служби України в Одеській області, про встановлення факту постійного проживання на території України,

ВСТАНОВИВ:

Приморським районним судом м. Одеси під головуванням судді Суворової О.В. слухається цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління державної міграційної служби України в Одеській області, про встановлення факту постійного проживання на території України.

Ухвалою суду від 28.09.2023 року справу прийнято до розгляду в порядку окремого провадження.

03.11.2023 року на адресу суду від представника заінтересованої особи ГУ ДМС України в Одеській області направлено письмові пояснення, в яких представник просить заяву про встановлення факту залишити без розгляду (а.с.30-37).

Також 03.11.2023 року від представника заінтересованої особи ГУ ДМС України в Одеській області Коблова С.С. надійшло клопотання про витребування доказів (а.с.42-45).

13.12.2023 року через систему «Електронний суд» надійшло клопотання/заява від представника заявниці - адв. Гареєва Є.Ш., в якій представник заперечує проти вищезазначеного клопотання.

Ухвалою суду від 14.12.2023 року клопотання представника заінтересованої особи ГУ ДМС України в Одеській області Коблова С.С. про витребування доказів по цивільній справі №522/17560/23 задоволено частково. Витребувано з Донбаської національної академії будівництва і архітектури (попередня назва Макіївський інженерно - будівельний інститут )

наступну інформацію: чи навчалась у Донбаській національній академії будівництва і архітектури громадянка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ? У разі підтвердження факту навчання громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Донбаській національній академії будівництва і архітектури, зобов`язано Донбаську національну академію будівництва і архітектури зазначити період навчання громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та , у випадку наявності , надати належним чином завірені копії громадянського паспорту громадянки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Витребувано з Генерального консульства Грузії в Україні в Одесі наступну інформацію: чи видавався органами внутрішніх справ Грузії громадянський паспорт СРСР, серії НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

05.02.2024 року на адресу суду на виконання ухвали суду від 14.12.2023 року з Донбаської національної академії будівництва і архітектури надійшла інформація.

21.02.2024року наадресу судуна виконанняухвали судувід 14.12.2023року з Генерального консульства Грузії в Україні в м.Одесі надійшла інформація .

У судове засідання 14.03.2024 року з`явились: представник заявниці - адв. ОСОБА_3 , представник ГУ ДМС України в Одеській області Коблов С.С.

Представник ГУ ДМС України в Одеській області просив заяву залишити без розгляду з підстав , викладених в письмових поясненнях.

Представник заявниці - адв. Гареєва Є.Ш. заперечував проти залишення заяви без розгляду.

Суд, заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання про залишення заяви без розгляду підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Порядок розгляду в окремому провадженні справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, визначений главами 1 і 6 розділу IV ЦПК України.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 293 ЦПК України).

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Визначений у ч. 1 ст. 315 ЦПК України перелік фактів, які можуть встановлюватися судом, не є вичерпним, оскільки згідно з частиною другою зазначеної статті у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав; чинне законодавство не передбачає іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення такого факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право.

Встановлення факту постійного проживання на території України на момент проголошення незалежності України або набрання чинності Законом України «Про громадянство України» є підставою для оформлення належності до громадянства України відповідно до п. 1, 2 ч. 1 ст. 3 цього Закону, згідно з якими громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України (24.08.1991 року) постійно проживали на території України; особи, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних чи інших ознак, які на момент набрання чинності Законом України «Про громадянство України» проживали в Україні і не були громадянами інших держав.

Згідно ч. 1 ст. 8 Закону України «Про громадянство України» особа (іноземець або особа без громадянства), яка сама чи хоча б один із її батьків або її дід чи баба, прадід чи прабаба, або її рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи онука народилися або постійно проживали до 24.08.1991 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України «Про правонаступництво України», або яка сама чи хоча б один із її батьків або її дід чи баба, прадід чи прабаба, або її рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра народилися або постійно проживали на інших територіях, що входили на момент їх народження або під час їх постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), а також її неповнолітні діти мають право на набуття громадянства України за територіальним походженням.

Згідно абз. 1 п. 1 розділу I Порядку № 215 для встановлення, оформлення та перевірки належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, виходу з громадянства України особа подає заяву, а також інші документи, передбачені розділом II цього Порядку.

У разі відсутності документів, що підтверджують факт постійного проживання особи у період з 17.07.1985 року по 05.04.1988 року на території, яка стала територією України відповідно до Закону України «Про правонаступництво України», або на інших територіях, що входили на момент її народження чи під час її постійного проживання до складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР), або документів, що підтверджують відповідні родинні стосунки, для оформлення набуття громадянства України подається відповідне рішення суду (п. 44 розділу ІІ Порядку № 215).

Територіальні органи Державної міграційної служби України приймають рішення про оформлення набуття громадянства України, зокрема за територіальним походженням (п. 92 розділу IV Порядку № 215).

Територіальний підрозділ Державної міграційної служби України, до якого подано документи щодо оформлення набуття громадянства України, перевіряє відповідність оформлення поданих документів вимогам законодавства України (перше речення абз. 1 п. 93 розділу IV Порядку № 215).

Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не оформлені відповідно до вимог законодавства України, територіальний підрозділ Державної міграційної служби України не пізніш як у двотижневий строк з дня надходження документів повертає їх заявникові для усунення недоліків. Якщо заявник у двомісячний строк з дня повернення йому документів не усуває недоліки та не подає документи повторно, керівник територіального підрозділу Державної міграційної служби України приймає рішення про припинення провадження за цією заявою (абз. 2 п. 93 розділу IV Порядку № 215).

Якщо документи оформлені належним чином і підтверджують наявність фактів, з якими Закон пов`язує набуття особою громадянства України, а стосовно поновлення особи у громадянстві України також відсутні передбачені Законом підстави, за наявності яких поновлення у громадянстві України не допускається, керівник територіального органу Державної міграційної служби України або його заступник приймає рішення про оформлення набуття особою громадянства України (абз. 5 п. 94 розділу IV Порядку № 215).

Якщо під час перевірки буде встановлено, що подані заявником документи не підтверджують наявність фактів, з якими Закон пов`язує набуття особою громадянства України, або стосовно поновлення особи у громадянстві України також будуть встановлені передбачені Законом підстави, за наявності яких поновлення у громадянстві України не допускається, керівник територіального органу Державної міграційної служби України або його заступник приймає вмотивоване рішення про відмову у задоволенні клопотання про оформлення набуття особою громадянства України (абз. 6 п. 94 розділу IV Порядку № 215).

За правилами ст. 26 Закону України «Про громадянство України», рішення з питань громадянства можуть бути оскаржені у встановленому законом порядку до суду.

Отже, законодавством, чинним на момент звернення ОСОБА_1 до суду із заявою про встановлення факту, було передбачено позасудовий порядок набуття громадянства України, а рішення щодо відмови (повернення) заяви (клопотання) підлягає оскарженню у встановленому законом порядку.

Подібні висновки сформував Верховний Суд і у постановах від 28.06.2023 року у справі № 584/434/21 (провадження № 61-20114св21), та від 19.07.2023 року у справі № 947/16679/21 (провадження № 61-3105св23).

Матеріали справи не містять доказів, що ОСОБА_1 отримала відмову територіального органу Державної міграційної служби України у оформленні набуття громадянства України.

Постановою Одеського апеляційного суду від 23.01.2024 року (справа№ 509/630/21 Номер провадження: 22-ц/813/1364/24) також закріплено дану позицію щодо процедури набуття громадянства України.

Таким чином, на думку суду, встановлення такого факту у судовому порядку є передчасним, оскільки заявниця не довела, що у позасудовому порядку не змогла набути громадянства України, тому суд вважає за необхідне залишити заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання на території України - без розгляду.

Керуючись ст.ст.133,142,183,247,257,260,261,293, 315, 353,354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Головного управління державної міграційної служби України в Одеській області про залишення заяви ОСОБА_1 без розгляду задовольнити.

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Головне управління державної міграційної служби України в Одеській області, про встановлення факту постійного проживання на території України - залишити без розгляду.

Ухвала суду може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали виготовлений 19.03.2024 року.

Суддя Суворова О.В.

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117749625
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання на території України

Судовий реєстр по справі —522/17560/23

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Драгомерецький М. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Суворова О. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Суворова О. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Суворова О. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Суворова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні