Рішення
від 14.03.2024 по справі 582/59/24
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/582/19/24

Справа № 582/59/24

Копія

Недригайлівський районний суд Сумської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"14" березня 2024 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі:

головуючого Яковенко Н. М.

присяжних Коренев С. О.

Балій Л. М.

за участю секретаря Ярмоленко А. І.,

з участю заявників ОСОБА_1 ,

ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки і піклування Роменської районної державної адміністрації, Дніпровський відділ держаної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення малолітньої дитини, -

В С Т А Н О В И В :

До Недригайлівського районного суду звернулися заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 із заявою про усиновлення, у якій просили усиновити ними малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внести відповідні зміни до актового запису про його народження, вказавши заявників батьками дитини.

Заява мотивована тим, що заявники перебувають у зареєстрованому шлюбі. У липні 2023 року заявники прийняли рішення усиновити дитину. З цією метою вони пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування на базі Сумського обласного центру соціальних служб. Після того 03 серпня 2023 року були рекомендовані до включення до Єдиного електронного банку про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, як сім`я потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів. Відповідно до розпорядження Роменської районної державної адміністрації 16 листопада 2023 року заявникам передано на виховання та спільне проживання дитину-сироту ОСОБА_3 . Із того часу ОСОБА_4 проживає із ними, в них склалися гарні стосунки і вони бажають усиновити цю дитину.

Ухвалою суду від 15 січня 2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

У судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 свою заяву підтримали, пояснили, що є подружжям, власних дітей не мають, тому прийняли рішення усиновити дитину. Для цього пройшли відповідне навчання та прийняли в свою сім`ю хлопчика сироту ОСОБА_3 . За той час, який дитина проживає разом із ними, вони полюбили його як рідного та дійсно стали сім`єю. ОСОБА_4 називає їх татом і мамою і дуже прихильний до них. Наслідки усиновлення заявникам зрозумілі.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, направили до суду заяви, у яких просили судове засідання провести без участі заявників, проти задоволення вимог не заперечували (а.с.51,72).

Суд, заслухавши позицію заявників, дослідивши матеріали справи, дійшов до таких висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі із 17 вересня 2011 року, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 (а.с.11).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 пройшли курс підготовки з питань виховання дітей сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, що підтверджується копією довідки №81 (а.с.27-28).

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.12) встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_3 в м. Київ. Його батьками зазначені ОСОБА_5 , ОСОБА_6 .

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька (а.с.13) встановлено, що відомості про батька ОСОБА_3 внесені за вказівкою матері, відповідно до ст. 135 СК України (а.с.13).

Із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Ніжин (а.с.19).

Із довідки виконавчого комітету Ніжинської міської ради (а.с.23) вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , не має братів та сестер.

Як вбачається з рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради Чернігівської області № 500 від 09 листопада 2023 року малолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було встановлено статус дитини-сироти, оскільки його мати ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.20).

Наказом служби у справах дітей Недригайлівської селищної ради №12-ОД від 25 вересня 2023 року тимчасово влаштовано малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в прийомну сім`ю ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , за адресою АДРЕСА_1 (а.с.18).

Із розпорядження Роменської районної державної адміністрації Сумської області № 181-ОД від 15 листопада 2023 року «Про влаштування на виховання та спільне проживання до прийомної сім`ї дитини-сироти» вбачається, що ОСОБА_3 з 16 листопада 2023 року було передано в сім`ю заявників на виховання та спільне проживання, де він знаходиться до цього часу (а.с.21).

Відповідно до висновків про стан здоров`я заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які видані Комунальним некомерційним підприємством «Недригайлівська лікарня» Недригайлівської селищної ради від 17.11.2023 за станом здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 можуть бути усиновлювачами (а.с.16-17).

Із висновку органу опіки та піклування Роменської районної державної адміністрації №01-26/4946 від 13 грудня 2023 року щодо доцільності усиновлення дитини ОСОБА_3 вбачається, що усиновлення заявниками дитини є таким, що повністю відповідає його інтересам (а.с.29).

Зокрема у висновку зазначено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 11 серпня 2023 року були взяті на облік служби у справах дітей Роменської районної державної адміністрації як кандидати в усиновлювачі, про що наданий відповідний висновок (висновок служби у справах дітей Роменської районної державної адміністрації щодо можливості ОСОБА_1 та ОСОБА_2 бути усиновлювачами від 11.08.2023 № 01-10/214).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на території України станом на 20.01.2023 до кримінальної відповідальності не притягуються, незнятої чи непогашеної судимості не мають та в розшуку не перебувають.

05 грудня 2023 року службою у справах дітей Недригайлівської селищної ради проведено обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживають за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.26).

Кандидати в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ознайомлені зі станом здоров`я дитини ОСОБА_3 , оскільки заявниками 17 листопада 2023 року проведено медичне обстеження дитини в Комунальному некомерційному підприємстві «Недригайлівська лікарня» Недригайлівської селищної ради та надано відповідний висновок про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини (а.с.24).

Опитування дитини ОСОБА_3 судом не проводилося через його малолітство.

Відповідно до ст.ст. 207, 208 Сімейного кодексу України усиновленою може бути дитина. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно зі статтею 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до статті 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

За змістом ст. 217 СК України усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, що передбачено ч. 4 ст. 218 СК України.

Згідно зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Згідно зі ст. 224 СК України суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Згідно вимог ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Суд враховує, що заявники можуть бути усиновлювачами, відповідно до вимог частин 1 та 3 ст. 211 СК України, оскільки вони повнолітні, дієздатні особи. Обставин, визначених статтею 212 СК України, які б перешкоджали заявникам бути усиновлювачами, судом не встановлено.

При вирішенні заяви, суд враховує мотиви заявників для усиновлення дитини, їх бажання створити для дитини справжню родину. Заявники проживають із ОСОБА_7 однією сім`єю, утримують та виховують його. Між ними та дитиною склалися теплі, родинні стосунки.

Дослідивши обставини справи, враховуючи мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину, суд дійшов висновку, що заявники за своїм станом здоров`я, матеріальним, сімейним станом та умовами проживання, ставленням до виховання дитини можуть забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя та розвитку усиновлюваної малолітньої дитини.

Також підлягає задоволенню вимога щодо внесення змін до актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , в частині зазначення заявників батьком та матір`ю дитини, зміни його прізвища та по батькові, оскільки суд вважає, що таке рішення забезпечить стабільні та гармонійні умови для життя дитини, надасть йому змогу відчути в майбутньому себе повноцінним членом сім`ї та захистить його інтереси. При цьому, судом враховано також положення ч. 4 ст. 295 ЦК України, згідно якого прізвище, власне ім`я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені, в тому числі й у разі її усиновлення.

Таким чином, суд дійшов висновку, що усиновлення ОСОБА_3 провадиться у його найкращих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 310, 312, 313, 314 , 352, 354 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи: орган опіки і піклування Роменської районної державної адміністрації, Дніпровський відділ держаної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про усиновлення малолітньої дитини, - задовольнити.

Усиновити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , малолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Київ.

Зобов`язати Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести до актового запису №1509 від 05.06.2018, складеного на малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні зміни: вказати батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, місце проживання якого зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , вказати матір`ю дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянку України, місце проживання якої зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , змінити прізвище дитини « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 »; змінити по-батькові дитини « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_11 », ім`я, дату та місце народження залишити без змін.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 19 березня 2024 року.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: Н. М. Яковенко

Присяжні: С. О. Коренев

Л. М. Балій

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117750729
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —582/59/24

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні