Ухвала
від 19.03.2024 по справі 766/4074/24
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/4074/24

н/п 2-з/766/145/24

УХВАЛА

з питання забезпечення позову

19 березня 2024 року м. Херсон

Суддя Херсонського міського суду Херсонської області Ус О.В., розглянувши матеріали заяви керівника Олешківської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області про забезпечення позову до ОСОБА_1 про повернення земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

18.03.2024 р. до суду звернувся керівник Олешківської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області з позовом до ОСОБА_1 про повернення земельної ділянки, в якому просить зобов`язати ОСОБА_1 повернути у власність територіальної громади в особі Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області земельну ділянку за кадастровим номером 6520386500:02:012:0007 площею 1 га, розташовану на території Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області.

Позов, зокрема, мотивований тим, що за даними Публічної кадастрової карти України земельна ділянка з кадастровим номером 6520386500:02:012:0007, яка передана у власність ОСОБА_1 , розташована в межах 2-х кілометрової прибрежної захисної смуги Дніпробузького лиману, розташованого в північній частині Чорного моря на відстані до 339 метрів від урізу води (410 метрів до верхньої точки) та, відповідно до вимог Земельного та Водного кодексів України, відноситься до земель водного фонду.

Провадження у справі станом на 19.03.2024 року не відкрито.

Разом із позовною заявою керівником Олешківської окружної прокуратури Херсонської області подано заяву про забезпечення позову, в якій просить вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку з кадастровим номером 6520386500:02:012:0007 площею 1,0 га, яка знаходиться на території Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області; заборонити ОСОБА_1 розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 6520386500:02:012:0007 з іншими земельними ділянками.

В обгрунтування заяви про забезпечення позову зазначено, що спірна земельна ділянка наразі перебуває у власності відповідача, існує можливість її відчуження третім особам, зміни конфігурації (об`єднання, поділу), вчинення інших дій, які можуть утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду про повернення земельної ділянки державі, що зумовює необхідність у забезпеченні позову.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, дослідивши матеріали справи в межах заявленої заяви, суд дійшов наступного.

За п. 3 рішення Вищої ради правосуддя №566/0/15-23 від 30.05.2023 р. «Про відновлення роботи Херсонського міського суду Херсонської області, зміну територіальної підсудності судових справ окремих судів Херсонської області змінено з 1 червня 2023 року територіальну підсудність судових справ: Білозерського районного суду Херсонської області, Цюрупинського районного суду Херсонської області, Генічеського районного суду Херсонської області, Голопристанського районного суду Херсонської області, Новотроїцького районного суду Херсонської області Херсонському міському суду Херсонської області.

За приписами ч.1 ст. 30 ЦПК України (виключна підсудність) станом на день подання позовної заяви та заяви про забезпечення позову, розгляд цієї справи територіально підсудний Херсонському міському суду Херсонської області.

За правиламистатті 149 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжиття передбаченихстаттею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно ізстаттею 150 ЦПК Українипозов забезпечується, зокрема, шляхом накладення арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб, забороною вчиняти певні дії.

Під арештом майна слід розуміти заборону розпоряджатися цим майном, а в певних випадках - і користуватися ним.

Складовими права власності на нерухоме майно є право розпорядження, володіння та користування цією нерухомістю.

У порядку забезпечення позову позивач вважає за необхідне тимчасово обмежити відповідача у праві розпорядження спірним майном, що полягає у його арешті, що є складовою оспорюваного права власності.

Конкретний захід забезпечення позову буде співмірним позовній вимозі, якщо при його застосуванні забезпечується: збалансованість інтересів сторін та інших учасників судового процесу під час вирішення спору; можливість ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача без порушення або безпідставного обмеження прав та охоронюваних інтересів інших учасників справи чи осіб, що не є її учасниками; можливість виконання судового рішення у разі задоволення вимог, які є ефективними способами захисту порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Такі висновки наведені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 15 вересня 2020 року у справі № 753/22860/17 (провадження № 14-88цс20) та у постанові Верховного Суду в складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 27 жовтня 2020 року у справі №200/17474/18 (провадження № 61-8712св19).

Єдиною підставою для забезпечення позову відповідно до частини 2статті 149 ЦПК Україниє наявність обставин, що можуть істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або забезпечити ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду, а також з огляду на те, що невжиття заходів по забезпеченню позову може зробити неможливим або утруднити виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог позивача.

Судом встановлено, що право власності на спірні земельні ділянки зареєстровано за ОСОБА_1 , що підтверджено витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-9931424182024 від 28.02.2024 р.

Оцінюючи обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів, судом враховується обставини, які можуть зробити неможливим ефективний спосіб захисту прав держави, оскільки відповідач має можливість розпорядитися майном, що є предметом спору.

За таких обставин, суд дійшов висновку що невжиття вказаних заявником заходів забезпечення позову може істотно утруднити чи зробити неможливим ефективний захист порушених прав та інтересів заявника, за захистом яких він звернувся.

Заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті, та враховуючи можливий негативний вплив і наслідки на відновлення порушеного права позивача в разі задоволення позову, виходячи зі співмірності позовних вимог, суд дійшов висновку про забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельні ділянки та забороною розпорядження, змінення цільового призначення та конфігурації спірних земельних ділянок.

Накладення арешту на майно фактично є обмеженням права власності (в частині права розпорядження майном), яке закріпленеКонституцією України, але забезпечення позову є тимчасовим обмеженням і його значення полягає в тому, що ним захищаються законні інтереси позивача на той випадок, коли невжиття заходів забезпечення позову може потягти за собою неможливість виконання судового рішення.

У відповідності до ч. 1-3ст. 154 ЦПК України, суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову.

Суд зобов`язаний застосовувати зустрічне забезпечення, якщо: 1) позивач не має зареєстрованого в установленому законом порядку місця проживання (перебування) чи місцезнаходження на території України та майна, що знаходиться на території України, в розмірі, достатньому для відшкодування можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові; або 2) суду надані докази того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду про відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові.

У зв`язку з тим, що у суду відсутні відомості, передбачені ч. 3ст. 154 ЦПК Українидля вирішення питання щодо необхідності застосування зустрічного забезпечення позову, судом вказане питання одночасно з вирішенням питання щодо забезпечення позову не вирішується.

Відповідно до ч.7ст.158 ЦПК України, у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

За ч.1ст. 156 ЦПК Україниза клопотанням учасника справи суд може допустити заміну одного заходу забезпечення позову іншим. Частина 1 ст.158ЦПК України передбачає, що суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Крім того, за ч.1ст. 156 ЦПК Україниза клопотанням учасника справи суд може допустити заміну одного заходу забезпечення позову іншим.

Ухвала в повному обсязі складена 19 березня 2024 року.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.149-150,157,258-260,353 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Заяву керівника Олешківської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області про забезпечення позову до ОСОБА_1 про повернення земельної ділянки задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку, яка знаходиться на території Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області, з кадастровим номером: 6520386500:02:012:0007, площею 1,0 га.

Заборонити ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 6520386500:02:012:0007 з іншими земельними ділянками.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Примірник ухвали про забезпечення позову залежно від виду вжитих заходів одночасно з направленням заявнику направляється судом для негайного виконання всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також відповідним державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів.

Відповідно до вимогст.153 ЦПК України, подання апеляційної скарги не зупиняє виконання ухвали про забезпечення позову.

Суд роз`яснює, що у відповідності до ч. 4ст. 157 ЦПК України, особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Херсонського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Стягувач: Олешківська окружна прокуратура Херсонської області (код ЄДРПОУ 0485112024, місцезнаходження: м. Миколаїв, пр-т. Богоявленський, 314) в інтересах держави в особі Станіславської сільської ради Херсонського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 44744830, місцезнаходження: Херсонська область, Херсонський район, с. Станіслав, вул. Свободи, буд. 15).

Боржник: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Строк пред`явлення даної ухвали до виконання - 3 роки.

СуддяО. В. Ус

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117751156
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —766/4074/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні