Ухвала
від 19.03.2024 по справі 45/30б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

у справі про банкрутство

19.03.2024 Справа № 45/30б

Господарський суд Донецької області у складі судді Лейби М.О., за участі секретаря судового засідання Ісмаїлової М.Я., розглянувши у судовому засіданні

заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області

про заміну сторони у справі

за заявою ініціюючого кредитора (заявника) Управління Пенсійного Фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області, смт.Велика Новосілка, Донецька область

до боржника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, с.Іскра, Донецька область

про банкрутство

Представники сторін не з`явилися

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Господарського суду Донецької області на стадії ліквідаційної процедури знаходиться справа про банкрутство Сільськогосподарського Товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, порушена згідно з ухвалою від 18.07.2007 за заявою ініціюючого кредитора Управління Пенсійного Фонду України в Великоновосілківському районі Донецької області, повноваження ліквідатора виконує арбітражний керуючий Пропадущий Андрій Володимирович.

05.03.2024 через систему "Електронний суд" до суду від Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області надійшла заява про заміну сторони (кредитора) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Вказана заява призначено до розгляду в судовому засіданні 19.03.2024.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до частини 1 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У засідання суду 19.03.2024 представники сторін не з`явилися. Будь-яких заяв чи клопотань з процесуальних питань, в тому числі про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, до суду не надходило.

Враховуючи не визнання явки учасників справи обов`язковою, беручи до уваги поточну ситуацію щодо введення на території України воєнного стану, а також тривалість здійснення провадження у даній справі, суд розглядає заяву за відсутності учасників справи за наявними в матеріалах справи документами.

Дослідивши заяву про заміну сторони та наявні матеріали справи, суд виходить з такого:

У поданій заяві заявник просить суд замінити кредитора у справі Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010) на підставі статті 52 ГПК України та статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства.

В обґрунтування поданого клопотання, заявник зазначає про те, що відповідно до статті 4 Закону України "Про загальнообовязкове державне соціальне страхування" (зі змінами в редакції Закону, який набув чинності 01.01.2023), уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України. В свою чергу Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду реорганізовано шляхом їх приєднання до Пенсійного фонду України з 01.01.2023. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Крім того, згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22.05.2023 внесено запис про державну реєстрацію припинення Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Суд зазначає, що правонаступництво кредитора у справі про банкрутство здійснюється на підставі спеціальної процесуальної норми яку містить Кодекс України з процедур банкрутства, яка підлягає переважному застосуванню щодо норм ГПК України, оскільки існує відмінність між регулюванням правонаступництва у справі про банкрутство, передбаченого статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства і процесуальним правонаступництвом, передбаченим статтею 52 ГПК України.

Згідно зі статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства здійснюється правонаступництво кредитора у справі про банкрутство. Заміна кредитора у справі про банкрутство правонаступником відповідно до статті 47 Кодексу України з процедур банкрутства тягне за собою внесення змін до затвердженого ухвалою господарського суду реєстру вимог кредиторів щодо особи кредитора.

Процесуальне правонаступництво за статтею 52 ГПК України допускає заміну сторін у справі - позивача, відповідача, і не має наслідком внесення змін до затвердженого ухвалою місцевого суду реєстру вимог кредиторів щодо особи кредитора.

Відповідно до статті 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі. Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Частиною 1 статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

В ухвалі Господарського суду Донецької області від 10.09.2018 встановлено, що відповідно до відновлених матеріалів справи №45/30б про банкрутство Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Нова зоря, кредитором у даній справі є, зокрема, Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоновосілківському районі Донецької області (код ЄДРПОУ 26318952).

Вказаною ухвалою суду замінено кредитора Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоновосілківському районі Донецької області (код ЄДРПОУ 26318952) на правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325331).

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 №1442 "Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України" Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області з 01.01.2023 припинено та реорганізовано шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

З 01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" №2620-IX від 21.09.2022 (далі - Закон №2620-IX).

Частиною 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2620-IX визначено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 41325231) припинено 22.05.2023 в результаті реорганізації. Правонаступник Пенсійний фонд України.

Відповідно до частини 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2620-IX стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Таким чином, Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області є правонаступником прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

З огляду на вищевикладене, на підставі приписів чинного законодавства, суд дійшов висновку про задоволення заяви про заміну кредитора Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Керуючись статями статтями 1, 2, 6, 9, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, частиною 6 статті 12, статтею 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про заміну сторони (кредитора) Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Замінити кредитора Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на його правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010).

Ліквідатору внести відповідні відомості до реєстру вимог кредиторів. Уточнений реєстр вимог кредиторів надати суду.

Ухвала набрала законної сили 19.03.2024 та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду у строки, передбачені ГПК України.

Суддя М.О. Лейба

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752685
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/30б

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба Максим Олександрович

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька Ірина Кузьмінічна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні