Ухвала
від 18.03.2024 по справі 908/642/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

18.03.2024 справа № 908/642/24

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Левкут Вікторія Вікторівна, розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» (вул. Хохлових Сім`ї, буд. 8, офіс 9, м. Київ, 04119 - згідно ЄДР; вул. Жилянська, 59, оф. 1401, м. Київ, 01033 - зазначено позивачем)

до відповідача комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради (вул. Шевченка, буд. 45-а, м. Токмак, Запорізька область, 71701)

про стягнення 1078404,60 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення з комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради 1078404,60 грн. вартості спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу №09-04 від 06.09.2021.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.03.2024 справу № 908/642/24 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 ГПК України встановлено вимоги щодо предмета спору, їх обґрунтування та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 ГПК України (в редакції від 18.10.2023) позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, які відповідно до ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" є достовірними, адресою місцезнаходження товариства з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» є: вул. Хохлових Сім`ї, буд. 8, офіс 9, м. Київ, 04119. Однак, у позовній заяві адресою місцезнаходження позивача зазначено: вул. Жилянська, 59, оф. 1401, м. Київ, 01033.

Таким чином, позивач не виконав вимоги п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки у позовній заяві зазначено неправильні відомості щодо місцезнаходження позивача.

Також у позовній заяві допущено описку щодо назви відповідача, замість комунальне підприємство «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради зазначено комунальне підприємство «Токмак Біонергія» Токмацької міської ради, що підлягає виправленню.

Крім того, позивачем у поданому позові не зазначено інформації щодо наявності або відсутності у відповідача зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд"), що є порушенням п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України.

Згідно із вимогами п. 1 ч. 1 статті 164 ГПК, ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів листом з описом вкладення. До позовної заяви в обов`язковому порядку додаються докази відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Одною з передумов забезпечення доступу до суду є наявність в особи права на судовий захист. Це право випливає з ч. 3 ст. 8, ч. 1 ст. 55 Конституції України.

Відповідно до ст. 124, п. п. 2, 3, 4 ч. 2 ст. 129 Конституції України, ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі. Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Отже, згідно з вимогами ст.ст. 164, 172 ГПК України обов`язковою умовою для відкриття провадження у справі є виконання позивачем (особою, яка має право звертатися до суду в інтересах інших осіб) зобов`язання щодо надсилання учасникам справи копії позовної заяви та доданих до неї документів та надання відповідних доказів суду (додання їх до позовної заяви). Невиконання зазначених вимог та ненадання суду відповідних доказів виконання зазначеного обов`язку є безумовною підставою для залишення позовної заяви без руху.

Належними доказами відправлення учасникам іншим справи копії позовної заяви та доданих до неї документів, при зверненні до господарського суду, є оригінали опису вкладення та документу, що підтверджує надання поштових послуг (поштова накладна, касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України наказом № 309 від 22.12.2022, зареєстрований в у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004, затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Згідно вказаного Переліку (в редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 41 від 09.02.2023) вся територія Токмацької міської територіальної громади входить до переліку тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України (з 26.02.2022 по теперішній час).

Комунальне підприємство «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради (відповідач) має зареєстроване місцезнаходження: вул. Шевченка, буд. 45-а, м. Токмак, Запорізька область, 71701, що перебуває в тимчасовій окупації, відділення поштового зв`язку не функціонують, у зв`язку із чим доставка поштової кореспонденції не здійснюється.

Враховуючи введений воєнний стан в Україні та тимчасову окупацію деяких територій, з метою додержання принципів рівності та змагальності всіх учасників судового процесу допускається направлення документів всіма можливими та доступними способами зв`язку, в тому числі електронною поштою, зокрема на адресу електронної пошти яка вказується відповідною стороною в договорі, укладеному з позивачем, який звертається до суду.

В преамбулі позовної заяви позивачем вказана електронна адреса відповідача: tomak_bioenergi@ukr.net, однак доказів направлення копії позовної заяви з доданими документами на вказану електронну адресу відповідача позивач не надає.

Отже, відповідні докази направлення відповідачу копії позовної заяви взагалі відсутні, що не відповідає положенням статей 162, 172 ГПК України.

Частиною 2 ст. 164 ГПК України визначено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В тексті позовної заяви зазначено, що у зв`язку знаходженням відповідача на території, відділення поштового зв`язку на який не функціонують, претензія про сплату заборгованості від 26.10.2022 направлялась на адресу Токмацької міської військової адміністрації Пологівського району Запорізької області та копія претензії направлялась на електронну відповідача tomak_bioenergi@ukr.net.

Позивач в переліку додатків навів докази, які він подає разом із позовною заявою, однак доказів направлення претензії від 26.10.2022 позивач суду не надав, чим порушив вимоги ч. 2 ст. 164 ГПК України.

Вищенаведене порушення є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» та надання позивачу строку для усунення вищевказаних недоліків у термін 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 03.04.2024.

Відповідно до ч. 13 ст. 176 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява залишається без розгляду.

За визначенням ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 176, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» до комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради про стягнення 1078404,60 грн. - залишити без руху.

2. Надати товариству з обмеженою відповідальністю «ХАЙАТ ЕСТЕЙТ» строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 03.04.2024, шляхом надання суду:

- письмових уточнень щодо місцезнаходження позивача та описки у назві відповідача;

- письмової інформації щодо відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача;

- доказів направлення копії позовної заяви та додатних до неї документів на електронну адресу відповідача: tomak_bioenergi@ukr.net;

- доказів направлення претензії про сплату заборгованості від 26.10.2022 на електронну відповідача;

- витребувану інформацію надати до суду у вказаний вище строк.

Суд звертає увагу, що 03.04.2024 є останнім днем строку, коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46. "Гаряча" телефонна лінія суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі - в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу оформлено і підписано у відповідності до вимог ст.ст. 234, 235 ГПК України 18.03.2024.

Суддя В.В. Левкут

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752820
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1078404,60 грн

Судовий реєстр по справі —908/642/24

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні