Ухвала
від 14.03.2024 по справі 908/3854/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/24/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.03.2024 Справа № 908/3854/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ярешко О.В., при секретарі судового засідання Красніковій С.І.

за участю представників учасників справи:

від позивача Марченко О.П. довіреність від 24.04.2023 року

від відповідача Джаним М.С., довіреність № 10 від 31.01.2024

від третьої особи-1 Омельяненко В.В. посвідчення адвоката № ЗП001245 від 27.02.2017

від третьої особи-2 Шостак Д.Ю., довіреність від 15.01.2023

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/3854/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Збут-Енерго Плюс (пр. Героїв Харкова, буд. 64А, м. Харків, Харківська область, 61001)

до відповідача: Ліцей № 24 Мелітопольської міської ради Запорізької області (пр. Соборний, буд. 164, м. Запоріжжя, 69107)

третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство Запоріжжяобленерго (вул. Сталеварів, буд. 14, м. Запоріжжя, 69035)

третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Мелітопольська міська рада Запорізької області (пр. Соборний, буд. 164, м. Запоріжжя, 69107)

третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (м. Київ, вул. Сімї Бородських, 19)

третя особа-4, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Національна енергетична компанія «УКРЕНЕРГО» (м. Київ, вул. С. Петлюра, 25)

про стягнення 47 915,0 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою судді Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В. від 15.02.2024 ухвалено перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду справи № 908/3854/23 за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання 14.03.2024 о/об 12 год. 00 хв. Явка представників учасників справи визнана обов`язковою. Зобов`язано позивача надати суду в строк до 07.03.2024 документальні докази на підтвердження обставин щодо фактичного надання та споживання відповідачем у спірний період (з лютого по липень 2022 включно) електричної енергії. Зобов`язано ПАТ «Запоріжжяобленерго» надати суду в строк до 07.03.2024 документальні докази на підтвердження обставин, викладених у письмовому поясненні третьої особи-1, щодо фактичного надання та споживання відповідачем у спірний період (з лютого по липень 2022 включно) електричної енергії, передання відповідачем показань лічильників щодо споживання електричної енергії в спірний період.

У судове засідання з`явився представник позивача в режимі відеоконференції, представники відповідача та третіх особ-1,2.

08.03.2024 року через систему «Електронний суд» надійшло клопотання представника позивача про долучення додаткових пояснень та доказів до матеріалів справи. Вказані докази не були надані позивачем разом з позовною заявою, оскільки необхідність їх подання виникла у зв`язку з позицією відповідача, раніше споживач не надав постачальнику своїх заперечень проти наявної заборгованості.

14.03.2024 року через систему «Електронний суд» надійшла заява відповідача про відмову в задоволенні клопотань позивача. Вважає надані позивачем додаткові пояснення, аргументи та долучені до них документів не стосуються ухвали від 15.02.2024 року. Інші учасники процесу проти задоволення клопотання не заперечили.

07.03.2024 через систему «Електронний суд» надійшло клопотання представника третьої особи-1, про продовження строку підготовчого провадження та строку для надання додаткових доказів, витребуваних судом. Обґрунтувано тим, що справа є складною, змістовною, потребує певного часу для належної підготовки, отримання додаткових доказів, а також залучення чисельної кількості спеціалістів різних служб (відділів) ПАТ «Запоріжжяобленерго» для надання відповідей, письмових доказів та консультацій з певних питань по даній справі, а також підготовки клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Для встановлення дійсних обставин справи, суд вважає за необхідне встановити ПАТ «Запоріжжяобленерго» додатковий строк 29.03.2024 для надання доказів, витребуваних ухвалою суду від 15.02.2024.

Строк підготовчого провадження в справі спливає 15.04.2024. Таким чином, суд відмовляє в задоволенні клопотання про продовження строку підготовчого провадження в зв`язку з його процесуальною необґрунтованістю та в зв`язку з тим, що воно заявлено передчасно.

14.03.2024 року через систему «Електронний суд» надійшло клопотання третьої особи-1 про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг та Національної енергетичної компанії «УКРЕНЕРГО». Обґрунтовано тим, що з урахуванням предмету та підстав позову, розгляду та дослідженню підлягають відносини у сфері купівлі-продажу електроенергії, де задіяні органи публічного та приватного сектору, які мають певні права та обов`язки, а також несуть відповідальність за свою діяльність; при розгляді справи мають досліджуватися обставини, які є наслідком реалізації повноважень відповідних органів, а також обсяг їх відповідальності.

14.03.2024 року через систему «Електронний суд» надійшла заява відповідача про відмову в задоволенні клопотання ПАТ «Запоріжжяобленерго» від 06.03.2024. Обґрунтовано тим, що відповідне клопотання не містить жодних обґрунтувань, яким саме чином рішення у справі № 908/3854/23 може вплинути на права та обов`язки вказаних осіб щодо однієї із сторін.

У судовому засіданні представники відповідача та третьої особи-2 заперечили проти клопотання, представник позивача просив вирішити на розсуд суду.

Згідно ч. 2 ст 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

До повноважень НКРЕКП належить моніторинг ринків у сферах енергетики та комунальних послуг, зокрема в аспекті питань, що стосуються належності виконання учасниками енергетичного ринку своїх зобов`язань. Моніторинг виконання

учасниками ринку електричної енергії своїх зобов`язань належить до безпосередніх обов`язків НКЕКП.

ПАТ Укренерго, відповідно до чинного законодавства, як оператор системи передачі, виконує функції диспетчерського управління об`єднаної енергетичної системи України та забезпечує організацію та адміністрування комерційного обліку виробленої електричної енергії. Крім того, ПрАТ НЕК Укренерго, як адміністратор комерційного обліку, є останнього ланкою у формуванні сертифікованих даних комерційного обліку виробленої й відпущеної в ОЕС України електроенергії, що передаються іншим учасникам ринку, а, отже, володіє всіма необхідними даними щодо фактичного обсягу відпуску електроенергії ПАТ «Запоріжжяобленерго».

З урахуванням предмету та підстав позову, оскільки у цій справі розгляду та дослідженню підлягають відносини у сфері поставки електроенергії на тимчасову окуповану територію України, де задіяні органи публічного та приватного сектору, які мають певні права та обов`язки, а також несуть відповідальність за свою діяльність, суд вважає за необхідне клопотання ПАТ «Запоріжжяобленерго» задовольнити та залучити до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявлять самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (вул. Сім`ї Бродських, 19, м. Київ, 03057);

- Приватне акціонерне товариство Національна енергетична компанія Укренерго (вул. Симона Петлюри, буд 25, м. Київ, 01032).

Частиною 2 статті 172 ГПК України покладається обов`язок на позивача у разі залучення судом до участі у справі третьої особи надіслати цій стороні копію позовної заяви та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Суд зобов`язує сторін та третю особу-1 надіслати матеріали позовної заяви разом з додатками (позивачу) та відзив з додатками (відповідачу), пояснення (третій особі-1) залученим третім особам.

У зв`язку з залученням третіх осіб суд відкладає підготовче засідання на 11.04.2024 року о/об 10:30.

Явка учасників справи у судове засідання визнається обов`язковою, представники учасників справи викликаються у судове засідання.

Представник позивача у підготовчому засіданні 14.03.2024 звернувся до суду з усним клопотанням про призначення наступного засідання суду в режимі відеоконференції, поза межами приміщення суду.

Усне клопотання представника позивача судом задоволено, про що судом постановлено відповідну ухвалу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 50, 80, 120, 121, 172, 183, 184, 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі в справі Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (код ЄДРПОУ 39369133, м. Київ, вул. Сім`ї Бродських, 19) в якості третьої особи-3, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

2. Залучити до участі в справі Національну енергетичну компанію «УКРЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 00100227, м. Київ, вул. С. Петлюра, 25) в якості третьої особи-4, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

3. Відкласти підготовче засідання на 11.04.2024 року о/об 10 год. 30 хв.

4. Зобов`язати сторін та третю особу-1 невідкладно надіслати матеріали позовної заявиразом з додатками (позивачу) та відзив з додатками (відповідачу), пояснення (третій особі-1) залученим третім особам. Докази надіслання надати суду в строк до 25.03.2024.

5. Встановити третім особам-3,4 строк для подання до суду:

- пояснення щодо позову із доказами, що підтверджують надіслання (надання) пояснення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали;

- пояснення щодо відзиву з документами, що підтверджують надіслання пояснень і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.

6. Встановити ПАТ «Запоріжжяобленерго» додатковий строк 29.03.2024 для надання доказів, витребуваних ухвалою суду від 15.02.2024.

7. Викликати в судове засідання уповноважених представників учасників справи, явку яких визнати обов`язковою. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі (статутні) документи, довіреність, ордер).

8. Попередити учасників справи про відповідальність (штраф), визначену ст. 135 ГПК України, за невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

9. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 19.03.2024.

Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи (заяви, клопотання, скарги, відзиви тощо), письмові та електронні докази на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/.

Суддя О.В. Ярешко

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117752881
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 47 915,0 грн

Судовий реєстр по справі —908/3854/23

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні