Рішення
від 29.02.2024 по справі 910/19239/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

29.02.2024Справа № 910/19239/23Господарський суд міста Києва у складі судді Полякової К.В., за участі секретаря судового засідання Саруханян Д.С., розглянувши за правилами загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогарантія"

про стягнення 13143632,73 грн.

за участі представників:

від позивача: Верхацький І.В.

від відповідача: не з`явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергогарантія" про стягнення за рамковим договором купівлі-продажу газу від 30.09.2021 № 2рд_БГр-ЕНГ із укладеним до нього індивідуальним договором від 30.09.2021 № БГр-21/22-ЕНГ основного боргу в розмірі 3102302 грн., пені в розмірі 4107115,78 грн., штрафу в розмірі 2071833,35 грн., інфляційних втрат у розмірі 3090742,36 грн., трьох процентів річних у розмірі 771639,24 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Вказана ухвала суду та подальші ухвали у справі направлені, зокрема, відповідачу рекомендованим листом із повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 04053, м. Київ, пл. Львівська, 4А, офіс 2.

Проте конверти із копіями ухвал повернуто на адресу суду підприємством поштового зв`язку без вручення відповідачу за закінченням терміну зберігання.

Згідно з частиною 7 статті 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

Таким чином, ухвала суду про відкриття провадження та подальші ухвали у справі направлялася за адресою місцезнаходження відповідача згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за відсутності заяви про зміну його місцезнаходження.

За приписами частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

При цьому, судом також враховано, що згідно з частинами 1, 2 статті 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (частина 1 статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Таким чином, відповідач мав право та можливість ознайомитися з ухвалами суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

За частиною 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Аналогічна норма міститься у частині 9 статті 165 ГПК України.

Оскільки відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів частини 9 статті 165 та частини 2 статті 178 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

30.09.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРГОГАРАНТІЯ» (покупець) укладено Рамковий договір купівлі-продажу природного газу № 2рд_БГр-ЕНГ (далі - Рамковий договір).

Пунктом 1.1. Рамкового договору передбачено, що цей Рамковий договір (включаючи усі зміни та доповнення) регулює відносини Сторін щодо купівлі-продажу, передачі та прийому природного газу за угодою, що наділі іменується - «Індивідуальний Договір». Форма Індивідуального Договору наведена у Додатку 1, що є невід`ємною частиною Договору).

Індивідуальний договір повинен бути укладений з урахуванням умов цього Договору, у письмовій формі та підписані уповноваженими представниками Сторін, і складають невід`ємну частину цього Договору (пункт 1.2. Рамкового договору).

Відповідно до пункту 1.3. Рамкового договору умовами Індивідуального договору визначається договірна ціна, договірна вартість, договірний обсяг, періоди поставки, порядок оплати, пункт поставки та інші умови, визначені згідно з цим Договором. У разі, якщо інше не передбачено умовами Індивідуального Договору застосовуються положення цього Рамкового договору.

За умовами пункту 1.4. Рамкового договору Продавець зобов`язується передати у власність Покупцю природний газ, в обсягах та у строки, що погоджені Сторонами у відповідному Індивідуальному Договорі, а Покупець зобов`язується прийняти і своєчасно сплатити вартість такого обсягу газу у розмірі, строки та у порядку, що визначені відповідним Індивідуальним Договором та цим Рамковим договором.

Продавець передає Покупцеві природний газ в порядку та на умовах, визначених у кожному Індивідуальному Договорі. Перехід права власності на природний газ відбувається на умовах, передбачених цим Договором, якщо інше не передбачено Індивідуальним Договором (пункту 3.1. Рамкового договору).

Передача та приймання природного газу здійснюється на ВТТ шляхом надання Сторонами Оператору ГТС торгових сповіщень на відчуження/набуття природного газу в Інформаційній платформі Оператора ГТС, відповідно до вимог Кодексу ГТС. У торгових сповіщеннях, зокрема, зазначається обсяг природного газу, що передається/приймається сторонами відповідно до Індивідуального Договору. Право власності на природний газ переходить від Продавця до Покупця у ВТТ (пункт 3.3. Рамкового договору).

Відповідно до пунктів 3.9. та 3.10. Рамкового договору після закінчення періоду поставки, у якому була здійснена передача газу, але не пізніше 8-числа місяця, наступного за періодом поставки, якщо інше не передбачено відповідним Індивідуальним Договором, Продавець складає, підписує, скріплює своєю печаткою Комерційний акт та направляє його на підпис Покупцю його скановану копію на електронну адресу Покупця. У Комерційному акті зазначаються Договірна ціна, фактичний обсяг газу, що був переданий протягом Періоду поставки згідно з торговими сповіщеннями, підтвердженими Оператором ГТС в інформаційній платформі Оператора ГТС, та вартість природного газу, яка визначається шляхом множення фактичного обсягу природного газу на Договірну ціну, у двох примірниках (по одному - для кожної із Сторін). Покупець підписує, скріплює печаткою (за наявності) та повертає один примірник Комерційного акту Продавцю не пізніше 12-го числа місяця, наступного за періодом поставки.

Продаж природного газу здійснюється за договірною ціною, що встановлюється між Продавцем та Покупцем на умовах Індивідуального Договору (пункт 4.2. Рамкового договору).

Відповідно до пункту 4.4. Рамкового договору Покупець має здійснити оплату за природний газ на умовах, передбачених Індивідуальним договором.

Згідно пункту 6.3. Рамкового договору за порушення Покупцем строків оплати, визначених Рамковим договором та/або Індивідуальним договором, крім суми заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох відсотків річних за весь час прострочення, Покупець зобов`язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення, а у випадку порушення Покупцем строків оплати за природний газ більше ніж на 5 (п`ять) робочих днів, Покупець зобов`язаний сплатити на користь Продавця додатково штраф, розмір якого становить 10 % від суми простроченої заборгованості за відповідний період поставки згідно з індивідуальним Договором.

30.09.2021 між сторонами укладено Індивідуальний договір № БГр-21/22-ЕНГ до Рамкового договору купівлі-продажу природного газу № 2рд_БГр-ЕНГ.

У пункті 1 Індивідуального договору вказано, що загальний період поставки з 01.10.2021 до 30.04.2022 (включно).

Сторони узгодили, що Договірний обсяг природного газу за Загальний період поставки, що передається на умовах Індивідуального Договору, складається з суми усіх Договірних Обсягів за кожний Період поставки, які формуються на підставі Додаткових угод, укладених відповідно до пункту 7 цього Індивідуального договору та Заявок Покупця про обсяг природного газу (пункт 2 Індивідуального договору).

За змістом пункту 9 Індивідуального договору договірна вартість газу за Загальний період поставки розраховуються як сума договірних вартостей за всі періоди поставки протягом Загального періоду поставки.

Договірна ціна природного газу, який буде придбаний Покупцем на умовах цього Індивідуального Договору, за Загальний період поставки буде становити 7 420,00 грн. з ПДВ за 1000 куб.м. Оплата договірної вартості за відповідний період поставки здійснюється Покупцем виключно грошовими коштами на банківський рахунок Продавця протягом 45 календарних днів починаючи з дня, наступного за днем закінчення відповідного періоду поставки (пункт 10 Індивідуального договору).

За умовами пункту 14 Індивідуального договору Покупець зобов`язується надати Продавцю за 2 банківські дні до початку періоду поставки: Жовтень 2021, Листопад 2021; Грудень 2021; Січень 2022; Лютий 2022; Березень 2022; Квітень 2022, один з наступних видів забезпечення виконання своїх платіжних зобов`язань за Індивідуальним договором: 14.1 у вигляді безвідкличної безумовної банківської гарантії у сумі, що становить 100% Договірної вартості газу за відповідний період поставки, визначеної Сторонами у Додатковій угоді до Індивідуального Договору, укладеної відповідно до пунктів 7 та 16 Індивідуального Договору, та закінчення строку такої банківської гарантії не раніше ніж через 31 день після закінчення терміну оплати, визначеного у пункті 12 цього Індивідуального договору.

На виконання умов Індивідуального договору № БГр-21/22-ЕНГ від 30.09.2021 до Рамкового Договору купівлі-продажу газу № 2рд_БГр-ЕНГ позивач передав у власність відповідача природний газ на загальну суму 36 077 672,40 грн., що підтверджується комерційними актами приймання-передачі природного газу, зокрема: комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_10-БГр-ЕНГ від 31 жовтня 2021 р., обсяг переданого газу: 369,360 тис.куб.м, вартістю: 2 740 651,20 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_11-БГр-ЕНГ від 30 листопада 2021 р., обсяг переданого газу: 542,600 тис.куб.м, вартістю: 4 026 092,00 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_12-БГр-ЕНГ від 31 грудня 2021 р., обсяг переданого газу: 1 010,000 тис.куб.м, вартістю: 7 494 200,00 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_01-БГр-ЕНГ від 31 січня 2022 р., обсяг переданого газу: 1 040,000 тис.куб.м, вартістю: 7 716 800,00 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_02-БГр-ЕНГ від 28 лютого 2022 р., обсяг переданого газу: 701,060 тис.куб.м, вартістю: 5 201 865,20 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_03-БГр-ЕНГ від 31 березня 2022 р., обсяг переданого газу: 781,100 тис.куб.м, вартістю: 5 795 762,00 грн.; комерційний акт приймання-передачі природного газу № 1_04-БГр-ЕНГ від 30 квітня 2022 р., обсяг переданого газу: 418,100 тис.куб.м, вартістю: 3 102 302,00 грн.

Натомість, відповідач оплату поставленого газу здійснював несвоєчасно та частково, сплативши загалом 32 975 370,40 грн., що підтверджується інформаційним листом від АТ «Ощадбанк» від 29.07.2022 № 16/2-09/1589, заявою позивача про зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 1 432 350,95 грн., а також частковою оплатою заборгованості Банком-гарантом - АТ «Альянс Банк» згідно рішень Господарського суду м. Києва у справах № 910/5652/23 від 13.07.2023; № 910/5648/23 від 21.09.2023; № 910/5805/23 від 25.09.2023, що підтверджується довідкою від АБ «Укргазбанк» від 30.10.2023 № 15932/37818/2023.

Відтак, залишок основного боргу відповідача перед позивачем за Індивідуальним договором № БГр-21/22-ЕНГ від 30.09.2021 до Рамкового Договору купівлі-продажу газу № 2рд_БГр-ЕНГ від 30.09.2021 складає 3 102 302,00 грн. за квітень 2022 року.

Частинами 1 та 2 статті 509 ЦК України встановлено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 ЦК України передбачено, що однією з підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші правочини.

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (стаття 629 ЦК України).

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 712 ЦК України встановлено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (частина 2 статті 712 ЦК України).

Виходячи зі змісту статті 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару (частина 1 статті 692 ЦК України).

Згідно з частиною 1 статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

За частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Матеріалами справи підтверджується, що позивачем на виконання умов Індивідуального договору № БГр-21/22-ЕНГ від 30.09.2021 до Рамкового Договору купівлі-продажу газу № 2рд_БГр-ЕНГ передано у власність відповідача природний газ на загальну суму 36 077 672,40 грн., що оплачений відповідачем частково, із залишком боргу на суму 3 102 302,00 грн.

Ураховуючи викладене, оскільки сума боргу відповідача становить 3 102 302,00 грн. та підтверджена належними доказами, наявними в матеріалах справи, і відповідач на момент прийняття рішення не надав документи, які свідчать про погашення вказаної заборгованості перед позивачем, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість позовної вимоги про стягнення з відповідача вказаної суми боргу, у зв`язку з чим позов у відповідній частині підлягає задоволенню.

Частиною 1 статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом частини 1 статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (частини 2, 3 статті 549 ЦК України).

Згідно з частиною 6 статті 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Згідно статей 1, 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" платники грошових коштів за прострочення платежу сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за погодженням сторін. Зазначений розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Згідно пункту 6.3. Рамкового договору за порушення Покупцем строків проведення розрахунків за природний газ, визначених Договором та/або Індивідуальним Договором, крім суми заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох відсотків річних за весь час прострочення, Покупець зобов`язаний сплатити на користь Продавця пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення, а у випадку порушення Покупцем строків оплати за природний газ більше ніж на 5 (п`ять) робочих днів, Покупець зобов`язаний сплатити на користь Продавця додатково штраф, розмір якого становить 10% від суми простроченого платежу.

Відповідно до статті 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений за договором або законом.

За арифметичним перерахунком суду з відповідача підлягає стягненню нарахована позивачем на суми боргу за період з січня 2022 року до квітня 2022 року пеня за загальний період з 18.03.2022 по 14.12.2022 у розмірі 4107115,78 грн., штраф у розмірі 2071833,35 грн., інфляційні втрати за загальний період з 01.04.2022 по 31.10.2023 у розмірі 3090742,36 грн., три проценти річних за загальний період з 18.03.2022 по 31.10.2023 у розмірі 771639,24 грн.

Відповідно до частини 1 статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з частиною 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частини 1 статті 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судові витрати, які складаються зі сплаченої позивачем суми судового збору, відповідно до статті 129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 86, 129, 232, 236-241 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергогарантія» (04053, м. Київ, пл. Львівська, 4А, офіс 2; ідентифікаційний код 44101068) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1; ідентифікаційний код 42399676) 3102302 (три мільйона сто дві тисячі триста дві) грн. основного боргу, 4107115 (чотири мільйона сто сім тисяч сто п`ятнадцять) грн. 78 коп. пені, 2071833 (два мільйона сімдесят одну тисячу вісімсот тридцять три) грн. 35 коп. штрафу, 3090742 (три мільйона дев`яносто тисяч сімсот сорок дві) грн. 36 коп. інфляційних втрат, 771639 (сімсот сімдесят одну тисячу шістсот тридцять дев`ять) грн. 24 коп. трьох процентів річних, а також 157723 (сто п`ятдесят сім тисяч сімсот двадцять три) грн. 59 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Повне судове рішення складено: 18.03.2024 року.

Суддя К.В. Полякова

Дата ухвалення рішення29.02.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117753092
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 13143632,73 грн.

Судовий реєстр по справі —910/19239/23

Рішення від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Полякова К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні