Ухвала
від 19.03.2024 по справі 910/3113/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

19.03.2024Справа № 910/3113/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Капцової Т.П., розглянувши позовну заяву Міністерства оборони України (просп.Повітрофлотський, буд.6, м.Київ, 03168; ідентифікаційний код: 00034022)

до Державного підприємства Міністерства оборони України «Агенція оборонних закупівель» (вул. Автозаводська, буд. 2, м. Київ, 04074; ідентифікаційний код: 44725823)

про стягнення 9 961 913,80 грн

без виклику представників сторін,

ВСТАНОВИВ:

Міністерство оборони України звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Державного підприємства Міністерства оборони України «Агенція оборонних закупівель» про стягнення 9 961 913,80 грн, з яких 7 369 344,28 грн інфляційних втрат та 2 592 569,52 грн 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язання щодо повернення суми попередньої оплати за Державним контрактом № 370/3/5/2/1/305 про закупівлю послуг за державні кошти від 07.10.2022.

Згідно з ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

За приписами ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Частиною 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглянувши позовну заяву і додані до неї документи Господарський суд міста Києва, виходячи з приписів статті 12 Господарського процесуального кодексу України визнав подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду за правилами загального позовного провадження враховуючи ціну позову.

Статтею 181 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

За таких підстав суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання.

В позовній заяві позивач, також, заявляє клопотання про розгляд справи у закритому судовому засіданні. Своє клопотання позивач обгрунтовує тим, що інформація про номенклатуру, строки ремонту техніки, її вартість та кількість, що відновлювалась за Державним контрактом № 370/3/5/2/1/305 про закупівлю послуг за державні кошти від 07.10.2022 є чутливою, та її розголошення може зашкодити обороноздатності держави.

Згідно з частинами 8, 9 статті 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи у закритому судовому засіданні проводиться у випадках, коли відкритий судовий розгляд може мати наслідком розголошення таємної чи іншої інформації, що охороняється законом, необхідності захисту особистого та сімейного життя людини, а також в інших випадках, установлених законом. Про розгляд справи у закритому судовому засіданні постановляється ухвала. Суд ухвалою може оголосити судове засідання закритим повністю або закритою його частину.

Водночас позивачем не доведено, а судом не встановлено, що зміст Державного контракту № 370/3/5/2/1/305 про закупівлю послуг за державні кошти від 07.10.2022 містить таємну або іншу інформацію, що охороняється законом. Натомість, «чутливість» інформації, що становить обставини, які є предметом доказування у справі, у розумінні ч. 8 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України не є підставою для розгляду справи у закритому судовому засіданні.

Більше того, предметом спору в цій справі є вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% річних та інфляційних втрат, нарахованих у зв`язку із простроченням виконання грошового зобов`язання, тобто спір стосується грошових коштів, а не майна, що було предметом договору, розголошення інформації про яке позивач намагається попередити.

Крім того, відповідно до ч. 12 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України якщо під час закритого судового засідання буде встановлено, що інформація, для забезпечення нерозголошення якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувалися в закритому судовому засіданні, вже є публічно доступною або обмеження доступу до інформації є безпідставним чи не відповідає закону, суд постановляє ухвалу про подальший розгляд справи у відкритому судовому засіданні.

У цьому контексті варто зазначити, що питання неналежного виконання Державного контракту № 370/3/5/2/1/305 про закупівлю послуг за державні кошти від 07.10.2022 та стягнення, у зв`язку з цим з відповідача штрафних санкцій, вже було предметом розгляду у справі № 910/5550/23, яка розглядалася господарським судом у відкритому судовому засіданні. Інформація щодо умов Державного контракту № 370/3/5/2/1/305 про закупівлю послуг за державні кошти від 07.10.2022 вже є публічно доступною, а відтак відсутні підстави стверджувати про наявність підстав для обмеження гласності даного судового процесу.

Керуючись статтями 8, 12, 120, 121, 176, 177, 178, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

3. У задоволенні клопотання Міністерства оборони України про розгляд справи у закритому судовому засіданні відмовити.

4. Підготовче засідання призначити на 22.04.24 о 14:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 18 .

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву разом з доказами його надсилання (надання) іншим учасникам справи протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов, справа відповідно до ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву.

8. Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

9. Звернути увагу сторін на положення статей 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення сторонам, а також щодо порядку витребування доказів.

10. Звернути увагу позивача, що у разі подання будь-якої заяви, передбаченої п. 2 ч. 2, ч. 3 ст. 46 Господарського процесуального кодексу України, до суду подаються докази направлення копій такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає в ухвалі.

11. Роз`яснити учасникам справи обов`язок відповідно до ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України зареєструвати електронний кабінет та передбачену ч. 7 ст. 42 цього Кодексу можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

12. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

13. Повідомити учасників справи про можливість подання заяви про проведення судового засідання без участі представників учасників справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.П. Капцова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено20.03.2024
Номер документу117753168
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/3113/24

Ухвала від 23.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Капцова Т.П.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Капцова Т.П.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Капцова Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні