Ухвала
від 19.03.2024 по справі 910/2986/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

про передачу позовної заяви за виключної підсудністю

м. Київ

19.03.2024№ 910/2986/24Суддя Господарського суду міста Києва Курдельчук І.Д., дослідивши без виклику учасників справи в нарадчій кімнаті матеріали (вх. №2986/24 від 12 березня 2024 року) позовної заяви Приватного акціонерного товариства «Енергетична компанія «Барвінок» (бульвар Шевченка, 18, м. Запоріжжя, 69039; ідентифікаційний код 33675278) до Акціонерного товариства «Закритий Недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Віндхем» (вулиця Новоселицька, 10, м. Київ, 01014; ідентифікаційний код 42947351), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ), Компанії Екстра Венчур ЛТД (Сполучене Королівство, 20-22, Венлок Роуд, Лондон, Англія; код 14899543) про визнання правочинів недійсними та скасування реєстраційних дій,

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство «Енергетична компанія «Барвінок» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Акціонерного товариства «Закритий Недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Віндхем», ОСОБА_1 та Компанії Екстра Венчур ЛТД в якому викладені позовні вимоги, щоб судовому порядку:

(1) визнати недійсним договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод», укладений між Акціонерним товариством «Віндхем» (продавець) та ОСОБА_1 (покупець);

(2) визнати недійсним договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод», укладений між ОСОБА_1 (продавець) та Компанією Екстра Венчур ЛТД (покупець);

(3) повернути відомості в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод» (код ЄДРПОУ 41659659) станом на 07.09.2023 шляхом скасування всіх реєстраційних дій, проведених приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Лігуном Андрієм Івановичем з 08.09.2023 у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод» (код ЄДРПОУ 41659659).

За викладеними в позовній заяві доводами позивач зазначає, що між ОСОБА_1 (продавець) та Компанією Екстра Венчур ЛТД (EXTRA VENTURE LTD) (покупець) укладено договір купівлі-продажу 100% частки в статутному капіталі ТДВ «Салтівський хлібзавод», на підставі якого 06.10.2023 проведено державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, зокрема, складу засновників (учасників) або зміна відомостей про засновників (учасників) юридичної особи. Придбавши орієнтовно на початку вересня 2023 року частку у статутному капіталі ТДВ «Салтівський хлібзавод», ОСОБА_1 здійснив її продаж через місяць - 06.10.2023.

Крім того, позивач зазначає, що укладений АТ «Віндхем» (продавець) та ОСОБА_1 (покупець) договір купівлі-продажу 100% частки в статутному капіталі ТДВ «Салтівський хлібзавод», яка могла б бути реалізована в порядку примусового виконання рішення суду після відкриття виконавчого провадження в інтересах позивача / або вимоги щодо сплати заборгованості можна було б пред`явити до учасника Товариства АТ «Віндхем», є фраудаторним правочином, оскільки на думку ПАТ «ЕК «БАРВІНОК» він вчинений відповідачами на шкоду його інтересам як стягувача.

Згідно із пунктом 3 частини 1 статті 20, частини 6 статті 30 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Спори, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі спори між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів, а також спори, що виникають з правочинів щодо корпоративних прав (крім акцій) в юридичній особі, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням юридичної особи.

Тобто, у випадку, якщо спір виник з корпоративних відносин пов`язаних, зокрема, з діяльністю відповідної юридичної особи, такий спір має бути розглянутим господарським судом за місцезнаходженням такої юридичної особи.

Оскільки позивач звернувся із вимогою про визнання недійсними правочинів предметом яких є відчуження частки у статутному капіталі Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод» та внесення змін до ЄДР щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та керівника Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод», спір є таким, що пов`язаний з діяльністю та управлінням Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод».

Позовну заяву подано на захист майнового права кредитора. Проте оскільки спір стосується та впливає на корпоративні права щодо юридичної особи, може виникнути сумнів щодо наміру штучної зміни підсудності. Такий спір має розглядатись господарським судом за правилами вирішення спорів, що виникають з корпоративних відносин, зокрема і з дотримання правил виключної підсудності - за місцезнаходженням такої юридичної особи.

Згідно з частиною 2 статті 27 Господарського процесуального кодексу України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження Товариства з додатковою відповідальністю «Салтівський хлібзавод» - 49000, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул. Грушевського Михайла, буд. 59А.

За таких обставин, враховуючи предмет спору та характер правовідносин, суд дійшов висновку про те, що спір за поданою Приватним акціонерним товариством «Енергетична компанія «Барвінок» позовною заявою належить до виключної підсудності Господарського суду Дніпропетровської області.

Відповідно до частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо, зокрема, справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, позовні матеріали Приватного акціонерного товариства «Енергетична компанія «Барвінок» про визнання недійсними правочинів та скасування реєстраційних дій з доданими до неї документами підлягають передачі на розгляд за виключною підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області.

Інші процесуальні питання не вирішувались.

Керуючись ст. 27, 30, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Приватного акціонерного товариства «Енергетична компанія «Барвінок» до Акціонерного товариства «Закритий Недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Віндхем», ОСОБА_1 , Компанії Екстра Венчур ЛТД про визнання правочинів недійсними та повернення відомостей в ЄДР разом з доданими до неї документами передати за виключною підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області (49600, м. Дніпро, вул. Володимира Винниченка, 1).

Ухвала набрала законної сили 19 березня 2024 року та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня ї проголошення до Північного апеляційного господарського суду.

Повний текст ухвали складено 19 березня 2024 року.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117753290
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання правочинів недійсними та скасування реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —910/2986/24

Ухвала від 10.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Крижний Олександр Миколайович

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні