Ухвала
від 19.03.2024 по справі 917/425/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про направлення справи за підсудністю

19.03.2024 Справа № 917/425/24

Суддя Киричук О.А. , розглянувши матеріали справи

за позовною заявою заступника керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області

в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» м. Київ, вул. Дегтярівська, 50, офіс 610, код 41351104

про визнання недійсними додаткових угод до договору та повернення безпідставно сплачених коштів

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до глави 2 Господарського процесуального кодексу України, підсудність справ визначається за предметними, суб`єктними і територіальними ознаками. Виняток з цього правила становить виключна підсудність справ (ст. 30 Господарського процесуального кодексу України ).

Частинами 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з позовної заяви заступника керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області відповідачем у даному позові визначено Товариство з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут».

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо державної реєстрації відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» (ідентифікаційний код юридичної особи 41351104) місцезнаходження зазначеної юридичної особи є: 04112 м. Київ, вул. Дегтярівська, 50, офіс 610.

Згідно з ч. 1 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Предметом спору у даній справі є вимоги про стягнення з відповідача грошових коштів як таких, що надмірно сплачені.

В обґрунтування територіальної підсудності справи прокурор посилається на положення ч. 5 ст. 29 ГПК України, відповідно до змісту якої позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Разом з тим, підставами заявлених позовних вимог не є факт невиконання відповідачем умов договору на постачання природного газу № ВО-128-Т від 16.03.21 або спонукання до виконання умов зазначеного договору.

Позов обґрунтовано посиланням на недійсність додаткових угод, укладених між сторонами по справі, в силу прямої вказівки Закону України Про публічні закупівлі. Позовна заява містить вимоги про стягнення надмірно сплачених грошових коштів.

Згідно з ч. 1 ст. 216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов`язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Приймаючи до уваги вищевикладене, даний позов, відповідно до ч. 1 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, має розглядатись Господарським судом м. Києва за місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» 04112 м. Київ, вул. Дегтярівська, 50, офіс 610.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо: справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи викладене, матеріали справи № 917/425/24 за позовом заступника керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» м. Київ, вул. Дегтярівська, 50, офіс 610, код 41351104 підлягають направленню за підсудністю до Господарського суду м. Києва за місцезнаходженням відповідача у справі - Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» 04112 м. Київ, вул. Дегтярівська, 50, офіс 610.

Частиною 3 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 27, 30, 31 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Матеріали справи № 917/425/24 за позовом заступника керівника Лубенської окружної прокуратури Полтавської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Відділ освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «Темиргаз збут» направити за територіальною підсудністю до Господарського суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення суддею. Ухвала може бути оскаржена протягом десяти днів шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду.

Ухвалу підписано 19.03.2024

Суддя Киричук О.А.

Дата ухвалення рішення19.03.2024
Оприлюднено21.03.2024
Номер документу117753824
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними додаткових угод до договору та повернення безпідставно сплачених коштів

Судовий реєстр по справі —917/425/24

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні